Bolniška in dopust (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Ada -> Bolniška in dopust (11.8.2005 12:01:00)

Na bolniški sem od srede aprila letos, s porodniškim dopustom pa bi naj pričela 23. novembra. Bolniško imam še do konca meseca avgusta, za kasneje pa ne vem, ali mi jo bodo podaljšali ali ne. Zanima me sledeče: za letos mi je ostal še skoraj ves dopust. V spisu, ki sem ga dobila letos, kjer je bilo navedeno število dni dopusta piše, da imam pravico do celega dopusta, če sem v tem letu delala vsaj šest mesecev. Sicer pa 10 dni manj. Malce sem brskala po zakonih in mi ni čisto jasno, ali bolniška pomeni, da sem "delala", saj sem bila v delovnem razmerju, ali ne.

V zakonu o delovnih razmerjih piše tole:
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

Sem zmedena. Imam pravico do celega dopusta ali do 10. dni manj?
Lepa hvala za vsakršno pomoč!

urši77 -> Bolniška in dopust (11.8.2005 12:11:32)

Jaz sem bila na bolniški od 1.1. pa sem dobila cel dopust in tudi že celega pokoristila(prekinila bolniško in pred nastopom porodniške koristila dopust)Nihče ni komplicirial, samo s svojo direktno nadrejeno sem se mogla zmenit, ker mi je ona mogla nekaj podpisat.Ker pri nas je tako, da če si na bolniški oddelku pripada "nadomestni" delavec, sicer te v skrajnem primeru lahko pokličejo z dopusta, kao zaradi pomanjkanja kadra.

Pozanimaj se pri svojem delodajalcu:)
LP

kati1 -> Bolniška in dopust (11.8.2005 12:20:39)

ojla

jaz sem bila na bolniški od 18.2. do 13.6. potem pa ponucala cel dopust, in šla spet na bolniško do porodniške. Vprašaj v službi - verjetno ti bodo raje pustili, da koristiš cel dopust, kot pa da prideš le za kak mesec dni nazaj. Vidim pa, da imaš vseeno "luknjo" vmes - zato se že zdaj zmeni z ginekologinjo in v službi kako boš to zapolnila. Če boš šla delat (ne vem na kakšnem delovnem mestu si), ti priporočam, da greš takoj po poteku bolniške in nato pred porodniško koristiš ves dopust! Vsekakor pazi, da boš koristila dopust takrat, ko ti bo najbolj ustrezal - torej v 8. mesecu nosečnosti oz. pred porodniško!

lp, K

Stran: [1]