|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Bela polenta
6.12.2007 14:20:38   
Balonchy
Sama jo naredim tako:

Olupljen krompir dobro skuham. Ko je kuhan odlijem 2/3 vode in ga zmečkam. Nato dodajam ostro moko (pravijo, da je boljša zaradi grudic) in po potrebi vodo, ki sem jo odlila. Ves čas jo mešam s kuhalnico. ko začne polenta odstopati od kuhalnice in kozice, je polenta kuhana.

Ker mi "moj" recept vedno 100% ne uspe (grudice), vas prosim, če mi lahko napišete kak vaš preverjen recept.

THX že vnaprej... user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
6.12.2007 14:30:18   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Balonchy)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Bela polenta
6.12.2007 14:57:38   
Balonchy
To je zame močnik! user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
6.12.2007 15:03:55   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Balonchy)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
6.12.2007 15:17:41   
ticika
temu moja mami pravi krompirjevi žganci user posted image

Imam dva prekrasna sončka, ki mi sijeta in polepšata vsak dan.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
6.12.2007 15:21:39   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ticika

temu moja mami pravi krompirjevi žganci user posted image

Pri nas pa ta beli žganci. Definitivno so to žganci. Zakaj imaša pa grudice notri, pa nimam pojma. Pa saj a ni vseeno? Saj so ravno tako dobri.

(odgovor članu ticika)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
6.12.2007 15:39:57   
cukr07
Tudi pri nas temu rečemo beli oz. krompirjevi žganci.
Da ti ne bodo grudice ostale moraš pa malo dlje časa mešat - preverjeno. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
6.12.2007 15:54:02   
Balonchy
Mešam non stop! user posted image

Žganci = polenta, al kaj? user posted image

(odgovor članu cukr07)
Neposredna povezava do sporočila: 8
6.12.2007 15:59:11   
Putka
Žgance žgeš na ponvi, dobiš koščke.

Polenta je zdrob, koruzno, pšenični,..

(odgovor članu Balonchy)
Neposredna povezava do sporočila: 9
6.12.2007 18:07:13   
Enolla
Balonček ne vem kaj delaš narobe - lahko preveč moke naenkrat vsiplješ noter bi te pa sedaj najraje user posted image  in user posted image  zdrave. Dobro ajde, da razložim. To je krompirjeva polenta, ki jo je pripravljala moja stara mama, ki je pokojna že 13 let in je tale recept nesla s sabo. Zelo sem si ga želela imet ampak se mi je zdelo da te jedi nobeden ne pozna. Mi smo krompirjevo polento jedli z zajčljim golažem.

Za vse: bela polenta je pšenična ali koruzna bela(zlasti v Brdih) ali krompirjeva. Žganci so pa čisto druga jed iz istih sestavin - teh pa ne znam pripravit.

Nič ni težjega od iskrenosti in nič ni lažjega od laskanja(Dostojevski).

(odgovor članu Putka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
6.12.2007 20:57:18   
tinkamiška
Enolla, tako kot opisuje Balonchy mi delamo krompirjeve žgance, bela polenta pa ne vem kaj je in kako se dela.

Najbolj pomembno pri tem pa je mešanje z kuhalnico, to delaš tako dolgo in močno, da ti potem skoraj roke odpadejouser posted image , takart ni grudic.

In tudi moja babica je bila mojstrica o kuhanju teh žgancev(tako smo jim mi rekli, mešal jih je pa dedek(klicali smo ga očeuser posted image ) in kaj bi dala, da bi jih lahko še jedla, so se kr topili v ustih. Podobne dela zdej moj stirc, ampak takih kot sta jih delala babica in oče pa nisem nikoli več jedla...

nostalgija...

tinka

May be I'm not an angel, but I can still fly...

(odgovor članu Enolla)
Neposredna povezava do sporočila: 11
6.12.2007 22:16:49   
Markova
Tole, kar opisuje Balonchy so definitivno krompirjevi žganci. Bela polenta je zdrob iz bele koruze. Se pa težko dobi, zadnjič sem jo našla v ta novem Mercatorju.

(odgovor članu tinkamiška)
Neposredna povezava do sporočila: 12
7.12.2007 9:48:45   
Abra
Bela polenta je iz koruzne moke (oz. zdroba) - iz bele koruze. Je pa še nisem zasledila v naših trgovinah, jaz jo včasih kupim v Italiji in to kar instant, pa je ok. Najbrž se jo dobi pri kakšnem kmetu ali mlinarju.

ne vem, zakaj mi zvezdice kažejo namesto besede k u p i m

(odgovor članu Markova)
Neposredna povezava do sporočila: 13
7.12.2007 10:04:29   
Anonimen
Mi belo polento delamo kot rumeno koruzno. Nč drgač brez nobenga krompirjauser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Abra)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
7.12.2007 11:20:38   
Balonchy
OK, da slučajno ne bomo diplomirale user posted image

Mi (na primorskem koncu oz. v naših krajih) pač temu kar sem opisala rečemo
bela polenta ali krompirjeva polenta!

Tu pri nas ni bilo nikoli govora o žgancih. Ker jih kao ne poznamo jih tudi ne kuhamo! user posted image
Zdej pa če vi belo polento kupujete po raznih trgovinah ne vem. Vem pa sam to, da jaz razen domače (od none) nisem še nkol vidla in jedla! user posted image
Tko kot pravi Enolla-to polento so najboljš skuhale none...

Jaz se trudim, ampak mi ne uspe vedno... user posted image   user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
7.12.2007 12:14:51   
maja1488
Bela polenta rečemo na primorskem temu, kar piše balonchy. Kaj je to drugje nimam pojma.

Sem tudi v ljubljani jedla joto, ki je bila vse drugo prej kot jota user posted image  Ampak oni so bli tako 0ponosni, ker so nas kao presenetli z našo domačo jedjo, da nisem hotela kvarit vzdušja in sem posrebala karkoli je že bilo user posted image

Nimam pojma kaj so žganci user posted image

Balonchy...jaz delam polento tako kot ti. Krompir fanj fanj skuham, fejst zmečkam (včasih kar s paličnim) in potem postopoma moko noter sipam. Ko se mi zdi, da bo zadosti gosto, mešam ko norc, da mi roke odpadejo, potem pride še mož in odpadajo tudi njemu. Ko sva že oba brez njih dava na krožnik in se čudiva user posted image
Zraven paše kak golaž, filana paprika, možek obožuje golaž iz želodčkov... V glavnem nekaj omakastega.

Jo pa nardiva zelo redko. Ponavadi t5ako, da je naslednji dan fraj in ni kaj dosti za delat, ker naju roke bolijo.

Mi rečemo belemu zdrobu gris user posted image , rumeni je pa polenta. Na žgance me pa lahko katera povabi, da vidim kaj to je.

(odgovor članu Balonchy)
Neposredna povezava do sporočila: 16
7.12.2007 12:44:31   
Abra
user posted image user posted image user posted image

Bom pa še jaz še enkrat dodala. user posted image
Mi na primorskem kuhamo belo polento brez krompirja, iz bele koruzne moke. Vem pa, da veliko ljudi ne ve, da obstaja bela koruza. Tudi moja nona kuha tako, pa mama seveda tudi. Za vse tiste, ki tega ne vejo, je pa najbrž krompir res nadomestek.
Pa kuha se jo tudi v posebnih kotličkih (najraje bakrenih), dokler se na posodi ne naredi skorjica. Meni se ne da tolko packat, zato se v glavnem zadovoljim kar s tisto instant. Je pa to primorka posebnost in je drugje v slo v glavnem ne poznajo.

Gris je pa pšenični zdrob in ne koruzni.

(odgovor članu maja1488)
Neposredna povezava do sporočila: 17
7.12.2007 12:55:38   
maja1488
Pa kuha se jo tudi v posebnih kotličkih (najraje bakrenih),

v tem jaz kuham. Sem ga nekaj časa nazaj pri "sosedu" kupila.

Mogoče pa se tudi po delih primorske razlikuje. na našem koncu je pri vseh bela polenta iz krompirja user posted image

Ah čudni smo user posted image

(odgovor članu Abra)
Neposredna povezava do sporočila: 18
7.12.2007 14:52:17   
Balonchy
Vidim, da bo res kmal doktorat iz bele polente... user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu maja1488)
Neposredna povezava do sporočila: 19
10.12.2007 12:51:36   
Anonimen
Mi na primorskem ne delamo krompirjeve polente ampak iz bele moke oz. rumene koruzne

(odgovor članu Balonchy)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
10.12.2007 12:52:55   
Anonimen
Žganci pa delamo pa zelo dobri so z kislim mlekom. 

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?
Jajca so precej alergeno živilo, zato naj bi jih malčkom uvajali v prehrano z nekoliko večjo previdnostjo. Vendar se tud...
RECEPTI: Tri jesenske enolončnice
Na jesenske hladnejše dni in sezono virusov se lahko pripravite tudi s toplimi in prehransko bogatimi jesenskimi enolonč...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?