|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Amniocenteza
4.10.2008 14:41:22   
*Junona*
Pozdravljene.

Vem, da je bilo na to temo že veliko napisanega, vendar vseeno potrebujem vaše izkušnje in nasvete.
Zaradi dveh spontanih splavov v preteklosti razmišljam, da bi šla na AC. Rada bi se prepričala, da je z otročkom vse v redu. Edina stvar, ki me odvrača od tega je strah, da bi splavila zaradi posega.
Prosim, potrebujem vaše izkušnje z AC. Vas je veliko takih, ki ste splavile zaradi AC?
Šla bi jo delat k Pušenjaku ali Cerarju. Kaj mi svetujete?

Najlepša hvala za pomoč.

Lep danuser posted image

Tudi jaz sem mami.:))
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Amniocenteza
4.10.2008 20:31:46   
nara123
Lep pozdrav tudi tebi!                                                                                                     Jaz v nobenem primeru nebi šla na AC,tudi sama sem imela splave.Verjetno si že bila na NS in ti je bilo povedano kolikšne so možnosti da je kaj narobe.Jaz sem popolnoma zaupala NS in mojemu G,in tudi če bi obstajal kanček dvoma da kaj ni vredu se absolutno nebi odločila za AC,mislim da je možnost za splav pri AC kar velika pa je čisto vseeno a ti jo dela Pušenjak al Cerar ali pa kdo drug.Sama se odloči in pretehtaj možnosti za in proti:Imam kljub težavam z splavi čudovito sončico,Srečno   

(odgovor članu *Junona*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
4.10.2008 20:50:05   
*Junona*
Hvala za odgovor, vendar NS je vseeno le statistika. Pa še ta se nanaša samo na Downov sindrom. AC pa ti točno pove, kakšno kromosomsko zgradbo ima otroček. Poleg tega sem zelo nagnjena k pretiranemu sekiranju, paničarjenju, itd., in se mi zdi, da bi se veliko bolje počutila, če bi opravila AC. Šele po prejetju dobrih izvidov bi se lahko zares sprostila in začela uživati v nosečnosti.
Saj pravim, skrbi me samo tveganje za ss pri AC.

Zato prosim, da mi pomagajo tiste punce, ki so bile v podobni ali celo takšni situaciji kot jaz.
Prosim pa tiste, ki bi me rade kaj obsojale, da ne odgovarjajo na ta post.

Dejstvo je, da komaj čakam, da bom mamica in da spoznam svojo pikico. Tiste, ki ste bile v podobni situaciji me boste razumele.

Lep večer vsem mamicam in bodočim mamicamuser posted image

(odgovor članu nara123)
Neposredna povezava do sporočila: 3
4.10.2008 20:57:55   
BAMBINA_
Jaz sem šla v LJ na AC zaradi utemeljenega suma na kromosomske napake pri plodu. HB je bilo vse ok, tako z izvidi, kot s potekom nosečnosti (ni prišlo do komplikacij zaradi opravljene AC).
"Zgolj" zaradi ss v preteklosti pa ne bi tvegala, če bi rezultati NS bili dobri.

•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•
*...*..:::: ...*...*...*...*...*...*...*...*...:::::..*...*
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•

(odgovor članu *Junona*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
4.10.2008 21:47:15   
april09
Junona, jaz bi sla na AC le v primeru, da bi kaj kazalo na kaksno napako. morda se spomnis, ko sem pisala, da sem se sama odlocala, a it al ne, ker je bila pri prvem user posted image  ugotovljena kromosomska napaka. Meni je ta procent prevelik za tveganje.
In ja NS ni tok zanesljiva kot AC, ampak a bos res mirna pol, ko bos dobila 46 ****/XX ... ker ol so tukaj se genetske napake, slepota, gluhost, razne presnovne motnje, tumorji ... patologije kolikor ces.. In ko se otrok rodi, so skrbi mnogo vecje ... Osebno bi rekla, da bi se morala sama pri sebi odlocit in zaupat v nosecnost in tvojo pikico.  Noben test, nobena preiskava ti ne garantira popolnoma zdravega otroka..
Tokrat imam NS rezultate spet ok. Imam pa G, ki je strokovnjakinja za patoloske nosecnosti in s katero se nameravam dogovorit, da mi v 16/17 t naredi dodaten UZ in pregleda eventualne mehke markerje, ki nakazujejo na kromosomko napako. Le v primeru, da bi kaj nakazovalo, bi se odlocila za invaziven postopek. Ne vem, kaj bi mi bilo tezje, imeti otroka s krmosomsko napako ali zaradi AC splaviti zdravega otroka.

Pa ce bi ze sla na kaj bi sla na biopsijo horionskih resic v tvojem primeru.

Srecno

(odgovor članu BAMBINA_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
4.10.2008 22:02:03   
*Junona*
Biopsija horionskih resic ima 3% verjetnost splava, tako da tja zagotovo ne grem.

(odgovor članu april09)
Neposredna povezava do sporočila: 6
5.10.2008 2:27:04   
Dvoje src
In kaj boš naredila, če ne bo vse v redu, tako kot pričakuješ? Kaj če bo otrok imel DS?
Sem dala to skozi, čakanje na izvide je ubijajaoče, in ne grem nikoli več.
Niti na nuhalno.
Mi je pa zdravnica v genetski ful lepo povedala, da je do rojstva otroka vse uganka, na amniocintezi ugotovijo kromosomske napake, ne pa tudi gluhosti, slepote in podobnih okvar, tko da še vedno ne boš 100%.
Ti predlagam, da uživaš v vsaki minuti nosečnosti in se sekiraš čim manj.

Ni pomembno, kaj imaš v žepu, ampak kaj imaš v srcu.

(odgovor članu *Junona*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
5.10.2008 12:51:23   
april09
IZVIRNO SPOROČILO: *Junona*

Biopsija horionskih resic ima 3% verjetnost splava, tako da tja zagotovo ne grem.

preberi odgovore pusenjaka na to temo.
mal retoricno vprasanje... a 2-3% te je strah, 1-2% pa ne???

(odgovor članu *Junona*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
5.10.2008 13:28:19   
Anonimen
Pa če je bila NS uredu, se ti splača dati 1000 € za amniocintezo samo zato, da boš bolj mirna, to mirnost lahko dosežeš že prej s stem da se sprepričaš, da z otrokom ni nič narobe. In kot je rekla Dvoje src bodo ugotavljali le kromosomske napake ne pa vse ostalo.

(odgovor članu april09)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
5.10.2008 14:06:50   
*Junona*
NS še nisem imela, imam jo 21.10. pri Pušenjaku in bom še njega malo povprašala.

Rada bi, da se tukaj javi še kakšna mamica, ki je imela AC.
Verjetnost splava pri AC je kot pravi Pušenjak 0,8%, odkrijejo vse kromosomske napake, ne pa genetskih. Pa še to ni znanstveno dokazano, da je AC kriva za splav. Pravijo, da ponavadi pride do splava pri nosečnostih, ki so že patološke. Sam pravi, da je AC privilegij.

Punce, hvala vsem za odgovore.

< Sporočilo je popravil *Junona* -- 5.10.2008 14:08:32 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
5.10.2008 14:36:34   
malcekvita
Junona, vsekakor je dobro, da vprašaš G o tem, ali AC ja ali ne. Mislim pa, da glede na to, kot je že ena lepo napisala, da je vse do rojstva popolno zdravje otroka še vedno v določenem procentu uganka, ti noben zdravnik ne bo izrecno rekel DA ali NE za AC, če bodo rezultati NS v redu. To odgovornost bodo  prepustili tebi, saj se boš morala odločiti, ali boš tvegala tistih 1 do 2% za splav, zato, da boš bolj mirno spala ali pa boš upoštevala rezultate NS, ki bodo kazali veliko manjšo verjetnost, da bi lahko bilo kaj narobe.
Tudi sama sem razmšljala o AC, pa mi je glede na rezultate NS 1 proti 763, ter po ponovnem preračunavanju ob upoštevanju rezultatov DHT, kjer je tveganje za DS kazal 1 proti 11339, pretehtal odgovor za AC NE.

Želim ti, da se dobro odločiš in da se na koncu vse dobro izide user posted image

< Sporočilo je popravil malcekvita -- 5.10.2008 14:37:29 >

(odgovor članu *Junona*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
5.10.2008 21:46:36   
*Junona*
Malcekvita, če dam še kri za dht, moram prej povedat oz. povedat ko sem se naročila?
In potem, ko izvem rezultate, izveš riziko samo za DS ali še za kaj drugega?

Hvalauser posted image

(odgovor članu malcekvita)
Neposredna povezava do sporočila: 12
6.10.2008 7:29:35   
krtekxx
Jaz ti vsekakor priporočam AC, iz istega razloga kot ti sem šla prvič. Rezultat AC je bil sicer OK, sem pa čez nekaj časa (ne zaradi AC) splavila, ker je bilo z otročkom vse narobe. Poleti sem šla ta drugič. Obakrat brez problema. Meni jo je 1.delala dr. Blejec, 2.dr Šajina. Bi rekla, da so v porodnišnici Lj vsi zelo zelo strokovno podkovani.

(odgovor članu *Junona*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
6.10.2008 12:41:20   
borabara
na AC pojdi če si v dvomu in panična! BOš vsaj srečna od 20t dalje kar zelo vpliva na bebo. AC stane 530€ pri Pušenjaku in ne 1000€. Men ni škoda denarja za takšen teset in res dober uz zraven. Jaz sem inmela AC pri prvem in mi ga je delala dr. Šajina. nič hudega ni bilo. In tudi v njeni karieri še ni nobena splavila!!!!! Drugo AC mi bo delal dr. Pušenjak in to konec meseca. Na NS pa žal ne dam nič, ker je moja soseda rodila kljub rezulatatu 1-6000 tako bolnega otroka z DS na je čez 9 mesecev umrluser posted image Tako se tudi zgodi je rekla ........v bolnici zdravnica..nič novega user posted image

Da te kr stisne.

Jz sem vesela za une ko verjamejo v NS jz bi mogoč še tud sam ne morem, in rabim bl 100% potrditev. PA Pravi pušenjak da druge ni kod AC

nin@

(odgovor članu krtekxx)
Neposredna povezava do sporočila: 14
6.10.2008 13:11:04   
mediuhec
te kar razmumem, vsi ti strahovi ali bo zdrav ali ne...
vendar mislim da ni nobene potrebe da paničariš dokler nisi naredila NS (isti dan naredi še DHT). res, najprej to.

jaz pa čakam na rezultate ČHT in nimam pojma pri kakem rezultatu naj se odločim za AC (največji strah je seveda da bi šlo pri posegu kaj narobe) - rezultati NS+DHT so bili namreč slabi (čeprav ne kritični). ne vem niti kaj naj od ČHT pričakujem, nekako pa slutim da spet ne bodo taki da bi di lahko oddahnili...

(odgovor članu borabara)
Neposredna povezava do sporočila: 15
6.10.2008 14:13:18   
Dvoje src
Ampak res me zanima kaj boš storila če rezultat na NS ne bo tak kot pričakuješ?
Jst sem mela NS 1:237, po DHT-ju je biu rezultat 1:67.
En dan pred splavom pa sem po pošti dobila rezultat 46 **** - vse OK. Si predstavljaš kako si najprej oddahneš od vsega mučenja in čakanja, potem pa ŠOK?
Kaj je bilo krivo za slav ne vem, mogoče amniocinteza? Ne vem... Vem samo da skozi ta križev pot ne grem več.

Ni pomembno, kaj imaš v žepu, ampak kaj imaš v srcu.

(odgovor članu mediuhec)
Neposredna povezava do sporočila: 16
6.10.2008 14:39:44   
*Junona*
Krtexx, borabara, skrbi me edino možnost ss. Kaj konkretno so vama tam povedali?
In  krtexx, če ni preveč boleče - kaj pa je bil vzrok ss? Je bil izvid od AC ok?

Mediuhec, borabara držim pestke za vajuuser posted image user posted image user posted image

Hvala in lp.

Dvoje src
, ne vem še, kaj in kako bom... upam, da se pravilno odločim.

Hvala vsem, ker mi pomagate.

< Sporočilo je popravil *Junona* -- 6.10.2008 14:43:15 >

(odgovor članu Dvoje src)
Neposredna povezava do sporočila: 17
7.10.2008 0:57:09   
Leiah
Jaz sem imela AC po slabi nuhalni. In mi ni zal da sem odsla na AC, sem bila vsaj 100% da je z otrokom kromosomsko vse ok. Sem pa delala v Po, kjer dobis rezultate po 14 dneh, delal pa mi jo je cerar.
Ce bom spet noseca bom odsla sama na AC, ker te nuhalne mi niso prav nic vsec!

Lp

(odgovor članu *Junona*)
Neposredna povezava do sporočila: 18
7.10.2008 7:28:01   
krtekxx
Ooj, jaz sem imela pred prvo AC 3 splave v začetku nosečnosti - isto kot tebe me je zaskrbelo, da je vzrok v genetiki oz.kromosomskih napakah. Rezultat NS je bil 1:2000, po DHT 1:4000. Tisto leto je soseda rodila kljub odličnem rezultatu NS otroka z DS. Vse to je prevagalo strah in sva se z možem odločila za AC. Splavila sem 4 tedne po AC - prišla sem na UZ in otročku srce ni več bilo. Najprej sem obsojala AC, ko pa sem dobila obdukcijski zapisnik, sem videla, da je bilo z otrokom precej narobe (displastične poteze obraza, nekaj narobe s srčkom, le 2 žili v popkovnici itd.). Ni bila kromosomska napaka (izvid AC je bil OK), temveč genetska. Žal niso ugotovili katera. Po tem sem imela še 3 splave, vmes številne preiskave, ki pa niso pokazale nič. Konec zgodbe je pa tak, da so nama svetovali PGD postopek (klasični IVF kjer pa oplojene in razvijajoče se zarodke pregledajo genetiki - pregledajo najbolj kritične kromosomske pare). Rezultat je 28.teden nosečnosti, zaenkrat niso odkrili kake nepravilnosti.

Vem, da je dilema na AC ali ne huda. Predvsem se bojiš splava in tega, da se boš kasneje obtoževala, če do njega pride. Midva sva imela pred očmi nenehno sosedinega otroka in zavest, da nočeva, da se kaj takega zgodi tudi nama - zato sva sprejela tudi tveganje splava. Je pa tako, da narava sama skoraj vedno poskrbi, če je ne skušamo pretentati s kakšnimi hormoni ipd., da življenje dopusti le zdravim otrokom.

Odločitev je izključno vajina, zato se odločita tako, kot je za vaju najbolj prav.

(odgovor članu Leiah)
Neposredna povezava do sporočila: 19
7.10.2008 9:07:41   
borabara
men je dr. Pušenjak lepo razložil, da so ti splavi po amnio le 0,09% in ni dokaza da so to posledica amnio. In tudi on je prepričan da niso. Men je ful všeč da mi on naredi amnio in še pol morfologijo, to je bistvo da ena oseba vse naredi in preveri!!!!

lp
nin@

(odgovor članu krtekxx)
Neposredna povezava do sporočila: 20
7.10.2008 9:34:27   
sabina1345
Sama sem bila na biopsiji horionskih resic, kjer je splavnost zaradi posega enaka kot pri amniocentezi, tako pravi Pušenjak, ki jo tudi sam preferira. Biopsijo sem imela v Lj in po njej ni bilo nobenih problemov. Ko sem bila v 16. tednu sem imela že rezultat in je bil OK. Na nuhalno nisem šla, ker bi jo ravno tako opravila v 12. tednu in na statistiko ne dam prav dosti.

(odgovor članu borabara)
Neposredna povezava do sporočila: 21
7.10.2008 11:13:03   
borabara
tudi men statiskika mal pomeni , lahk rečem nič, ker jz hočem rezultat!!!

lp
nin@

(odgovor članu sabina1345)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako počastiti spomin na angelčka v nebesih?
Ste tudi vi izgubili dojenčka v trebuščku ali ste ga v naročju držali le malo časa, pa je prehitro odšel med angelčke? V...
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?