krtekxx -> RE: Amniocenteza (7.10.2008 7:28:01)
|
Ooj, jaz sem imela pred prvo AC 3 splave v začetku nosečnosti - isto kot tebe me je zaskrbelo, da je vzrok v genetiki oz.kromosomskih napakah. Rezultat NS je bil 1:2000, po DHT 1:4000. Tisto leto je soseda rodila kljub odličnem rezultatu NS otroka z DS. Vse to je prevagalo strah in sva se z možem odločila za AC. Splavila sem 4 tedne po AC - prišla sem na UZ in otročku srce ni več bilo. Najprej sem obsojala AC, ko pa sem dobila obdukcijski zapisnik, sem videla, da je bilo z otrokom precej narobe (displastične poteze obraza, nekaj narobe s srčkom, le 2 žili v popkovnici itd.). Ni bila kromosomska napaka (izvid AC je bil OK), temveč genetska. Žal niso ugotovili katera. Po tem sem imela še 3 splave, vmes številne preiskave, ki pa niso pokazale nič. Konec zgodbe je pa tak, da so nama svetovali PGD postopek (klasični IVF kjer pa oplojene in razvijajoče se zarodke pregledajo genetiki - pregledajo najbolj kritične kromosomske pare). Rezultat je 28.teden nosečnosti, zaenkrat niso odkrili kake nepravilnosti. Vem, da je dilema na AC ali ne huda. Predvsem se bojiš splava in tega, da se boš kasneje obtoževala, če do njega pride. Midva sva imela pred očmi nenehno sosedinega otroka in zavest, da nočeva, da se kaj takega zgodi tudi nama - zato sva sprejela tudi tveganje splava. Je pa tako, da narava sama skoraj vedno poskrbi, če je ne skušamo pretentati s kakšnimi hormoni ipd., da življenje dopusti le zdravim otrokom. Odločitev je izključno vajina, zato se odločita tako, kot je za vaju najbolj prav.
|
|
|
|