Vijoličarka
|
Težko kaj rečem. Se mi zdi, da nimam dovolj informacij. Cerkveno pravo je zapletena reč. Poleg tega zna biti tudi elastično, če tako ustreza Cerkvi oziroma gre za izredne razmere Uran se je upokojil, če se ne motim, ko je dopolnil 75 let. Če prav razumem, upokojeni nadškof ne more več sodelovati v Škofovski konferenci (karkoli pač že ta organ ali ustanova počne). Ampak ker je v Sloveniji premalo škofov, je Vatikan pogosto zamižal na eno oko in so tudi upokojeni nadškofi opravljali kakšno funkcijo v okviru te konference. Slovenska škofovska konferenca navaja, da sta oba omenjena nadškofa zaprosila Vatikan, da ju dokončno razreši dolžnosti v okviru SŠK in možno se mi zdi, da sta zdaj dobila samo pisno potrditev, da to lahko storita. Morda mora biti taka potrditev v obliki dekreta, kje javno objavljena v kakšnem Vatikanskem uradnem listu - pojma nimam - in morda je kdo ta dokument videl in si ga po svoje razlagal. Rekla kazala je šla dalje in kmalu so pridali še odvzem palice in prstana. Dejstvo je, da se o obstoju dekreta samo govori, pa še o marsičem zraven. Zelo močno dvomim, da bi Vatikan tako močno kaznoval kakšnega nadškofa samo zato, ker se govori o nekakšnem ugotavljanju očetovstva. Take stvari Cerkev pomete pod preprogo in tudi tudi če se cerkvenemu dostojanstveniku dokaže precej hujša dejanja (pedofilija), je 'kazen' ponavadi ta, da ga prestavijo v kakšno drugo župnijo in ga branijo z vsemi štirimi. Itak pa skoraj o vseh nadškofih govorijo, da imajo nekaj nezakonskih otrok in pri tem prednjači Kardinal Rode, o Uranu prvič slišim. Kolikor sem sama spremljala (ne vem kakšen ekspert res nisem), je Krambergerja precej zadela ta finančna afera. Upokojil okoli 75 leta. Nekaj se je precej otročje opravičeval, da je vse, kar je storil, storil v dobri veri. Tudi to se mi zdi možno. Nadškof je zame v prvi vrsti 'pop zvezda' - nekdo ki v javnosti dobro deluje in je dober retorik. Ni nujno, da je strokovnjak za finančno področje. Itak je to Slovenija in finančno poslovanje si vsi prekleto hudičevo prosto po Prešerno razlagajo. Zakaj bi bil en nadškof izjema? Mogoče je bil njegov ekonom očarljiv sogovornik, mu je ztrdil, da ima vse v rokah in je vse v redu? Spet se mi zdi težko verjetno, da bi Vatikan priznal napako, namreč da je skoraj 30 let podpiral 'nevrednega škofa'. Sploh, ker je bistroumnega ekonoma doletela 'običajna kazen' - prestavili so ga v neko manjšo župnijo in nihče mu ni prepovedal opravljati duhovniškega dela. Ni v stilu Vatikana, da dviga prah okoli svojih zaposlenih. Dovolj je, da se Kramberger umakne v zasebnost in to s čim manj pompa. Trenutno, če ne bo nobenih drugih verodostojnih informacij, se mi zdi vse skupaj vihar v kozarcu vode in to zaradi navadnih odločb o upokojitvi.