rina22
|
IZVIRNO SPOROČILO: mojamura rina22 sem prekmurka, živim pa v štajerlandu...in tu kjer živim je pač tako da se polivajo....se zgodi, da kdo prinese ''samo'' liter vina, ampak je to prej izjema kot pravilo. v prekmurju, v vasi kjer sem odraščala ni bilo torjenja perja in nič se je pač praznovalo...in ni bilo exclusive samo za moške. zdaj je pa to trosenje perja in slame prišlo tudi v tisto vas....ne vem no. je pa tako kot si rekla, da so nekoč potrosili tam, kjer se je rodil nezakonski otrok - to bi naj pomnenilo (trosenje slame) sramoto Glej, ko sem sama bla še otrok, se tega tudi ne spomnim, da bi slamo in perje trosli. Se pa spomnim, da se je to začelo tam približno pred dobrimi 6 leti (tu nekje). Se mi pa nekak zdi, da je res ta navada prišla s Prekmurja. Sicer je pa to od vasi do vasi različno. Aja, še to - mogoče me občutek vara, ampak se mi zdi, da če je kateri od staršev Prekmurec, da se veliko več trosi. Glede pitja - saj veš, da živimo v deželi vina Kot pravim, kot se spomnim, so nekoč res samo moški pili ob rojstvu, zdaj pa zadnja leta tudi ženske vsi vabijo. Ko sem jaz rodila, je moj mel doma pogostitev, pa so ble tudi ženske zravno. S tem, da ni povabo samo prijateljev, ampak tudi družino (tete, strice..). Ma ne vem, kolko sem jaz gledala slike in posnetke s praznovanja, mi je blo full žal, da nisem bla zraven To je pač ena taka ne fer tradicija do mamice Fajn bi blo, če bi bla še mamica tega deležna Ne pa, da je drug dan deležna obiska prekrokanega deda (ok, tega jaz hb nisem doživela )
|