Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
Življenje s starši in delitev stroškov 24.3.2006 23:12:09
|
|
|
|
Anonimen
|
Upam, da je pravi forum za tole vprašanje. Zanima me, kako imate urejeno plačevanje stroškov, tisti, ki živite skupaj s starši? Mi imamo mansardo 100m2, moževa starša pa spodaj stanovanje 150m2 + kletni prostori, garaža. Kljub temu, da imava manj, si stroške nafte delimo na pol, vsa vzdrževalna dela grejo na polovico, mesečne položnice pa plačujeva pavšalno. Ko sva malo preračunavala, sva ugotovila, da te mesečne stroške preplačujeva, zato je mož svojemu očetu predlagal, da naj gre še to na polovico. No, pa sta se skregala skoraj na smrt Grozno, že itak se meni zdi, da bi morala plačevati manj kot onadva, ampak da hoče še več kot polovico? Kako je pri vas?
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 24.3.2006 23:28:51
|
|
|
|
ines2001
|
Živio. Mi imamo takole. Plačujeva kompletno vodo, ker je samo en števec v hiši. Elektriko imava svoj števec, tašča svojega. Telefonske linije ločene. Odvoz smeti tašča, ker mi krijemo vodo. Zataknilo se je samo pri kurilnem olju, ker bi moralo pol, pol, midva grejeva 70 kvadratov,ona pa 70 kvadratov pa še v kletnih prostorih plus garaža še enkrat 70 kvadratov. Na koncu sva se odločila za električne radiatorje, pa bova z investicijo plačalo v enem letu toliko kolikor sva dala lansko leto za kurilno olje. lep pozdrav ines2001
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 24.3.2006 23:29:44
|
|
|
|
mamči
|
Mi imamo sicer isto kvadraturo, s tem da tud kletne etaže vsi koristimo. Stroški gredo pa na polovico, oz. par jurjev dava zraven. Je pa tako, da plačujeva telefon (hišni), ki ga ne uporabljama (imama mobitele), odvoz smeti, ki ga skoraj nikoli ne koristima, ker sproti v vrečah vozima stran (zaradi plenic je ogromno smeti), je pa res, da imava včasih veliko bolj ogrevano stanovanje, ker imava dva otroka. So pa dohodki od staršev tako-tako (čakata na pokojnino), plus tega da skbita še za nečakinjo, ki živi pri nas. Vglavnem v vseh stroških sma udeležena + še kaj dodatno prispevava. Se nama zdi tako o.k. in sma zelo zadovoljna. Vedno, ko si predstavljam malo podnajemniško stanovanje, brez dvorišča+vrta, brez garaže, majhna klet, po možnosti še čudni sosedje in še kaj mi je pa še lepše, da sem tu kjer sem. Imamo veeeliki vrt + veeeeliko dvorišče, zraven gozda. In tud drugače se razumemo.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 0:43:29
|
|
|
|
KODA
|
Ko sva midva še živela s taščo,smo mesečne stroške sešteli in delili s 3.Midva sva imela 2/3 in tašča 1/3.
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 3:52:39
|
|
|
|
Anonimen
|
Sicer ne živim s starši, ampak moj predlog pa je, da tiste stroške, ki se plačujejo po kvadraturi, delite po kvadraturi, ki jo kdo uporablja, tiste stvari, ki se plačujejo po dejanski uporabi, imejte ločene števce in plačujte vsak zase, tisto, kar se plačuje pavšal, si delite na pol, tisto, kar je pa nujno zlo, pa prav tako na pol. Pa ne bi smelo biti problema.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 5:54:50
|
|
|
|
Lunca1
|
Mi živimo v isti hiši s fantovimi starši, teto in stricem, pa še bratranec ima noter firmo. načeloma ima vsak svoje (števci), delimo si edino vodo (preračun na število oseb) in nafto (glede na kvadraturo stanovanj). Midva plačava sicer 250l nafte več kot ostali, ker imava pozimi gor obešen še bojler, pa je stric zaradi tega težil.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 7:06:14
|
|
|
|
mamči
|
IZVIRNO SPOROČILO: KODA Ko sva midva še živela s taščo,smo mesečne stroške sešteli in delili s 3.Midva sva imela 2/3 in tašča 1/3. To se mi zdi zelo lepo, namreč da se stroški razdelijo na dohodek. Ziher to marsikomu ne odgovarja, je pa zelo lepo in se mi zdi zelo pozorno in tud na nek način pravično.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 8:58:09
|
|
|
|
April
|
mene zaenkrat kar še starša preživljata, ker nimam rednih dohodkov. Mož mi da edino za hrano, pa še to tud mami dostikrat hladilnik napolni. Vse kaže na to, da bomo kmalu ostali sami v hiši, potem pa ne vem kako bo. Delam na tem, da se čimprej zaposlim.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 9:22:26
|
|
|
|
CatJa
|
Mi smo pred dobrim letom, ko smo se vselili, stroške preprosto razdelili na pol. Manjši problem pa je nastal letos, ko smo dobili poračun za komunalo in je izpadlo, kot da imamo vse radiatorje nonstop odprte na ful, voda teče nonstop itd. Ker sem želela priti stvari do dna, sem stroške oz. porabljene količine l. 2005 (ko smo že živeli tukaj) primerjala z letoma 2003 in 2004 (ko nas še ni bilo). In prišla do prav zanimivega zaključka -> poraba vode se je povečala povsem sorazmerno s povečanjem št. oseb, medtem ko se je ogrevanje le za slabo tretjino, ostalo pa so fiksni stroški, ki nastanejo neglede na to ali živimo tukaj ali ne. Prav tako se je sorazmerno povečala poraba el. energije, čeprav mi je moj na začetku skoz težil, kako kar naprej perem, pa laufam sušilca in ne vem kaj še vse. Po tej logiki bi morala biti poraba več kot enkrat večja (glede na to, da je nas več), ali pa jaz ne znam računat Ostali stroški -> RTV, kabelska TV, stavbno zemljišče idr. so fiksni in se delijo na pol. Skratka, papir v roke in računat! Čisti računi dobri prijatelji. Ali pa tudi ne
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 10:00:22
|
|
|
|
soncece24
|
Midva živiva v mansardi v očetovi hiši in je oče, že ko je vse planiral dal nardit pododštevalne števce za najino stanovanje, tak da plačujeva dejansko porabo (elektrika, plin, voda). Ktv plačuje oče, smeti imava svojo položnico, stavbno zemljišče si delimo na pol.
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 10:45:57
|
|
|
|
hubi
|
Vse položnice delimo na pol, tudi olje. Vzdrževalna dela pri hiši plačujeta starše, ker sta ona lastnika hiše. Smo pa trije zgoraj in trije spodaj.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 12:06:35
|
|
|
|
india
|
Hiša je mamina, vse stroške (elektrika, voda, smeti,...vzdrževanje) si delimo 3:1, več plačamo mi. Kar se tiče kabelske in telefona, imamo vsak svoje.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 12:34:21
|
|
|
|
kalbo
|
Ja, malo je treba prej mislit na te stvari. Mi imamo štrom ločen, centralno tudi (no peč je skupna). Stroški nafte se delijo na pol, ker je to edino prav, pa 20 kvadratov gor ali pa dol. V trenutku, ko pa nebi glede nafte našli skupnega jezika, bi šla pa v kurilnico še ena peč, pa bi bil mir. Komunalo in vodo plačujeva midva, ker meni za tistih par jurjev na mesec ne bo noben poslušal, kolikokrat voda teče. Za samostojni odjem elektrike sva dala toliko, kolikor bi nas 8 letna poraba elektrike stala. Sam mir v hiši je pa tudi vreden denarja. Tastari so v drugih časih gor zrasli, pa majo malo drugačne predstave o šparanju, kot mi, kdo bo pa kar naprej poslušal tisto teženje. Zdaj mi noben ne gleda, a mamo luč prižgano al ne. Že takoj na začetku je treba izločit potencialna jabolka spora, ker zna bit drugače urnebes.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 12:48:43
|
|
|
|
india
|
Kalbo
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 13:10:49
|
|
|
|
Ro-La
|
elektriko plačamo po števcu, kurjavo na pol, vodo nam častita tašča in tast , adsl vsak pol, ostalo pa imamo ločeno in s tem tut ločene položnice
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 14:14:51
|
|
|
|
Bubamaraa
|
Midva živiva z mojimi starši...In imamo zmenjeno takole: vsak mesec midva kupiva meso, komletno "fasngo", prašek, mehčalec...položnice plačuje moj oče....Glede kurjave, si pa delimo 50:50....In to je to....Če pa kej ulagamo v hiši se pa tudi deli na pol:pol....Ker bo hiša nekoč moja...
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 17:58:53
|
|
|
|
bskrle
|
Vsak drugi mesec plačamo mi položnice (elektriko, telefon,vodo), za smeti imamo svojo položnico, adsl gre pa na stroške zgoraj, za tv dam enkrat na leto - mi jo spodaj nimamo, a jo hodimo gor gledat. Drva imamo svoja v gozdu, letos sva jih nekaj dokupila za štedilnik, lahko koristiva vse, kar je na vrtu, ko pa zmanjka pa kupiva (npr. krompir).
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 19:07:05
|
|
|
|
dory
|
Jst zivim doma in si vsaj priblizno delimo stroske...vedno dajem zraven za kurjavo ( olje ), pa po fasngo grem, pa voda+elektrika...ampak se zmer ti stroski niso tako visoki,kot ce bi sla na svoje :)
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 19:20:27
|
|
|
|
Gina
|
Jaz pa sploh ne razumem, zakaj tukaj kompliciraš? Nafta? Kaj pa potem, če imajo ta stari par kvadratov več, saj sta vam vendarle odstopila eno nadstropje ali del hiše, da sta jo vidva uredila, dvignila! A se ti sploh zavedaš, kako težko je priti do stanovanja dandanes? Probaj šparat, pa prišparaj, če moreš, -sploh če nimaš staršev zadaj ali dediščine - iz kakšne povprečne slovenske plače. A gre za pavšalne stroške? Saj razlika ne more biti ravno 10 jurjev na mesec. Koliko na leto pa takole več plačujeta? Če sta tast in tašča zgradila hišo, je logično, da imata pravico do majčkeno boljših pogojev. Jaz bi sicer najbrž na njunem mestu raje sama kaj več plačevala, kot pa pustila ta mladim, ampak v resnici jima pa ravno zamerit ne moreš, ker ne glede na to, da se to grdo sliši - je njuna hiša. Če bi vaju onadva res strašno izkoriščala, potem bi jaz vse skupaj razumela, ampak očitno ne gre ravno za kak hud denar. Meni osebno več pomenijo dobri odnosi v hiši, kjer živim, kot pa 2000.- na mesec. Mir si mora človek vedno kupit, samo vprašanje na kak način - včasih z uslugami, včasih z dobro voljo, včasih pa tudi z denarjem. Pa če gledaš zelo realno, najbrž tudi ona dva kakšno uslugo vam nudita, ki bi jo ti na mojem mestu, če ne bi živela v hiši s starimi starši, morala plačat. Vse se nekako obrne, se meni zdi. Jaz se res ne bi kregala za par jurjev. Mi ne bi bilo vredno.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 19:36:06
|
|
|
|
Anonimen
|
Hvala vsem za odgovore. Gina, ne kompliciram zaradi nafte, saj sem rekla, da plačujeva polovico. Mesečne stročke preplačujeva 10 jurjev na mesec. Če pogledaš je to 120 jurjev na leto. Ok, po eni strani ni veliko, po drugi strani pa je, saj z možem nimava bajnih plač, imava kredit in malega otroka. Pa nobene takšne usluge nama ne nudita, nikoli npr. ne popazita otroka, itd. Pa konec koncev se sploh ne gre toliko za tistih 10 jurjev, ampak za princip. Zakaj ne bi imeli stvari razčiščenih? Sploh ne veva, kam gre tistih 10 jurjev. Zakaj pa vse ostalo lahko dajemo na polovico? Pa moti me to, da je moj mož čisto normalno vprašal, pa se skušal pogovoriti glede tega, tast je pa čist znorel. Ne vem, jaz tega nisem navajena, moji starši nama ne bi nikoli nič drugega zaračunavali kakor, da bi si stroške pravično razdelili.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 21:05:01
|
|
|
|
Anonimen
|
hmm... Jaz živim skupaj s starši v 2-sobnem stanovanju, pa plačujem stroške stanovanja (40000). Sva z malim na 8kvadratih... Pa se mi zdi kar ok (no glede na dohodke bi bilo lahko tud kaj manj).
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 21:31:51
|
|
|
|
Pilar
|
Saj ne vem kako bo pri nas ( midva si tudi urejava mansardno stanovanje pri njegovih), ampak upam da ne bo problema...edino ena stvar me zanima, preplačata 10.000 sit mesečno in to je 120.000 letno...a veš kolko denarja gre drugače v maloro( mesečno, letno) pa niti tega ne preračunavaš? A misliš da bi drugače teh 120.000 našparala? Ma saj vem, včasih gre res samo za princip, na momente ima človek vsega dovolj.....nimam pametnega odgovora, niti nasveta, samo upam, da boste stvar uredili tako, da boste vsi zadovoljni!
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 21:35:59
|
|
|
|
Gina
|
Aja, 10 jurjev? Zdaj pa jaz ne štekam, kaj pomeni pavšalno? A to pomeni, da plačujete en mesec eni, drug mesec pa drugi, ali pomeni, da jim dasta npr. 30.000 na mesec za stroške ali kaj? Vse položnice za hišo pridejo npr.: 10.000 elektrika, pa smeti in voda in komunala 6000.- (če ponucate 16 kubikov vode, kar je ogromno) in adsl +isdn 10.000 in telefon, če ste zelo zapravljivi 8000.-, pa še kabelska in tv pride 2000 na mesec. A je še kaj sploh skupnega? To je skupaj 36.000.- kar je cca 20.000 za vsakega. Kako lahko pri tako majhni cifri plačaš 10.000.- viška? Če je temu tako, pač recita, da so skupni stroški manjši in da bosta plačevala namesto 18.000.- kolikor bi morala, še vedno 20.000.- ampak 30.000.- pa ne. Da ste se narobe preračunali. Jaz se potem ne bi nič menila, ampak bi samo prinesla vsak mesec toliko denarja dol. Lahko pa narediš drugače, pa rečeš, da bosta vidva šla položnice plačat, pa naj onadva dajeta paušal, da ne bosta hodila na pošto ali banko, da bosta vidva preko klika plačevala. Še vedno mi je to čudno, kako 10.000.- preveč?
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 25.3.2006 21:44:32
|
|
|
|
Anonimen
|
Pri moji sestri jih je v hiši 6. 5 članov šteje sestrina družina + teta. Teta plačuje od vseh skupnih stroškov šestino. Meni se zdi tako, po osebah, čisto v redu.
|
|
|
|
RE: Življenje s starši in delitev stroškov 26.3.2006 8:57:16
|
|
|
|
Anonimen
|
Mi živimo pri njegovih starših odzgoraj in palčujemo samo odvoz smeti, ker imamo svojo kanto, vse ostalo plačujejo oni (nam ne pustijo plačat), pravijo, da imajo denar in bodo plačevali, (čeprav ga imamo tudi mi) in da bomo mi plačevali, ko se ustalimo. Najprej so rekli, sedaj si opremljate stanovanje, šparajte denar za to, sedaj govorijo, da porabimo veliko, ker sem noseča in pripravljamo stvari za novega člana, tako, da ne vem kdaj si bomo začeli delit stroške.
|
|
|
Plazenje.пеперутка16Kdaj se je vaš otrok pričel plaziti, opirajoč na roke?6 mesecev. (
44%)
8 mesecev. (
44%)
1 leto. (
11%)
Ni plazil. (
0%)
Število vseh glasov: 9Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš
svojo anketo!