kenka
|
najraje ga ima kot čemažev namaz ..njami ter v štukelcih za juho. fajn recept je tudi tale ... za čemaževo juho http://www.kulinarika.net/recept/juhe_in_zakuhe/Cemazeva_juha-11308.html pa še nekaj hrane na na račun http://www.kulinarika.net/album.asp?hash=2xx5d006089c6xi0 tu ti pa podajam še par odstavkov iz raznih revij, če ti bo prišlo kaj prav. iz revije Družina: "Najbolj preprosto bomo čemaž uporabili, če ga pripravimo v namazih, osnova katerih je skuta, kisla smetana, tofu, zmleta sončnična semena, hladno stiskana olja (oljčno, sončnično, repično). Drobno narezan čemaž vmešamo kot začimbo in ne pretiravajmo s količino. Iz čemaža in krompirja ali buče lahko skuhamo slastno kremno juho.Lahko ga narežemo bolj grobo in vmešamo v zeleno, paradižnikovo ali fižolovo solato. Namočimo ga za nekaj časa v jabolčni kis!" Iz revije Lisa: "čemaževi recepti, povzeti iz aprilske kulinarične Lise: 1. Beluši s čemaževo omako 800 g malih mladih krompirjev 2 kg belušev sol, sladkor 1 žlička masla Za čemaževo omako: 90 g čemaža 200 g masla 3 rumenjaki žlica moke 125 ml vode, v kateri so se kuhali beluši Krompir operemo, po potrebi olupimo in ga v slani vodi kuhamo 20 minut. Beluše operemo, olupimo, jim odrežemo konce ter jih po porcijah zvežemo v šopke. V večjem loncu zavremo vodo, dodamo ščepec soli, ščepec sladkorja in maslo ter jih kuhamo od 15 do 20 minut, odvisno od njihove debeline. Čemaž očistimo, operemo in otresemo do suhega. peclje odstranimo, liste pa drobno sesekljamo. Maslo penasto zmešamo, med mešanjemo dodajamo rumenjake in moko ter segrejemo na majhnem plamenu. Počasi med mešanjem dolivamo beluševo vodo in na koncu vmešamo še čemaž. Omako vkuhamo do smetanaste gostote. Kuhane beluše in krompir naložimo na krožnike in prelijemo z omako ter potresemo s svežim čemažem. Čemaževa torta s slanino 250 g moke 3 žlice olja sol, poper pol kocke svežega kvasa četrt žličke sladkorja 125 ml mleka 250 g čemaža 75 g mesnate slanine 50 g masla 4 jajca 3 žlice naribanega sira 150 g na kocke narezanegamesnega sira 200 ml kisle smetane kumina V skledo damo moko z oljem in soljo, zdrobljen kvas zmešamo s sladkorjem in mlačnim mlekom ter prilijemo k moki. Zgnetemo tako dolgo, da se testo loči od sklede (z mešalnikom). Potresemo z malo moke in damo pokritega vzhajat za 45 minut. Okrogel model premera 28 cm obložimo s peki papirjem, pečico segrejemo na 200°C (ventilatorsko na 180°C). Testo razvaljamo, ga položimo v model in oblikujemo 2 cm visko rob, pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 minut. Čemaž očistimo, operemo in otresemo do suhega. Odstranimo peclje in drobno zrežemo.Slanino zrežemo na kocke in jo razpustimov ponvi, dodamo maslo in čemaž in dušimo cca 5 minut. Jajca stepemo in jih zmešamo s čemažem, sirom, mesnim sirom in s kislo smetano. Začinimo s soljo, poprom in kumino. Zmes porazdelimo po testu, pokrijemo z alu folijo in pečemo 20 minut. Nato odstranimo folijo in pečemo še 25 minut. Ponudimo vročo. Pire krompir s čemažem (in pečenicami) 1 kg mokastega krompirja sol in sveže mlet poper 250 g čemaža 125 ml mleka 125 ml smetane sveže nariban muškatni orešček (2 žlici masla) (4 pari pečenic) Olupljen krompir narežemo na kocke in ga v slani vodi kuhamo 20 minut, odcedimo in pretlačimo skozi stiskalnico. Čemaž očistimo, operemo in odrežemo mu stebla, ga še mokrega damo v kozico, pokrijemo in tako dolgo dušimo, da pade skupaj. nato čemaž narežemo na trakove. Mleko in smetano segrejemo v loncu in ju skupaj s čemažem vmešamo v pire. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. (Na maslu v ponvi zlato rjavo popečemo pečenice.)" lp
|