Anonimen
|
Prvič slišim,da olupite šparglje Morda tiste gojene,divje pa res nimaš kaj lupit.Nalomiš jih vse dotlej,dokler ne prideš do olesenelega dela stebeljca. Naj najprej omenim zdravilnost špargeljnov.So zavetniki krvi,ker vsebujejo zdravilne snovi,ki očistijo kri.So odličen diuretik,ki očisti ledvica in jetra,to se takoj po zaužitju opazi na urinu.Od vitaminov vsebujejo:A,B,C ter železo,fosfor,kalcij,mangan ter druge minerale,imajo nizko vrednost ogljikovih hidratov in maščob.Še danes velja,da so špraglejni tudi odličen afrodizijak.Arabci zatrjujejo,da krožnik špargeljnov na dan zagotavlja moč in krepost noč in dan,še toliko bolj,če so zaužiti skupaj z jajčnimi rumenjaki Fritaja z šparglejni: Na olivnem olju pocvremo na približno 2 cmm nalomljene šparglejne,dodamo na koščke narezano slanino,ali pršut ali domače klobase. Ko se cvrejo dodamo malo tople vode,da se zmehčajo.Nato dodamo,stepena jajca,ki smo jih posolili in popoprali,počakamo,da zakrknejo,pa ne preveč. Če vam je všeč tudi okus koromača,lahko tej zmesi dodate tudi nasekljan divji koromač. Špargljevi polpeti: Na kocke natezan suh kruh namočen v mleku, čebula parmezan, jajac, olupljeni mandeljni, šparglji Na mrzlo olivno olje,ki ga vlijemo v vročo ponev,sresemo, nasekljano čebulo,čisto malo jo popražimo,odstavimo izognja, dodamo kocke kruha,stepena jajca,parmezan,naribane olupljene mandeljne, in na drobno narezane špraglje,če je masa preredka,pa še malo ovsenih kosmičev. Pregnetete maso in oblikujete polpete. Polpete pocvrete na olju. Ponudite jih z belo polento(ne narejeno iz belega zdroba,temveč iz koruzne moke) Lahko naredite tudi Pizzo iz špargeljnov,le da jih prej balnširate,preden jih položite na pizzo,na katero ste že prej dodali prvotne sestavine:pomodore,sir,šunko ali pršut.
|