Moraš bit to uro zraven? Če ne, potem to ni tak problem, pač naj se tačas zamoti, ne rabijo vsi otroci enako spanja. Lahko gleda knjigico, recimo, daš pogoj, da mora bit mirna in tiha aktivnost. Jaz jim dovolim zvečer brat, risat, gledat knjige (mali),... tudi kocke včasih, če si zelo želijo. Samo sem bolj na izi s tem spanjem. Dokler niso zjutraj zmatrani, se mi ne zdi problem.
Sicer pa pomaga daljša večerna rutina, kjer se počasi vse umiri. Nam je super, kadar se lepo zrihtajo že prej in potem v miru malo ustvarjamo, se stiskamo in umirimo, potem grejo samo še lulat in v postelje... Včasih pa še vedno zaspijo na meni, včasih se čisto paše pocartat;). Alj pa kakšna joga s sproščanjem na koncu je tudi super, če tvojim to dogaja (pri nas je puncama to od nekdaj zelo všeč, mali pa ni preveč navdušen, on ima rad samo akro jogo, ta pa ni glih za uspavanje:D).
V enem članku sem brala, da naj bi modri del svetlobe (ki je v hladni beli svetlobi, sploh v neonkah, na vseh ekranih, precej tudi v navadni luči) zaviral nastanek hormona za spanje, zato naj bi zvečer boljše spali, če imamo rumeno svetlobo. Ker nič ne stane, sem poskusila in dejansko pri naših dela. Če prižgem svečke in/ali solno lučko, se bolj umirijo (lahko pa ni fora samo v luči, ampak v celi "čarobnosti", kot oni temu pravijo). Včasih se splača investirat pol urce, da je potem mir:). Včeraj sem vedela, da bom morala pozno v noč delat, zato sem jim naredila lep večer in tako so potem malo pred 21h res vsi že spali:). Če pa smo vsi živčni - "daj se že spravite", je pa navadno snežna krogla... Moraš pa prej pomislit in splanirat, potem gre, težko na sredi spremeniš (da se, ampak rabiš jeklene živce in veliko domišljije in prepričljivosti, kar je zvečer navadno kar "challenging" za nas - starše:D).