IZVIRNO SPOROČILO: krtačka
Pri nas si jih, pa mi to sploh ni všeč. Ni koristi, ker si predšolski otroci ne znajo sami umivati zob. Samo bacile si nosilo v usta z neumitimi in nepravilno shranjenimi ščetkami.
Pred leti sem delala v vrtcu, kjer so bili vsi zelo zagreti za to vrteško umivanje zob...Kako je to v praksi "koristno in higiensko" med 24 otroki, sem se prepričala na svoje oči. Čeprav so dali izdelati posebne omarice po predpisih, ki so bile namenjen z krtačke, se je vseeno dogajalo, da so si mulčki krtačke hote ali nehote menjali med samim umivanjem. Lahko si bil še tako pozoren, se je kdaj zgodilo, da je kdo tako za hec vzel sosedovo krtačko in jo nesel v usta...Nekega dne je prišla v vrtec deklica, ki je imela ustno slinavko...predenj smo ugotovili kaj ji je in so prišli starši ponjo, je fino okužila nekaj otrok v skupini...in ta okužba se je potem bliskovito širila na vso skupino, prevdsem s tem meštranjem pri umivanjem zob...
Od kar sem sama vzgojiteljica , si pri meni otroci zob ne umivajo v vrtcu...Imamo večkrat obisk zobozdravnika in zobnih asistentk in takrat prinesejo krtačke...To se zgodi pribljižno vsake dva meseca enkrat...Otroke ( ter seveda starše) s tem seznanjamo s koristnostjo umivanja zob,pod budnim očesom strokovnjka...Otroke navaja tudi h pravilni negi in ščetkanju zob...Vsem nam ( zaposlenim, otrokom in staršem) se zdi to seznanjanje in usmerjanje bistvenega pomena, saj samo umivanje zob v vrtcu je vse prej kot higiensko, pravilno ( le kako naj vsakič dva para odraslih oči budno nadzirata 24 ust)in konec koncev smiselno...Smiselno v toliko, če pomislimo, da če starši svoj del higienske odgovornosti do otroka opravijo tako kot je treba, si otrok v vrtcu ne rabi umivati zob...Če povem po domače: če si otrok umije zobe pred prihodom v vrtec, pa potem ob prihodu domov, ter pred odhodom v posteljo, bo imel zobe kot bisere...brez vrteškega kvazi umivanja...Kot sem že rekla...vrtec pomaga pri vzgoji in izobraževanju malčkov...glavni akterji in odgovorni ljudje pa so seveda starši in nihče drug...