IZVIRNO SPOROČILO: zaspancek1
A veš, da sem prebrala to knjigo, pa še eno starejšege nekdanjega pripadnika Cibica. Gospoda Cibica sem poznala, izhajal je iz starejse generacije. Njegova knjiga je fina, vendar ne daje aktualnega pogleda na institucijo, ki se je v zadnjih 10-15 letih obcutno modernizirala.
Pa se vseeno ne strinjam s tabo. Predvsem v delu, kjer naštevaš pozitivne stvari. Ja, so, predvsem disciplina, pripadnost, ampak vseeno mislim, da krepko prevladajo negativne. Res je - fantje prelivajo kri (kar je zelo olepšano napisano), pravzaprav že sama prisotnost na območjih, kjer vladajo takorekoč nečloveške razmere, pri vsakem pustijo posledice. Tako, mimogrede - tudi med vojaki SV, ki se vračajo z misij (kjer na srečo ne počnejo nič kaj groznega) v Afganistanu, celo iz Libanona, je kar nekaj takšnih, ki imajo psihične težave ob vrnitvi v normalno življenje. Res je, ampak zdaj ne govoris vec o legiji, ampak o vojaskem poklicu na splosno. Tukaj se strinjam, da so fantje izpostavljeni hudim stvarem. Ampak, pri poklicu vojaka je to treba vzeti v zakup, bistvo vojske je, da gre v vojno. Ne mores biti socialna delavka, ce si hudo sentimentalna in se pri najmanjsem obravnavanem problemu zjoces. Ne mores biti onkolog in vsak dan gledati ljudi s smrtno boleznijo, ce znacajsko tega nisi sposoben. Ko gres v nek poklic, priblizno ves, kaj te caka. Ce nisi iz taksnega testa, pac ne gres v vojsko.
Da jih ne bodo imeli plačanci (tujska legija ali pa plačanci ameriških agencij npr.), je pa še manj verjetno. Žal. Tujska legija niso placanci, statusno jih lahko pospravis v isti predal kot slovenskega vojaka.
Da pa je za legijo zainteresiranih veliko mladih, pa ne dvomim, sploh v današnjih časih. Samo žal se večini v bistvu niti ne sanja, v kaj se podajajo. V kaj pa?
Aja, še to - tudi pri nas SV uživa visok odstotek zaupanja med Slovenci, pa vseeno ne verjamem, da so vojaki kako posebej spoštovani. Ravno tako je v FR oz. vsaj med tistimi, s katerimi sem jaz imela opravka, ne uživajo nekega posebnega spoštovanja. Vojak je spostovanja vreden poklic, tega se ljudje vse premalo zavedajo. Ne vem, v kaksnih krogih si se gibala, ampak patriotizem in posledicno spostovanje vojaka se mi zdi, da je v Fr vseeno mocnejse kot v Slo.