IZVIRNO SPOROČILO: Virtualna
Brez ocetovega dovoljenja in zagotovljenih stikov v tej drazavi, ne bos mogla nikamor iz Slovenije.
Ne drži.
Kakor sem jaz razumela avtoričin post, je ona otrokova polna skrbnica (nimata skupnega skrbništva), otrokov oče pa ima dolžnost plačevanja preživnine in pravico do stikov (in oboje tudi izpolnjuje/izvršuje). V Sloveniji (nenazadnje smo še vedno državljani SLO in šele nato EU)
ni zakona, ki bi skrbniku (ki je povrhu vsega še biološki starš) prepovedoval selitev, skupaj z otrokom. Prav tako ni zakona, ki bi določal, v katero državo se smeta skrbnik in otrok preseliti. Veliko priročnejše je, če ostaneta v EU, vendar zakon dovoljuje tudi selitev na Papuo Novo Gvinejo, če skrbnik tako želi. Zakonski omejitvi sta samo dve: skrbnik mora otroku zagotoviti civilizirane življenjske pogoje (pa še življenju na Papui bi znali reči, da je samo drugačno, ne pa necivilizirano) in drugemu biološkemu staršu (v tem primeru očetu) je treba sporočiti novi naslov bivališča (kontaktni podatki niso zakonsko obvezni, torej npr. GSM ali e-mail, so pa seveda priporočljivi). In skrbnik mora še naprej omogočati in dovoljevati stike z otrokom drugemu staršu. To je na kratko vse, kar pravi slovenska zakonodaja (in najbrž tudi evropska ni bistveno drugačna).
Oče seveda lahko začne v tem primeru (po domače povedano) "srat", vendar dvomim, da ima kakršnekoli možnosti, da bi sodno preprečil selitev ali da bi dobil skrbništvo, v kolikor so zgoraj omenjeni pogoji izpolnjeni.
Kar se pa tiče vprašanja - selitev da ali ne... po mojem mnenju da, v kolikor boš imela urejeno varno varstvo za otroka in v kolikor smatraš, da bo 4 leta tujine koristilo kasnejšemu bivanju v Sloveniji. Za stike praviš, da jih imate že tako ali tako malo... no, v tem primeru bi jih bilo še manj, ampak če se imate radi, bi bili pa toliko kvalitetnejši. In ker ne greš na Papuo, lahko vsaj letni čas 1x prideš v SLO.