Ne vem, nisem še na tem, ampak če samo gledam, kako starši odnašajo riti otrokom na vsakem koraku, 5 -letnike oblačijo kot dojenčke, jih vozijo lulat, zapenjajo jakne ipd, mi ni čudno, da so otroci tako nesamostojni, kot so. Zase vem, da sem s 4 leti začela sama hodit v vrtec. Res da ne čez celo mesto, je pa bilo 5 min peš za odraslega. Pa tudi vem, da sem se prvi teden 2 x izgubila, ker sem pozabila, kje točno moram zavit. Morala sem se sama oblečt, od A do Ž, sama zavezat čevlje, zajtrk me je čakal na krožniku pod polivinilom, toplo mleko v termovki, kasneje pa na štedilniku, sem ga sma pogrela. Nikoli nisem pozabila zakleniti, nikoli nisem ničesar pozabila obleč. Pa še zdaleč nisem bila edina! Nalsednje poletje so vrtec za ves mesec zaprli - nisem še imela celih 5 let. Ostala sem sama doma. Enostavno mami in ati dopusta nista imela, starih staršev ni bilo, sosedov tudi ne - vsa mularija iz okolice smo čepeli en dan pri enem, drug dan pri drugem - od zjutraj do 14. in nekaj, ko so starši prišli iz služb. Tukaj je že prva razlika: naši stari so bili doma ob 14:15, mulci smo pa do 9 h spali - ostane vsega 5 ur. Koliko ostane našim otrokom?? Pa meni so naštimali piskre na štedilnik in narisali, ob kateri uri moram kaj priklopit, da je že brbotalo, ko je ata kot prvi prišel iz službe. Da bi kdo 8, 9, 12-letnikom iskal varstvo - pa saj bi od sramu pomrli!
Danes si tega ne predstavljam! Imam ultra samostojnega 4,5 letnika, ki se sam oblači, obuva, umiva, sam si namaže kruh, natoči čaj, ga pogreje v MV - ampak da bi sam šel v vrtec, si ne predstavljam in amen. SI pa povsem predstavljam, da je 15, 20 minut sam, da točno ve, kam sem šla in kako me mora počakat. V sili zna uporabit telefon, zna poklicat oba z možem in obe babici. Vseeno mislim, da me bo konec od skrbi, če ga bom morala pri 6 letih pustit po 9 ur samega doma. Pri 8-ih letih pa bi že moral biti toliko samostojen, da to ne bi bil več problem. Teoretično....
Sočustvujem z vsemi, ki ste pred te težke odločitve na silo postavljene in prisiljene otroke puščat same doma.