Naj še malo svoje izkušnje dodam.
Rodila sem 02.11. v Izoli in moram reči, da bi lahko bilo boljše.
No, želela sem epiduralno, ampak, ko sem prišla gor sem bila že toliko odprta, da ni bilo več za EA.
V glavnem, če hočete EA pejte v bolnico, ko so popadki nekje na 7 minut, jaz sem čakala tiste na 5 minut, ki so sicer iz 7 minut prešli kar na 4 in tako prišla "prepozno" v bolnico. Sprejela me je babica Mima, ki je imela očitno slab dan. Prišla je po prazniku v nočno (ob 21.) in ni bila glih dobre volje. Najprej me je nadrla, zakaj nisem prišla prej. Potem zakaj pridemo vse ponoči rodit, nato po CTG-ju, ko sem jaz mislila, da bom umrla sama na tisti pojstli 20 min. in popadki na 3 minute, mi reče, da niso ne vem kakšni popadki - mene je kar slabo, ker me je že vse bolelo. Nakar je vidla, da sem precej odprta in kljub temu poklicala ekipo za EA, me vpisala, šle sva v klistirnico, me obrila, dala klistir in ponovno pol urno samevanje v klistirnici, kjer sem res mislila, da ne bom zdržala do konca, ker klistir+popadki je groza:((. Nato nisem mogla več bit tam not in sem jo poklicala in rekla, da mi je že slabo, pa je rekla, dobro gremo na porodno mizo. Nakar sem rekla, če lahko pokliče partnerja in mi je nesramno odgovorila, da če mislim, da bo on rodil namesto mene, da mora najprej mene zrihtat. Nato mi je storila se ulešt in sem jo vprašala, če lahko sedim, ker ležat nisem mogla, pa me je ponovno nadrla, da ona mora naredit CTG. No, ko me je priklopila na CTG je mali začel padati pulz in ona je bila vsa panična, rekla je sestri, da naj takoj pokliče doktorja. Jaz sem vstrajala, da hočem partnerja in ona neki neumesnega nazaj. Pol je prišel g., me pogledal in rekel, da sem že 9cm odprta, da kaj hočem več. Jaz pa odgovorim "epiduralno", nasmejal se je in rekel, da je pristaš Ea, ampak v takem primeru, preden pride ekipa bo verjetno konec. Nato so morali porod pospešiti, ker je še vedno pulz padal in moram reči, da ni bilo hudo. Bil je g. Lovšin, zelo miren človek, ki te res pomiri. Vse je lepo razložil, kaj bo naredil, in kdaj naj porivam. Pri samem porodu se je nato babica izkazala v redu, saj mi je dajala koristne napotke (dihanje, porivanje...). Končalo se je v 20 minutah, nakar so me še zašili... Nato je za mano prišla še ena rodit, tudi s kompliciranim porodom in nato še tretja z normalnim. Ampak mislim, da je ta tretja nastradala, saj je omenjena babica imela verjetno že poln kufer naju dveh tako, da je to tretjo ubožico kar nadirala: naj oddiha popadek, če ni hodila v materinsko šolo, da naj diha samo ko je popadek, ko je vprašala po partnerju ji je odgovorila, če misli, da bo on rodil namesto nje in da ima ona še cel kup dela, da sta bila dva težka poroda in se nismo obnašali tako kot ona... meni se ni zdela prav nič primerna.
No, nakar smo šli v sobo. Prvi dan mi noben ni nič povedal, proti večeru sem si spomnila, da moje punčke niso več previli in sem vprašala sestro, če popoldne sami previjamo in me vpraša: "Ma kaj vam niso pokazali-povedali?" in jaz odgovorim, da ne, nakar mi ona pokaže. Drugi dan ponovno nič, kot, da bi mogla vse vedet, tretji dan isto, četrti dan, pa ko je bil dan za it domov, dobim "cimro", ki je rodila že drugič in glejga, njej zjutraj vse lepo glavna sestra razloži: zjutraj pregledamo vas, odpeljemo na previjanje dojenčka, ji da multi mam in razloži za bradevice: v glavnem se pogovori z njo kot se spodobi - meni od tega niso povedali nič. Hvala bogu, da je bila ta sestra zadnji dan, da mi je še meni malo povedala, kako je z dojkami, ker sem imela naval mleka in trde ter boleče in mi je lepo razložila kaj naj naredim.
No, sem že predolga. V glavnem nekatere so prijazne, druge boljše, da ne pridejo zraven. Jaz sem imela očitno smolo, ker so bile glih počitnice. Hvala bogu sem se znašla.
Drugače nasvet, če karkoli potrebujete, če karkoli vam ni jasno, če karkoli ne veste... zvonite, zvonite in še enkrat zvonite in težite.
Kljub moji izkušnji, naj povem, da drugič bi šla tudi rodit v Izolo, ampak ko bodo popadki na 10 min. z epiduralno.
Glede babice Nate je kolegica rodila na isti dan kot jaz in imela babico Nato ter rekla, da je bila zelo v redu in prijazna. Od znanca pa sem tudi slišala, da ta babica, ki sem jo imela jaz (Mima), da je bila pri njih zelo v redu in prijazna.
Naj rečem, odvisno od dneva, tudi mi smo en dan dobre volje, drugi dan slabe...
Čim lažji porod vam želim.
Lp asso