cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

pa res nimam pojma

clock-img

12.12.2005, 17:12

clock-img

Anonimen

Punce pozdravljene
Ker računalnik uporabljam samo v službi se na nakup ne spoznam saj se mi tudi približno ne sanja na kaj naj bom pozorna.Zamislila sem si prenosnika ker bi ga uporabljali skupaj s sestro ki živi nad mano.
Pripravljena sem odšteti največ 200.000sit.prosim pomagajte mi kaj potrebujem še ob nakupu le-tega.Aja pa kako ste ve zadovoljne z prenosniki.Baje imajo zdaj v big- bangu neko akcijo HP prenosnikov okoli 200.000 sit.Ali je katera slučajno zadevo kupila?

clock-img

12.12.2005, 23:05

clock-img

Joe

pencil-img

1321

Joj, poskusimo...

Ker bo prenosnik v rabi doma, ne pa na vlaku in v raznih čakalnicah, je čas delovanja z baterijami nepomemben, prav tako teža; oboje v prid nižji ceni.

Ravno zaradi zgornjega lahko vzameš (namizni) procesor, ki je pri istem denarju mnogo hitrejši od t.i. mobilnih procesorjev. Prepoznaš jih po hitrosti nad 2000 MHz (oz. 2 GHz). Npr. AMD Turion ali pa kakšen namizni Pentium.

Z velikostjo diska je takole: ali je več kot dovolj ali pa vedno premalo. Brez filmov na disku je več kot dovolj vse, kar se danes prodaja, celo če imata obe s sestro kolekcijo digitalnih slik. Itak bi se naj arhiviralo na DVDje.

Pomembno je: predinštaliran operacijski sistem, ker nisi tehnični manijak. Bogokletno, a praktično - MS Windows XP, Home edition
(preskoči ta oklepaj - jaz bi vsekakor vztrajal na Professional, ker bi ga nosil v službo, kjer so pomembne omrežne stopenjske restrikcije dostopa).

Če se le da, 512 MB pomnilnika. To najbolj vpliva na splošno hitrost računalnika, pa še najcenejše je. Drugače se pomujaj do pooblaščenega servisa, kjer bodo ob ohranitvi garancije dodali še enkrat toliko pomnilnika (iz 256 na 512 MB), boljše pa je, da je notri že ENA sama 512 ploščica, čeprav je kar redka (ena sama, ne dve).

DVD +- RW, po presoji dual layer (dvoplastno zapisovanje; zaenkrat še zelo dragi ploščki). Torej, naj bo vsaj DVD enoslojni zapisovalec, kar prepoznaš po napisu DVD RW.

Če bi radi filmčke (s kompaktnih fotoaparatov ali DVDjev) gledali na TV, potem naj ima prenosnik t.i. TV-OUT izhod. Če ga ne bo imel, je možno kupiti PCMCIA kartico, a to stane 10 jurjev in zasede edino prosto režo (čeprav lahko po potrebi puliš in vtikaš drugo PCMCIA kartico). Prenosnik s TV-OUT izhodom nadomesti še tako dober DVD (in DivX) predvajalnik, če je le pravilno nastavljen, res pa je dostikrat bolj udobno vržti DVD v predvajalnik in počakati na samodejno predvajanje.

Ostalo je bolj za povrhu: infrardeči vhod, vgrajeni čitalnik pomnilniških kartic (lahko kupiš zunanjega za 2-3 jurje), bla bla. Fajn pa je, da so trije ali več USB priključki, čeprav jih lahko po potrebi puliš ven kar pri prižganem računalniku. Firewire priklop je pomemben le za digitalno kamero.

Povzetek:

- namizni procesor, ni pa nujno,
- 512 RAMa, vsaj nekoč kasneje (lahko se doda),
- DVD zapisovlanik (eno- ali dvoslojni)
- TV-OUT izhod.


< Sporočilo je popravil Joe -- 12.12.2005 23:13:14 >

clock-img

12.12.2005, 23:13

clock-img

Jančika_

pencil-img

11484

Da ti odgovorim še jaz, ki prav tako nimam pojma o prenosnikih. Kot vidiš, se je Joe malo bolj poglobil in na podlagi njegovih priporočil, mojih želja in finančnih zmožnosti sem si lani kupila HP-ja v Big Bangu. V akciji je bil 200 jurjev in sem zelo zadovoljna z njim, se mi pa niti ne sanja, kaj vse ima ali nima, meni je glavno, da delauser posted image . Če sem prav videla, imajo zdaj v akciji enega za 160 jurjev. Po moje je za tvoje potrebe čisto OK.

clock-img

12.12.2005, 23:24

clock-img

Joe

pencil-img

1321

Lubika, tvoj nima ne namiznega procesorja ne DVD pekača, ne 512 MB pomnilnika ne TV-out izhoda, pa tudi več kot dveh USB vtičev ne, niti firewirea. user posted image user posted image

Bil pa je takrat takšen čas, da se je splačalo kupiti prav njega, ostali bolje opremljeni pa so bili bistveno dražji ali pa nama ni bila všeč kakovost tipkovnice oz. zaslona). Namiznega procesorja pa nisva niti pogledala, ker sva notorično proti vsakršnemu ventilatorskemu brnenju (čeprav se mi zdi, da ne bi bilo tako hudo, sploh odkar je na svetu Vasja).

_____________________________

Naši problemi so sanje revnih in preganjanih.

clock-img

13.12.2005, 12:39

clock-img

Anonimen

Namreč v rokah držim reklamo iz špara, kjer bo ta teden v akciji prenosnik z naslednjimi specifikacijami TroNote Mobile S12
procesor:Intel celeron, mobile 2.5GHZ, DELOVNI OMNILNIK 512 MB DDR, TRDI DISK:40 GB, OPTIČNA ENOTA: DVD+/-RW, MODEM 56 KB, MREŽNA KARTICA 10/100, FIRE WIRE, PCMCIA, TV IZHOD, 3 X USB 2.0, INTEGRIRANI ZVOČNIKI, LI-LON BATERIJA
CENA 154.900,00

Joe zanima me tvoje mnenje ali se to zadevo splača kuopiti ali ne?

clock-img

13.12.2005, 13:18

clock-img

Jančika_

pencil-img

11484

Joe pride iz službe okoli petih, ga bom opozorila na tole. LP

clock-img

13.12.2005, 21:33

clock-img

Joe

pencil-img

1321

Na kratko: Interšparov prenosnik se bere zelo dobro, toda kaj boš storila z namestitvijo operacijskega sistema? Mimogrede, Tron prenosnike in računalnike prodaja pri nas tudi Comtron, vendar so njihove cene v spletni trgovini dosti višje. Preletel sem dve ostali spletni trgovini (Mimovrste, EnaA), a v tem rangu cen ni kaj presunljivega.

Strojni podatki so pri navedeni ceni zelo dobri; vse včeraj navedeno je notri, razen operacijskega sistema (Windowsov XP). Kaj zdaj? Če kupiš samostojni paket, stane 23 jurjev (Win XP Home) in ga moraš sam(a) namestiti oz. si urediti to v trgovini/na servisu. Tega v Intersparu bržkone ne moreš naročiti. Ali poznaš koga, ki bi namestil OS na prenosnik, ali pa kupiš kje drugje. Strojno gledano je prenosnik zares dober. PRed nakupom preveri kakovost tipkovnico in zaslona (če bodo ugovarjali, da ga ne morejo prižgati, saj bi tako sprožili namestitev OS, jim lepo razloži, da hočeš videti grafično sliko okenca, na katerem boste pritisnili Cancel in Shut Down, pa bo vse kot prej; tudi midva sva morala to pojasniti, resda pa so se takoj strinjali.)

Druga možnost: poglej okoli v Big Bang ali na spletno Merkurjevo stran (tam je npr. Prenosni računalnik, FUJITSU SIEMENS, Amilo L1300 za okroglih 200 jurjev, ki je malce boljši od Šparovega (nima pa FireWire) in ima Windows XP Home v ANGLEŠKEM jeziku. Ima malce drugačni, širši zaslon kot običajno (zaslon 15.4" TFT WXGA z ločljivostjo: 1.280 x 800 pik, ne piše pa, kakšen je Šparov).

Ali pa Merkurjev prenosni računalnik, TOSHIBA, Satellite 10-119, za 160 jurjev z malo slabšim procesorjem, le 256 RAMa in brez firewire priključka, toda s programsko opremo: Microsoft Works 7.0, Microsoftr Office OneNote 2003, Norton Internet Security 2005, operacijski sistem: Windows XP Home.  Na ta prenosnik je vezanana neka akcija "Status za popust" in morda lahko ceno še znižaš, če pride s tabo kak študent ali dijak. Preveri.


Saj veš, hudič je v podrobnostih. Naj moderatorji popravijo, kar bojda presega pošteno trženje.

________________

Še opomba glede nakupa  samostojnega paketa Windows XP (ali drugega Windows op.sis.):

Tak samostojni paket lahko legalno preneseš tudi na katerikoli drug računalnik, npr. svoj naslednji prenosnik, seveda pa ne hkrati z uporabo na prvem. NAvadno se sploh ne ve, da je pri računalnik (ali zamizni ali prenosni) s prednameščenimi Windowsi pri nakupu licenca veljavna le za tisti računalnik in je ni dovoljeno prenesti na katerokoli drugo mašino (menda se temu reče OEM licenca).

clock-img

13.12.2005, 21:39

clock-img

Jančika_

pencil-img

11484

Tisti, ki ga imajo v Big Bangu za 160 jurjev, ima Windows Home Edition. Ne vem pa, kakšno strojno opremo ima, ker sem ga videla samo na jumbo plakatu.

clock-img

16.12.2005, 12:02

clock-img

Sajo

pencil-img

46

Če smem bi Joea dopolnil samo še s tem da je ozredno fino če ima računalnik vgrajeno kartico za brezžično omrežje WiFi, to kmalu pride v upoštev ko boste doma imeli internet in da vam ne bo treba vlečti kablov po celi hiši se dokupi samo wireless dostopno točko in imaš internet po celi hiši brez kablovja za približno 10-15tisočakov. In pa še to bi rekel za tak denar prav velike izbire zaenkrat še ni je pa kar dobro kar se truntno dobi. Pa ne bi se toliko obremenjeval z operacijskim sistemom kakor se Joe (pa brez zamere), saj danes imaš že za vsakim vogalom kakšnega ki se razume na računalnike pa naj ti naloži eno "cenejšo" verzijo profesional winsov pa je.

clock-img

20.12.2005, 11:45

clock-img

barčica

pencil-img

2

tukaj imajo pravega stručkota. na podlagi tvoje potrebe ti svetuje maximalno.

http://www.plastron.si/trgovina/index.php?cPath=34

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem