cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

pa kdaj me bo spet ubogala??

clock-img

09.03.2007, 12:17

clock-img

bini

pencil-img

1623

Ja, naša Ana (skor 3 leta) ima zadnjih nekaj tednov (vse se stopnjuje zadnji teden) nore izpade neubogljivosti, če karkoli ni po njeno - to pomeni približno takole:
ne, ne grem gor!
ne, ne grem na sprehod! tukej se bom igrala!
ne, ne bom hodila, nesi me!
ne, ne bom nič jedla! (sitna od lakote pa tako, da je joj!!!)
ne, nagi bom skakala (tudi potem ko je že čisto ledena in potem ko že 5krat popenim zaradi neuspešnih demokratičnih pogajanj)
risala bom z barvami!! - ni šans da kaj druzga, čeprav je pač v tistem trenutku njena željena aktivnost pač neizvedljiva!!
tebi bom pomagala - čeprav je nemogoče, da ti pomaga kuhat polento, ki pač vrelo brizga naokoli :(( ...

v glavnem sem obupana, ker ta naša deklica je povsod drugje (edino očka si tudi privošči) zlata in ubogljiva... ko zagleda mene ( jo pridem iskat v varstvo npr.), se v minuti spremeni za 100% in samo še cvili, zahteva nemogoče...
poskušam z ignoranco, z odnašanjem v sobo, s podkupovanjem, z veliko mero ukvarjanja samo z njo in še in še... ampak njej ni nikol zadost - mora bit po njeno pa konc... pa bi marsikaj še prenesla, ampak svojo voljo VEDNO uveljavlja z neverjetnim kričanjem, ki me resnično spravlja ob živce in groza me je priznat, da jih je ta teden sigurno vsak dan vsaj 1krat dobila po riti (tolk da čuti, rdečice ni blo še nikol user posted image ) in potem sama sebe sovražim še vsaj nadaljnih nekaj ur, ampak punca me pripelje do roba... mož ima boljše živce, jo lažje posluša (čeprav tud njega pripelje do robA) , jaz pa ne zdržim tiste visoke frekvence tuljenja in izsiljevanja, istočasno se pa počutim grozno nesposobna mama....

no, zdajle bom naredila en lep velik plakat kamor bomo od danes naprej risali rožice za ubogljivost in spanje (ja, itak se še zdej zbuja po stokrat na nočuser posted image ) ter črne pike za nagajanje in zbujanje... ne vem pa al naj nagrajujem npr. 5 rožic?? in kaj naj s pikami?? - kazen brez risanke zvečer mogoče...

mah čist sem že butasta od tega, ampak istočasno jo pa obožujem in ona menda mene tud - vsaj tko mi mož zagotavlja user posted image user posted image , ker se je sposobna kot kameleon v minutki prelevit v pridno in pohlevno deklico, ki vse razume in uboga... pa naj človek to razume?? user posted image

kak nasvet?? tolažba?? a bo to minilo???
lp od zmedene bini

Svet je lep!!

clock-img

09.03.2007, 12:31

clock-img

noe

pencil-img

982

Naš je star 2,5 pa je tud ratal nemogoč, če ni po njegovem se grozno dere, dokler tega ne doseže,tako da sem že jaz tud čist paf.
Pravijo, da mine, upam da res.

clock-img

09.03.2007, 12:31

clock-img

ticika

pencil-img

108

Moja Anauser posted image user posted image je ista, vendar s to razliko, da ponoči spi user posted image in  je obdobje nejev skoraj že minilo!  Vse je bilo NE! In je tko bilo tud z moje strani vse (oz. veliko stvari ne), poleg tega pa sva imele pa na hladilniku za cel teden narisan list z Nodijem, piškoti, bonboni, kockami...(vse to, kar ima najraje) in ko mi je nagajala sva šle skupaj kakšno od teh stvari prečrtat in drug dan tega ni mogla dobit! Vse skupaj jo je počasi minilo in sedaj uboga!
Pa uspešno!!!

Imam dva prekrasna sončka, ki mi sijeta in polepšata vsak dan.

clock-img

09.03.2007, 12:40

clock-img

Lunca1

pencil-img

6022

Jaz bi pa za mojo napisala, kdaj me bo sploh ubogalauser posted image user posted image  Ne pomaga nič Pa je potem kakšen dan pravi angelček, ampak potem čez par dni nadoknadi dvojno.
Spi ponoči sicer brez večjih problemov, ampak obiski trgovin ali igrišč so pa za ponoret. Pa če si ona nekaj v glavo zapiči. Se mi včasih že kar malo meša.

< Sporočilo je popravil Lunca1 -- 9.3.2007 12:41:37 >

clock-img

09.03.2007, 14:25

clock-img

mika

pencil-img

6485

ne, ne grem gor!
jo nesem in če protestira ji rečem, joj kako si smešna in jo obrnem proti ogledalu, da se vidi-nastane smeh
ne, ne grem na sprehod! tukej se bom igrala! ni problema, potem se pač ne boš igrala s prijatelji, ki te tam čakajo ali gugala ipd...
ne, ne bom hodila, nesi me! ah kje pa. ti si tako velika, in teška da te ne morem nest. bova pa tukaj stali(ker ne more bit dolgo pri miru si premisli)
ne, ne bom nič jedla! (sitna od lakote pa tako, da je joj!!!) v redu, boš pa lačna in te bo trebušček bolel. (to se je zgodilo enkrat) ali pa vzemi igračo in potem 'poje' eno žlico kuža in eno otrok.
ne, nagi bom skakala (tudi potem ko je že čisto ledena in potem ko že 5krat popenim zaradi neuspešnih demokratičnih pogajanj) tega naša še ni naredila. bi ji pa rekla, da jo bo lulika pekla. to zaleže pri nas, kadar hodi bosa, ker ve kako je ko jo peče, ker se ji včasih vname ritka
risala bom z barvami!! - ni šans da kaj druzga, čeprav je pač v tistem trenutku njena željena aktivnost pač neizvedljiva!!
tebi bom pomagala - čeprav je nemogoče, da ti pomaga kuhat polento, ki pač vrelo brizga naokoli :(( ...pokažem ji kaj kuham in vidi, da ne morem kuhat z eno roko. 

glede kričanja je pa tako. kričala sem z njo in se smejala tako tudi njej  postane smešno in se reživa. enako je bilo pri ipičnih izpadih. imela je tako smešen obrazek, da sem se začela smejat in sem ji rekla kakšna faca je in sva se smejali.

vsako njeno negodovanje odpravim s smehom in dobro voljo tako da jo hitro potegnem za sabo.
saj pride kak dan, ko sem zmozgana. pred kratkim je imela obdobje ko je bila samo pri meni, nič ji ni pasalo in nič nisem smela delat. je pa minilo.

clock-img

09.03.2007, 14:34

clock-img

mika

pencil-img

6485

ampak obiski trgovin ali igrišč so pa za ponoret. Pa če si ona nekaj v glavo zapiči. Se mi včasih že kar malo meša.

poskusi naredit iz nakupa velik dogodek, akcijo...če me razumeš. obrni na smeh, čudi se, vmes jo pohvali. uporabljaj čimveč pozitivnih besed. če nekaj želi kar ne odobravaš, ji kupi drugo zadevo in ji govori kako je oh in sploh.

ker delam tako kot sem napisala, je naša pupa v javnosti prava atrakcijauser posted image . vsi se ji smejijo. razlaga na ta način kot jaz njejuser posted image .  z njo lahko gremo kamorkoli, ker ji naredimo zanimivo.

clock-img

09.03.2007, 16:29

clock-img

lenika

pencil-img

6143

Jaz bi rekla, da je potrena samo doslednost in prepoved njej najljubših reči. Torej, doslednost naj bi izgledala tako, da če z nečim zagroziš, potem dejansko to tudi narediš, ker v nasprotnem primeru otrok prav hitro ugotovi, da blefiraš in z obljubami ne bo nič. Otroci v tem obdobju pač preizkušajo meje, mi pa smo tisti, ki te meje postavljamo.

clock-img

09.03.2007, 21:38

clock-img

rainbow

pencil-img

2869

pri nas sta dve pobalinki, ena malo izven ta hujše trme, druga pa v nulo trmasta. Ampak proti tretjemu letu se stanje izdatno izboljšuje, ker si otrok da veliko dopovedat, lahko mu stvari razložiš, tak kot jaz moji starejši (3,5 let), pri njej že deluje sistem "najprej pospravit igračke, potem risanke"-recimo; se pa poslužujem tudi "groženj" z prepovedjo risank, recimo; ali pa da je jaz tudi ne bom poslušala, ko bo ona hotela risanke/čokolado itd, ker me ona tudi ne posluša..... v glavnem, po tretjem letu se dosti že da na nek ok način.

da ne bi o naši skoraj 2-letnici, ki se ji fučka, kaj ji pravim in se vrže na tla sredi blata...ampak se tolažim (poleg bi še kak Persen rabila), da bo kalu bolje in da moram ohranit razsodnost.

Po riti pa jaz ne; glas pa povzdignem, čeprav se trudim, da ne. ker potem se starejša tudi samo krega na ta malo, kar sebe slišim user posted image

veliko potrpljenja nam želimuser posted image

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

clock-img

10.03.2007, 21:40

clock-img

SILVA

pencil-img

1129

Tudi meni zadnji teden popuščajo živci.Drugi teden bo Matija star tri leta in se je zečelo.
V sredo pridem ponj v vrtec,mi beži in se reži,se noče oblečt,ga ulovim,na silo oblečem(zraven seveda živalsko dretje),potem noče kape,seveda mu jo dam,potem noče kapuce od palerine,zunaj pa lije kot iz škafa,potem noče hodit,ga primem za roko in ga vlečem za sabo(spet živalsko dretje,da je v naselju kar odmevalo in to do doma,do doma pa imava 15 hoje),potem me je še iz histerije natepel z  avtomobilom,mu ga vzamem,obrazložim zakaj in kaj mislite spet dretje.Ok,se zmeniva,da mu ga dam nazaj,ko se bo nehal dret,se neha,mu ga ponudim,ga noče,rečem mu 5 krat,ga noče,ga pospravim nazaj in spet dretje,da hoče avto.Kakšni so bili pogledi mimoidičih najbrž veste.
Doma mi hoče vse pomagat,ok do ene mere,apmak kuhat pač še ne more,dretje,dretje in dretje,meni pa najedajo živci.
Pride domov ati,mu povem kaj je bilo,se vsedemo(je bil priden kot ptiček)se pogovorimo ampak sewveda nič od obljub.
Drugi dan,ko pridem v vrtec ista pesem.Prideva domov,počakam moža,tudi njega nič ne uboga,ati popizdi,mu ugasne risanko,ga na silo pripelje v kuhinjo,pove svoje in seveda prepoved risanke,rezultat dretje.Ampak ne popuščava.Potem se jaz odpravim v trgovino in seveda Matija je takoj pri meni,jaz grem tudi in to hoče it s traktorjem(poganjalec)ok,mu dovolim in čim sva prišla ven iz bloka,že nasprotovanje,da se bo on spustu po hribčku iz bloka,ki je namenjen da si lahko kolo v blok pripelješ,seveda nevarno,dretje,ker nisem pustila.Ok,se nekako zmeniva,potem on ne bi šel več v trgovino,jaz grem naprej ga ignoriram,on se dere za mano in poganja traktor zelo počasi.Končno le prispeva do trgovine,seveda se že skregava pri vozičkih,on hoče malega jaz velikega,uredu rečem bova vzela malega,da ga lahko sam pelje,ne to pa ne,potem hoče velikega,ko sva že v nabavi,ga ne poslušam,spet dretje,potem hoče bonbone,mu jih ne kupim ker se grdo obnaša,postane priden da je joj in zraven govori kok je priden in uboga,ču mu kupim bonbone,mu obrazložim,da ni dovolj samo deste sekund in potem spet dretje,Greva domov in pelje traktor tako da ga privzdiguje,mu govorim da bo padu,on nič in se mi smeji,jaz 10 metrov naprej,ker noče za mano in seveda potem pade s traktorjem,popizdim vzamem traktor in grem naprej,on pa za mano z živalskim dretjem,medtem sem mu povedla,da za kazen gre traktor v klet za en teden(to je njegova najluša igrača).Pridem domov dam traktor na balkon,mali se še kar dere, napizdim moža,da sem točno vedela kaj bo,ne on je vztrajal da ga vzamem s sabo,grem v kuhinjo,si enega prižgem,se umirim,nahranim Matijo in greva spat in spet,on ne bo spal,seveda kaj je bilo potem najbrž veste,pregovarjanje in dretje.
AMPAK MU NE POPUSTIM,HUDIČKU MALEMU.Midva sva ta glavne ne on,pa nej se dere,če hoče.
Ampak mu zelo najeda živse,tako da mi manjka še čisto malo.
No kok mi je sedaj lažje,ko sem vse to napisala in vem,da nismo edini s tem težavam.

clock-img

10.03.2007, 21:50

clock-img

Njuškalo

pencil-img

2194

Najhuje je,da se to obdobje NE-jev na vsake toliko časa ponovi.Mi smo imeli tudi že mir s tem,pa je z vstopom v šolo spet obdobje NE-ja,ki kar traja in traja....grrrrrrrrrrruser posted image
Je pa odvisno od situacije.Če ni tako pomembno,tudi popustim,da ima otrok občutek,da tudi sam kdaj lahko odloča.Da je kdaj glavni.Pri pomembnih stvareh pa vztrajam.
Nekako tako,kot je napisala Mika,tudi jaz poskušam,da je vse čimbolj zanimivo.Samo kaj,ko to ne vžge vedno...sploh,ko je otrok že malo večji.Ah,mulci...user posted image

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

clock-img

10.03.2007, 22:02

clock-img

Anonimen

potem ko že 5krat popenim

ki me resnično spravlja ob živce 

in potem sama sebe sovražim še vsaj nadaljnih nekaj ur, ampak punca me pripelje do roba... jaz pa ne zdržim tiste visoke frekvence tuljenja in izsiljevanja,

Najprej umiri samo sebe in najprej se sama začni obnašati tako, kot bi se rada. Mirno, razumno in potrpežljivo. 

Potem to zahtevaj še od svojega otroka, ki ima v svojem življenju manj izkušenj z obvladovanjem čustev kot ti. Se pa hitreje uči, kar je zanj prednost pa zate tudi, če je boš znala izkoristit.

poskušam z ignoranco, z odnašanjem v sobo, s podkupovanjem, z veliko mero ukvarjanja samo z njo in še in še... 

Z možem se odločita za en pristop in ga dosledno izvajajta, oba. Stalno menjanje taktike otroku pove samo to, da te lahko obrača okrog prsta. On ga svira po svoje, ti se pa mečeš na trepalnice.

clock-img

10.03.2007, 22:06

clock-img

tulip

pencil-img

917

SILVA, user posted image !!!

clock-img

10.03.2007, 22:10

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

Kot "tolažbo" ti naj povem, da to ne bo minilo, spremeni sem samo "oblika" trme in neposlušnosti. Tako, da se pač psihično pripravi, da ne bo bolje, le navadili se boste.

Največ, kar lahko rečem je to, da bodi dosledna in se ne pusti. In kaznuj jo z njeno najljubšo igračo ali risanko. Pomaga samo to. Pa še to samo do naslednjega dneva, potem jovo na novo.

Pri nas je bilo v tem obdobju celo tako, da sva rekla ravno obranto, če sva hotela doseči učinek. Torej npr. "nič ne boš sedaj jedel, saj nisi nič lačen" in ta mali je rekel, "ja, pa bom, jočem jestiiiii". Res ni nič drugega pomagalo, razen tega.

Vendar je to samo obdobje. Kot sem rekla, potem pride drugo....user posted image

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

clock-img

10.03.2007, 22:21

clock-img

Anonimen

ja js sem že enkrat pisala o izpadih trme. so minili kot bi odrezal in nek čas je bila naša tisa pravi angel. ampak seveda lej ga user posted image  spet se je začelo! prejšnji dan mi je v štacuni tulila ko žival ker sem vzela zeleno namesto rdeče paprike. tulila je tako da jo je slišala moja mati ki je bila na čisto drugem koncu merkator centra. škoda besed. čakam da mine, sem pa psihično že čisto uničena.

clock-img

10.03.2007, 22:34

clock-img

Anonimen

prejšnji dan mi je v štacuni tulila ko žival ker sem vzela zeleno namesto rdeče paprike. tulila je tako da jo je slišala moja mati ki je bila na čisto drugem koncu merkator centra.

Če te kaj potolaži...Mičica tudi tuli do konca, ko gremo s plaže domov, čez celo Rivo se dere, ker bi se ona tam igrala toliko časa, da bi (verjetno) od utrujenosti zaspala kar na kamnih.

Ampak mene to ne moti, se pač dere in se nekje na pol poti, ko verjetno vidi, da ne bomo šli nazaj, ugasne v sekudni. Ma ne vem, no, ampak meni se to zdi normalno, da nas stalno nekaj preskušajo....meni se zaradi tega res ne da živcirat...očitno sem se res že nalezla dalmatinske fjake in lenobnosti, včasih res pride prav. Saj predvsem v tem je umetnost vzgoje, ostati priseben, tudi ko bi najraje znorel....saj ko je otrok priden, ni težko biti kul....

Pa če ti napišem še z druge strani....ko se bila Mičica še čisto nov dojenček, sem si želela, da kdaj na sprehodu ne bi jokala, da bi samo spala in bila tiho....

Ko pa danes slišim kakšnega dojenčka kje jokat, mi je pa to tako kjut, se čisto stopim.....ker je to nekaj najbolj normalnega, kar pride z otrokom, jok, trma, tuljenje, cviljenje, izražanje čustev na tisoč načinov.....In konec koncev mi je najbolj težko videti otroka, ki ima prazne oči, ki je nekako "mrtev", tisto mi je res žalostno, glasen otrok pa nikakor ne.

clock-img

10.03.2007, 22:43

clock-img

Seven*

pencil-img

6206

Ful dober clanek defektologa, ki pise blog..

http://otroci.tuditi.delo.si/2006/04/11/volja-trma/

Gospa sem.

clock-img

11.03.2007, 00:37

clock-img

nejcko

pencil-img

6556

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

Kot "tolažbo" ti naj povem, da to ne bo minilo, spremeni sem samo "oblika" trme in neposlušnosti. Tako, da se pač psihično pripravi, da ne bo bolje, le navadili se boste.

Največ, kar lahko rečem je to, da bodi dosledna in se ne pusti. In kaznuj jo z njeno najljubšo igračo ali risanko. Pomaga samo to. Pa še to samo do naslednjega dneva, potem jovo na novo.

Pri nas je bilo v tem obdobju celo tako, da sva rekla ravno obranto, če sva hotela doseči učinek. Torej npr. "nič ne boš sedaj jedel, saj nisi nič lačen" in ta mali je rekel, "ja, pa bom, jočem jestiiiii". Res ni nič drugega pomagalo, razen tega.

Vendar je to samo obdobje. Kot sem rekla, potem pride drugo....user posted image

Maroga, spet se podpisujemuser posted image

Dodala bi le, da imamo doma fejst trmastega 5-letnika, ki se mu obdobje trme vlečejo že od rojstva (s krajšimi prekinitvamiuser posted image ) in 2,5-letnico, ki je šele pred kratkim zapadla v obdobje trme ter in se iz angelčka spremenila v pravega malega hudička.
Rezultat - zadaj končno tudi naš 5-letnik včasih napram sestri izpade pravi angeluser posted image

Takle mamo! Žurkaaaaaaaaaaaaaaaa 

clock-img

11.03.2007, 08:41

clock-img

lenika

pencil-img

6143

Silva, jaz bi samo nekaj vprašala. A v trgovino si ga vzela za nagrado, ker je bil v vrtcu tako priden? user posted image  Jaz bi mu rekla, da če se ne zna obnašat, ne more biti po njegovo. Pa tudi trgovino bi nemudoma zapustila, ko bi se začel dret, ga odpeljala, se vrnila sama in v miru opravila nakup.

clock-img

11.03.2007, 09:19

clock-img

SILVA

pencil-img

1129

Jaz ga nisem hotela vzeti sabo ampak je mož vztrajal,da bo on lahko v miru pripravljal za kosilo,saj zdaj pa tudi možu ne popustim več,ker točno vem kaj me čaka.

clock-img

11.03.2007, 15:05

clock-img

bini

pencil-img

1623

sem se nasmejala, dobila nekaj koristnih nasvetov - hvala punce user posted image user posted image

edino Mič - sebe skulirat ob ful mal spanja je res umetnost ... se pa trudim user posted image ... bog dej, da bi jo mal minil, al pa da bi vsaj frekvenco znižala user posted image user posted image
eh, sej bo... bomo zdržali, ker se mamo radi user posted image

Svet je lep!!

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem