Meni se sploh ne zdi pošteno, da se vrtec čisla v zvezde apriori, ampak bi morali biti pošteni in si priznati, da varstvo doma in vrtec res nista primerljiva in hkrati ne eden ne drug nista slaba. Moti me tudi posploševanje okoli te zadeve. Veliko staršev/ljudi namreč otroke meče v isti koš in se ne zmenijo za pomen otrokove edinstvenosti in pomen njegove osebnostne komponente. Vrtec pač ni za vse 'dober'. Pogosto se poudarja le funkcionalno znanje, ki ga otrok pridobi v vrtcu, a kaj pa duševno počutje otroka, njegove notranje stiske, njegove potrebe? Se je res pametno kot pijanec plota držati nekih nepisanih pravil, ki dejansko obstajajo le v naših glavah? In še na eno stvar se tukaj pozablja. Vsi zagovorniki 'otrok mora v vrtec' naj se zamislijo nad trenutnim stanjem prostih mest v vrtcih - na vse tiste starše, ki so zaposleni (jaz namreč nisem) in ne morejo dobiti mesta v vrtcu za svojega otroka, pa ga krvavo potrebujejo. Zame je vrtec varstvo otrok in ne priprava na šolo. Vse lekcije, ki so življenjskega pomena, pa bi moral otrok prejeti od svojih staršev in ne od vzgojiteljev. To je naša odgovornost. Naša naloga je, da jim pokažemo, kaj je prav in kaj narobe, kaj je sprejemljivo in kaj ne ter jim vcepimo navade, ki jim bodo koristile v življenju. Kar mene zanima je, ali so tisti, ki svojega otroka niso dali v vrtec, imeli kakšne težave z vstopom v šolo. Zakaj me to zanima? Ne zato, da se bom tem težavam izognila tako, da bom otroka vpisala v vrtec, ampak da bom poiskala rešitve, ki bodo prilagojene potrebam mojega otroka in bodo hkrati dale isti rezultat. Tako se zahvaljujem vsem, ki ste mi že posredovali informacijo, po kateri sem spraševala in prosim še vse ostale, da delite svoje izkušnje v povezavi s tem.
Mateyka, hvala za link! V eno aktivnost ga bomo skoraj zagotovo vključili. Naslednji teden bova z možem obiskala nekaj inštitucij, ki se ukvarjajo s takimi stvarmi. Kar si napisala v zadnjem postu se pa sploh strinjam in podpišem!
Naja31, star je 4 leta in ima mlajšega bratca, ki bo kmalu star 1 leto. Drug drugega obožujeta, se skupaj igrata, a so manjše težave z deljenjem igrač, ki jih zaenkrat uspešno rešujemo. Posojanje igrač tujim otrokom pa ne predstavlja problema.
hubi, hvala tudi tebi za informacijo, da gre vrtec šolo pogledat. Bom tudi sama poskušala kaj podobnega izpeljati.
scorpiogril, hvala za spodbudne besede in spoštovanje moje odločitve.
corfu, tudi jaz menim, da odrasla oseba ne more nadomestiti otroške družbe, kljub vsemu pa so ti otroci po mojem mnenju zrelejši od vrstnikov, še posebno, če prihajajo v stik z vsemi generacijami.
ajna12, glede obolevanja po vstopu v šolo se ne strinjam, ker smatram, da to, koliko je nek otrok zdrav, nima nobene veze s predhodno izpostavljenostjo boleznim (izvzete otroške bolezni). Ostale stvari, kar se funkcionalnega znanja tiče, pri našem malem niso problem.
Najaa, pri meni so minusi močnejši, ki so subjektivne narave (beri: potrebe otroka).
Meraba, hvala za spodbudne besede!
marjetka1975 točno tako, veliko je odvisno od karakterja otroka in to je eden izmed razlogov, zakaj ga ne dam v vrtec.
ThinkPink, sama ne bi mogla povedati bolje. Tudi meni se zdi privilegij, če je otrok lahko doma in res ne vem, zakaj tako žigosajo te otroke kot da je z njimi kaj narobe. Izkušnje, ki si jih opisala, so mi znane. Ko sem nazadnje vprašala svojega, če bi rad šel v vrtec, mi je rekel, da ne, ker se tam pretepajo, porivajo in brcajo.