nelikka, glede na to, da se je po tvojem opažanju to začelo šele pred kratkim, se vprašaj, ali ej bila kakršnakoli sprememba v zadnjem času: prihod novega člana, selitev, sprememba vrtca ali skupine, vzgojiteljice, se z možem kaj kregata,si več časa v službi?...
Zadnjič sem jo celo vprašala zakaj samo nagaja in ni nič pridna, pa sem dobila odgovor, da zato, ker ji je to všeč. Pa sem jo vprašala, ali ji je všeč, da se samo jezim nanjo, pa je rekla, da ja, ker jo imam rada
Po temle sodeč bi jaz rekla, da punca hoče pozornost - in kadar teži, jo dobi. Kadar je pridna, pa si ti tako zmatrana od njenega teženja prej, da si samo vzameš 5 minut zase (ki jih rabiš). Poizkušaj jo načrtno pohvalit, kadar je pridna, delat kake stvari z njo, vsak dan ena "vodena aktivnost", recimo - ko se samo z njo ukvarjaš (in drugimi otroki, če jih imaš več). Ne vem, pri nas to ful pali. Pa tudi mimogrede, ko kaj drugega delaš, da "jo opaziš". ko nekaj dela, jo pohvališ, kako se pridno igra. Ko se zatopi v igro, ji daš mir in je ne motiš s svojimi idejami, če se pač nekam ne mudi, itd...
Tastarejša je zdaj pravi cuker (stara je 3 leta), pa je bila kot 1,5letnica tudi težka včasih in si ji moral 100x povedat eno in isto (saj je dala mir, če si jo prosil -ampak za točno 30 sekund
). Ampak sem ji 100x povedala in se mi zdi, da je tale odnos zdaj rezultat tega. Zdaj ji lahko tudi čisto po pravici razložim: Ronja, rada te mam, bova se igrali, ampak zdaj sem res utrujena/bolana/moram skuhat kosilo do konca/(karkolipač me trenutno onemogoča) in mala mi dejansko da mir nekaj časa! Ker ve, da ko bom fertig, me bo imela. Tamlajša še nima toliko empatije, je pa veliko bolj potrpežljiva kot je bila Ronja v njenih letih (malo karkter, malo sem se mogoče tudi jaz medtem že naučila). Pa je baje "zelo vodljiva in samostojna" (po besedah vzg.) - ampak za to si moraš res od začetka prizadevat.
Da ne narediš nič, kar bi lahko in si želijo naredit sami. Da si vzameš čas zanje. Da se ne delaš, da nečesa ne vidiš, zato, ker se ti ne da pričkat (vse to kdaj naredimo, samo da ni prepogosto)... Doslednost res dela čudeže. Kadar nama kaj ni všeč, se zmeniva, uvedeva en red in se ga drživa. In še vedno sva ju spravila tja, kamor sva hotela. Samo res je treba bit dosleden in dostikrat se nam to ne da...