cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

nepremičninski davek - vikend

clock-img

15.01.2014, 09:36

clock-img

nestea

pencil-img

161

Moja mami me je v zadnjem hipu prosila, naj preverim, kako je z nepremičninskim davkom za vikende. Gre za leseno brunarico, ki je ocenjena mnogo višje, kot je dejansko stanje na trgu - lani je skušala prodati, a ni uspela s prodajo niti pod precej nižjo ceno. Ali ima to kdo že naštudirano? - kolikšna je obdavčitev za vikende, ali se da prijaviti stalno bivališče in zmanjšati davek? Kaj se splača narediti?
Hvala za pomoč.

clock-img

15.01.2014, 12:29

clock-img

petea

pencil-img

5336

če ima objekt pridobljeno hišno številko, je (formalna) preselitev vanj možna;

ob tem pa je seveda smiselno pretehtati naslednja dejstva:

1. ali je mama lastnica samo tega vikenda? Če ja, je to smiselno, če ne, je potrebno preračunati, katera njena nepremičnina je več vredna in kje je bolj smiselno 'zbijat' višino davka.

2. je samo ona lastnica tega vikenda ali še kakšen solastnik? če gre za solastnino, bo nižji davek samo za njen delež, ne za celotno vrednost

3. na 0,15 % se zniža davčna stopnja samo za objekt (in nekaj pripadajočega zemljišča); če gre za veliko parcelo ali več parcel brez objekta, bo preostanek še vedno obdavčen z 0,5% in tu se ne da nič storiti

4. če se preseli, mora menjati dokumente, delati preusmeritev na pošti ipd. - tudi to nanese nekaj stroškov

5. če objekt nima hišne številke, je potrebno najprej zaprositi zanjo; to je sicer brezplačno, a samo, če je hiša vrisana v kataster (in to kot bivalni objekt); če ni, je potrebno pri geodetu naročiti odmero objekta, kar pa je seveda spet povezano s stroški; v kolikor izmera po pridobitvi hišne številke ni narejena, je za lastnike zagrožena precej visoka kazen (in še vseeno je potrebno vrisati objekt v kataster)

clock-img

15.01.2014, 12:32

clock-img

petea

pencil-img

5336

IZVIRNO SPOROČILO: nestea

Moja mami me je v zadnjem hipu prosila

zdaj pa res še ni zadnji hip; letos se upošteva stanje na prvi april - ali je država namerno izbrala ta datum, pa ne bi razglabljala user posted image

clock-img

16.01.2014, 11:06

clock-img

Luni

pencil-img

1371

Petea, delaš na geodetski? ;)

clock-img

17.01.2014, 15:17

clock-img

nestea

pencil-img

161

Hvala za odgovore.

clock-img

17.01.2014, 16:17

clock-img

petea

pencil-img

5336

IZVIRNO SPOROČILO: Luni

Petea, delaš na geodetski? ;)

Ne, ne delam.
Ena forumasica pa dela tam, ce rabis prav nekoga od tam.
Podrocje pa poznam, ja.

clock-img

17.01.2014, 16:22

clock-img

petea

pencil-img

5336

IZVIRNO SPOROČILO: nestea

Hvala za odgovore.

Prosim.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem