IZVIRNO SPOROČILO: annya
Za 9 mesecev starega otročiča torej porabiš 200 evrov + otroški dodatek??
Pa se ve zavedate da morajo cele družine preživet z 400 evri na mesec (ata,mama,otrok ali dva...ali celo več)???
Saj nisi resna, kajne?
Ker, če si, mislim, da je s teboj nekaj hudo narobe.
Kot prvo: lencka ni vprašala, kaj je primerna preživnina in ti niti nisi tista, ki o tem lahko sodi.
Kot drugo:
JA, definitivno je premalo 100 eur-ov.
Veeeeliiiikooo premalo.
Preživnina se, kot si že sama ugotovila , računa glede na to, koliko znesejo stroški v gospodinjstvu na družinskega člana.
Stroški se računajo popolnoma vsi (pazi!!!!!):
- elektrika
-voda
-komunala
-oblačila
-plenice
-hrana
-telefon
-najemnima (če je..)
- letni stroški namenjeni počitnicam/družinskega člana
-igrače, knjigice
- hrana/družinskega člana in še, in še je postavk.....
Obstaja prav obrazec, ki se ga dobi na družinskem sodišču kaj vse je potrebno upoštevati.
In PAZI!!!! to še ni vse!
Glede na to, da bo ta otrok po vsej verjetnosti ostal pri mami, naj bi preživnina vključevala tudi 'neko plačilo' za tisti čas in skrb in vzgojo VEČ, ki jo mama posveča in namenja otroku, očeta pa zraven ni.
To pomeni, da naj bi oče pokrival večji del teh stroškov ali vsaj več kot polovico.
In mislim, da je100 evrov absolutno premalo.Vedno!
In sodišče v primeru ugotavljanja višine preživnine izrecno vztraja na tem, da se standard otroka po ločitvi nikakor ne sme znižati. Kar se mi zdi več kot pravilno!
In ja, še to dodam. Ko sem sama enkrat, zgolj iz radovednosti, računala koliko me po tem obrazcu, ki je namenjen ravno ugotavljanju višine preživnine, 'stane' en moj otrok, ti lahko povem da je bil znesek bistveno višji kot 200 eur.
Bistveno pomeni, da je bil to celo večkratnik tega števila....več o tem pa ne bi....
Pa da ne bo pomote - nisem mama samohranilka in nisem ločena.
Samo REALNA SEM! In jasno mi je, kaj pomenijo stroški in kako pomembna je preživnina za mame samohranilke.
Tako da annya, razmisli kaj napišeš....