Ellie, mislim, da tudi, če ga ne bi ignorirala, ne bi spremenila ničesar. Najbrž se je hotel posloviti od tebe.
Za tiste pa, ki ga obtožujete, da ni mislil na svojega sina - jaz sem mnenja, da človek takrat tako ali tako ne ve, kaj počne. Poznam 2 primera - prvi je moj tast, ki je pred 20 leti poskusil narediti samomor. Če ne bi bil takrat ravno pri njemu v službi njegov nadrejeni, ki ga je ujel, ko je tekel čez park, da bi se vrgel pod avtobus, ga danes ne bi bilo več med nami. Diagnoza - neodkrita oz. takrat odkrita shizofrenija. On je "videl" sošolce iz osnovne šole, se je pogovarjal z njimi in vse - ampak to, da je pa želel narediti samomor, tega sploh ni vedel. In še danes, po tolikih letih, tega ne ve oz. se ne zaveda, se je pa sprijaznil s tem, ker so mu to pač povedali. Ampak sam on se tega še vedno ne spomni.
Drugi primer, za katerega vem, pa je moj sosed, ki je pred parimi meseci poskušal narediti samomor. Z ženo sta sedela v dnevni sobi v nedeljo popoldan, oba sinova pa sta bila v svojih sobah s puncami. Kar naenkrat on vstane in reče ženi: adijo, se grem zaštrikat. Žena ga je prav debelo pogledala, ker ji ni bilo nič jasno, ampak je vseeno šla za njim na podstreho, da ne bi človek naredil kakšne neumnosti. Ko je prišla gor, je imel že štrik čez tram . K sreči sta bila oba sinova doma in ena od punc medicinka, da so mu hitro dali umetno dihanje in vse, da so ga rešili. Ampak hočem povedat, da ko se je človek zbudil, sploh ni vedel, kaj se dogaja z njim. Sploh ni imel filma za cel tisti dan!!! Diagnoza: depresija.
Moj namen teh dveh primerov je bil povedati, da človek takrat, ko naredi samomor oz. tudi, ko se odloči, da bo to naredil, ne ve za svoja dejanja. Izjema so po moje ljudje, ki so neozdravljivo bolni in ne vidijo druge rešitve. Ker mislim, da v nasprotnem primeru ljudje ne bi naredili samomora, če bi bili pri "zdravi pameti".
Ellie, upam, da sem ti kaj pomagala, da se ne boš počutila tako krivo. Verjamem pa, da bo hudo in da se boš še vedno obremenjevala. Mogoče pa tudi ne bi bilo slabo, če bi poiskala strokovno pomoč tudi sama. Da ti bo še kdo drug znal povedat, da ti pač nisi kriva za to, kar je on storil.
Drugače pa naj počiva v miru, vsem njegovim pa iskreno sožalje