IZVIRNO SPOROČILO: vetrnica
Pozdravljeni,
Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje s tem, da je otrok zamenjal skupino v vrtcu. Ali je to sploh mogoče?
Hčerka je začela v jeseni obiskovati vrtec (stara 1,5 leta). Še vedno je skoraj vsako jutro jok in upiranje, ko je potrebno iti v igralnico. Jaz imam občutek, da se z vzgojiteljico ne ujameta (pri starejši hčerki smo imeli najprej eno privat varstvo in nikakor ni šlo - jok še po 6 mesecih, potem smo pa zamenjali in je hodila brez problema). Zato menim, da bi bilo dobro zamenjati skupino.
Sicer je tudi vzgojiteljica že šla do spec. pedagoginje, češ da je punčka problematična. Smo se menili, da se bomo vsi potrudili, da bo boljše, a imam občutek, da ima vzgojiteljica že nalepko na njej "problematičen otrok, ki z jokom izsiljuje".
To se je skrajno neprimerno od vzgojiteljice, namreč s pedagoškim znanjem in izkušnjami, ki domnevam da jih ima, se mora zavedat da so otroci zeelo različni in nekateri potrebujejo več časa in njena naloga je, da tvoji punčki pomaga, da se ji posveti, ji da občutek topline in varnosti. Otroci čutijo, ali so odveč v skupini in so označeni kot jokice ali pa so zaželjeni. In pri tej stiski je njena naloga, da ji pomaga. Res ne razumem, kako lahko po parih mesecih označi kot problematični otrok!? Moj nasvet si preberi iz moje izkušnje:
- hčerka je pravtako nastopila sept z uvajanjem, ker je nikoli ni nihče drug čuval in še po naravi je zeelo čustvena in nezaupljiva, smo tudi mi jokali in jokali. V mes novembra mi je prvič rekla, da sedaj bi se pa že lahko navadila in nehala jokat, ker stem znervira celo skupino. Ej, halo!? In to sem poslušala cca 2 tedna. Bila sem že na tem, da jo izpišem
, kaj naredit, kako pomagat otroku? Malo sem si zbrihtala glavo in se pogovorila z vzgojiteljico, da hčerka rabi več časa in da ne moremo nič prehitevat, pa naj si še tako želimo, vsak rabi svoj čas. Tako kot rožo, ki jo posadimo, potrebuje čas da zacveti. Zakon narave je tak in pri ljudeh enako. Hkrati sem se vsak popoldne s hčerko pogovarjala poimensko o vzgojiteljicah, naštevale sva njene sovrstnike v skupini in počaaasi so se poznali rezultati. Mislim, da ji je predvsem pomagalo, da je začutila mojo toplino in da vrtec ni bav bav.
Prvo moramo me mame odražat pozitivizem in spodbujat otroka. Tako kot je predhodnica napisala v življenju jim marsikaj ne bo všeč in ali je naš cilj narediti jih samostojne ali pa jih bomo konstantno reševali. Morajo se soočiti s težavami in ko jih premagajo so močnejši, definitivno, tudi mi ko premagamo strah smo ponosni nase in si rečemo, yes uspelo mi je
!
Samo še primer, ko so v vrtcu postavljali smrekco je naša samo opazovala in šele tretji dan prišla od blizu pogledat smrekco in okraske
, in ko mi je vzgojiteljica to povedala je sama še dodala, gospa res je vsak zase unikat in včasih preveč pričakujemo. Čez noč ne gre nič. To je uspeh!
Upam, da sem kaj pomagala, odločitev je pa na vsakem posamezniku in ne smemo pozabiti, uvajanje je velika sprememba in tu je predvsem naloga vzgojiteljice, da našim otročkom prisluhne ob teh stiskah.
Pa srečno!