cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

mastitis-zaradi daljšega spanja otroka?

clock-img

03.06.2006, 10:12

clock-img

metaa

pencil-img

208

Sem dobila mastitis in imam že dva dni vročino nad 39. Se mi pa zdi, da zaradi tega, ker že ene 4 dni ponoči spi v kosu 6-8 ur. Meni se je še fajn zdelo, saj je stara 2,5 meseca, se drugače lepo redi in je živahna, torej nobenega razloga, zakaj bi jo morala zbujati. Pa se mi zgodi to "sranje". Sedaj pa ne vem. Ko bom to odpravila, a bom morala otroka do takrat, ko se bom pač odločila, da bom nehala dojiti, tudi ponoči pogosteje zbujat? To se mi sicer zdi absurd, iztiskat pa si sredi noči tudi ne mislim. Pa itak kaj dosti ne pomaga, če jo zbudim, ker sploh ne zagrabi, ali pa 2krat potegne in je že koma. Kako naj se torej v prihodnje rešim zastajanja mleka. Ali naj manj pijem, da ga bo manj nastalo? Saj nimam predsodkov, bom pač nekaj mililitrov dodala, če bo treba, bolje kot prenašati te bolečine.
Kakšne so torej vaše izkušnje z zastajanjem mleka in bujenjem?

clock-img

03.06.2006, 10:36

clock-img

Evina

pencil-img

75

Zivio

Tudi jaz sem imela v času, ko sem še dojila velikokrat probleme z mastitisom. Zato ti iz izkušenj povem, da se ti najbolj splača, da ponoči, ko te začne tiščat, greš malo premasirat dojke in si nekaj mleka iztisneš ven. user posted image  pa pusti spati, če se drugače dobro redi in je vesela. To boš imela v nekaj minutah, pa ne bo mastitisa, pa še boljše boš spala naprej.

LP

clock-img

03.06.2006, 10:56

clock-img

metaa

pencil-img

208

Hvala za odgovor.
Ampak še nekaj, se mora, izkašljati. Tistim, ki pišejo razne članke o dojenju oz. svetujejo o tej temi v porodnišnicah... ful zamerim, ker vedno in povsod lahko slišiš le, kako je dojenje oh in sploh... Saj vem, da je to res najboljša hrana za dojenčke, sploh ne dvomim, ampak se mi zdi, da bi moralo dojenje biti predstavljeno tako kot je, skupaj s težavami, realno. Od tega da prve dni (dokler se bradavice ne utrdijo) boli, kot bi te rezali, potem pa moraš skoz pazit, da ne pride do zastoja. Danes te pa na to nihče ne pripravi. Če bi jaz vedela, da je skoz treba joške stalno greti (ne samo prve 14 dni), morda mastitisa ne bi imela. Moti me, da nihče na pove, da je za dojenje  potreben trud, da ni vse le rožnato in naravno in sploh.Želim samo, da se dojenje začne prikazovato bolj realno in da bi te opozorili na težave-le tako bi ženske lahko dalj časa dojile. Kajti trenutno me joške tako bolijo, da si želim samo, da ne bi imela več mleka in nikoli več teh težav. No, saj se bom potrudla to premagati, a sem le obupana trenutno.

clock-img

03.06.2006, 10:56

clock-img

Mojca P.

pencil-img

688

Se popolnoma strinjam s predhodnico. Hvala bogu imas sreco, da ti spi ponoci in bilo bi REs skoda, da bi jo budila. Ce oz. ko  te tisci ponoci si stisni le toliko, da te ne bo vec (ne do praznega) in to je to.
Navadno se mamice s to  tezavo srecamo v casu uvajanja goste hrane in sicer, ko se podnevi ne dojijo, ker dobijo na zlicko, ponoci bi pa vlekli in resuje se na isti nacin (stisnes toliko, da te ne tisci in se ognes mastitisu).

clock-img

03.06.2006, 12:06

clock-img

Evina

pencil-img

75

Metaa se POPOLNOMA strinjam s tabo.

clock-img

03.06.2006, 12:23

clock-img

rozica11

pencil-img

166

Hoj,

se strinjam z vsemi...tut jest sem fasala mastitis ampak zato ker so mi prišle not bakterije na začetku ko mi je še tekla kri in so bile ranice. Tut naša pikica ponoči dvakrat potegne in že spimo...potem imam pa delo s pumpco da si stisnem ven...samo moraš res sam toliko da čutiš olajšanje, ker sicer če pumpaš ko nor se ti lahko dela še več mleka. Jst sem dobila eno fajn pumpico in je iztiskanje prav prijazno. Naša je bila ob rojstvu manjša in jo skoz neki zbujamo ampak se mi zdi da je brezveze ker itak zaspi takoj nazaj brez da bi prov velik pojedla. Zdej sem sklenila da jo pustim 6 ur spat, vmes si bom pa po treh urah spumpala višek pa bova obe najbolj srečne.

Če še nisi obiskala zdravnika in ti ni dal antibiotikov ti predlagam da to čimprej storiš da se stanje ne poslabša. Jst sem šla prvi dan na dežurno, dobila antibiotike in ob vsakem dojenju masirala z toplo po dojenju z mrzlo vodo. Bilo je res zamudno in user posted image  še posebej ponoči ampak se je hitr pocajtal.


Lep pozdravček

clock-img

03.06.2006, 22:01

clock-img

Seven*

pencil-img

6206

Metaa. Sama sem vnet zagovornik dojenja, pa ti povem, da te zelo razumem, ker sem tudi sama imela 3x mastitis. Nazadnje sem ga imela, ko je bila Ema stara 8 mesecev. Imela sem tudi krvavece bradavice, skratka skoraj vse tezave, ki spremljajo dojenje. Ja prav si napisala Ni vse tak roznato kot izgleda in za dojenje se je potrebno potruditi. Vidis, tudi tukaj tici del odgovora zakaj marsikatera odneha. Mariskatera misli, da pristavis dojencka in je to to, kasneje pa ugotovi da dojenje malenkost boli na zacetku, sploh ce si neuk, mleko tisci ipd. Zato smo tukaj in zato je tudi ta forum, da pomagamo takim in da si mariskatera noscnica lahko kaj prebere o tem.

Strinjam se s predhodnicami. Izcrpaj si malo mleka, toliko da dojke niso vec napete. Tako se ti bo malo uravnovesila povprasevanje-ponudba. Ves meni Ema strajka cez dan, ponoci pa se skoz doji. Imam podoben problem..Ampak se mi zdi, da se vseeno clovek po dolocenem casu zverzira..



_____________________________

Gospa sem.

clock-img

04.06.2006, 18:59

clock-img

tinca34

pencil-img

68

metaa, se strinjam s tabo.... me pa zanima nekaj.... zadnjič mi je ena kolegica rekla, da moraš dojiti ponoči, ker bi se naj ponudba-povpraševanje usklajevala ravno ponoči - torej, da je odvisno od nočnih podojev koliko imaš mleka čez dan. trenutno se jaz s tem ne strinjam, ker malega podojim ob cca. 21h in mi spi do 3, 4h zjutraj, pa imam čez dan vseeno dovolj mleka (star je dobra dva meseca). kaj pa ve mislite?  

clock-img

04.06.2006, 20:59

clock-img

Seven*

pencil-img

6206

Tinca, ponudba povprasevanje se usklajuje vedno in ne samo ponoci. Vsak podoj steje.

_____________________________

Gospa sem.

clock-img

04.06.2006, 21:00

clock-img

alijana

pencil-img

132

Metaa pozdravljena. Jaz se ti javljam predvsem zato, da ti povem svoje izkušnje, ti pa presodi in naredi kot ti tisti trenutek čutiš - to je najbolj prav. Jaz k sreči še nisem imela težav z mastitisom (moja user posted image  je stara 6,5mes). Je pa res, da je pri 1,5 mes začela spati vso noč. Takrat sem se sredi noči cca. 3-4ih zbudila in si izpumpala mleko, da me ni tiščalo (beri: bolelo). To je super funkcioniralo pri meni. Iztisnjeno mleko pa sem zamrznila in ga sedaj s pridom koristim pri pripravi rižolina. Sicer imam k sreči z dojenjem lepe izkušnje, je pa res da se moraš precej potrudit, biti vztrajen, marsikaj prečitat, vprašat za nasvet in predvsem kakor si ugotovila ni enostavno. Želim ti vse dobro, Alijana.

clock-img

04.06.2006, 21:14

clock-img

Seven*

pencil-img

6206

Alijana, dober nasvet. Smiselno si je mleko shranjevati in ga uporabiti pri uvajanju goste hrane.

_____________________________

Gospa sem.

clock-img

04.06.2006, 21:20

clock-img

Magi*

pencil-img

4856

metaa, tako dolg odgovor sem spisala in ni šel skoziuser posted image user posted image user posted image

zdaj bom pa kratka:

nikar ne zbujaj dojenčice, ko sladko spančka!

dojenje je (sploh na začetku) sila naporno

v primeru, da te v dojkah zelo tišči, si malo mleka izčrpaj, pa ne preveč, da ne spodbudiš dodatne "proizvodnje", hehe. v nekaj nočeh bi moralo biti bolje.

če se na dojki pojavi rdečina, zatrdlina, ki strašansko boli, si takoj privošči vroči tuš (vroče obkladke) in masažo dojke od obolelega mesta proti bradavici (kot da želiš vozliček ven iztisnit). idealno bi bilo potem takoj pristavit dojenčka (čimvečkrat) ali vsaj izčrpat mleko (v tem primeru čimveč). tako lahko preprečiš nastanek mastitisa. meni je parkrat uspelo, ko je kazalo že res grozno.

upam, da sem bil vsaj malo v pomoč.

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

clock-img

05.06.2006, 09:59

clock-img

metaa

pencil-img

208

Res, prav vsem hvala za nasvete in za to, da ste me prav razumele, da tudi, če sem se malo izkašljala, kar se tiče dojenja (glede enostranskega prikazovanja), ne mislim obupati, ker vem, da je to res najbolje za dojenčka. Ampak v bolnišnici smo gledal promocijski film o dojenju in tam se vsi samo smehljajo zraven, ko dojijo in ti dajo vedet, da če dojiš, si večkrat lahko privoščiš kakšno kremšnito, ker itak pokuriš kalorije.user posted image
Človek nikdar dost ne ve. Pri prvi hčerki se mi je po 14-tih dnevih zgodilo enako- zastoj mleka, ampak do mastitisa na srečo ni prišlo. Pa sem sedaj bila ful pozorna ves prvi mesec, da bi to preprečila to- skoz topli obkladki, dokler se ponudba-povpraševanje ne uravna, pol sem pa mislila, da sem skozi najtežje obdobje že in da bo sedaj teklo vse kot po maslu. Sedaj pa vem-skoz pazit na joške!!
Pa lepo se imejte!

clock-img

05.06.2006, 13:49

clock-img

tinca34

pencil-img

68

seven...hvala za potrditev mojega mnenja

ja, takšne smo; včasih se paše malo skašljat in fino je, da te kdo razume in ti pritrdi s podobno izkušnjo.... tako vemo, da nismo same v takšni situaciji.

lep dan vsem
t.

clock-img

06.06.2006, 17:56

clock-img

Baucka

pencil-img

568

Meni so pa v bolnici rekli da mastitis dobiš zaradi vdora bakterij in ne zaradi preveč mleka, tak da so mi rekli da si ne rabim nič črpat. OK pa pustimo zdaj to.

Vem za eno kremo, katera se dobi samo v Avstriji. Jaz sem jo uporabljala za zdravljenje ragad. Brala pa sem v navodilih, da se uporablja  nego bradavic in preventivno proti mastitisu. To je krema garmastan in stane 5EUR, je pa tudi proti glivicam katere se otroku naredijo v ustih in se  tudi prenesejo na  rano na bradavici,  da potem celi še počasneje. Poskusite, jaz dojim sedaj 6 tednov in si niti enkrat nisem črpala mleka, ko je pritisk v dojki prevelik mi mleko kar samo steče.
Ali je to dovolj, ker je moja Ema tudi začela sedaj spat po 7 ur skupaj, da ne bom še jaz mastitisa dobila.

clock-img

06.06.2006, 22:57

clock-img

žanai

pencil-img

176

Ojla!

Mastitisa v 7mih mesecih kar dojim na srečo nisem imela, so se mi pa kar nekajkrat zamašili mlečni vodi- najpogosteje pod pazduho. user posted image  Na srečo sem ugotovila zakaj- preveč sem imela zategnjene naramnice na modrčku. Od takrat naprej, ko sem naramnice malo popustila, se mi zadeva ni več ponovila. Pa ponoči spim brez modrčka.

Ko je bila naša bučka stara 6 mesecev je začela spati celo noč in sem imela prepolne dojke, da mi je ponoči kar teklo ven. Če sem se od bolečin zbudila, sem si iztisnila malo mleka in šla nazaj spat. Čez nekaj dni se je uredilo.

In še en majhen nasvet ob zamašitvi mlečnih vodov: pred vsakim podojem sem si prizadeto dojko 5 minut grela s tisto blazninico, ki je napoljnena z modrim gelom (dobi se v lekarni in je uporabna tako za hlajenje kot za gretje- segreješ jo lahko kar v mikrovalovni v nekaj sekundah).  Preprosto, hitro in učinkovito. Pa ponoči sem si iz prizadete dojke vseeno iztisnila mleko, če se mala ni dojila. Ponavadi je bilo drugi dan že v redu.

Se pa strinjam, da je dojenje zelo zahtevno in vsaki nosečnici toplo priporočam, naj si čim več prebere o tem in se psihično pripravi, da po vsej verjetnosti ne bo šlo zlahka.  Mene so cela 2 meseca bolele bradavice, šele potem sem začela uživati v dojenju in mislim, da se je ves trud izplačal.

Pozdravček vsem!

clock-img

11.06.2006, 08:31

clock-img

karin412

pencil-img

747

Jaz sem tudi imela že večkrat zamašene mlečne vode (v zadnjih 2 mesecih, Ajla ima 4 mesece). Pri meni gre verjetno za psihični vzrok ali pa ko premalo počivam. Če se sekiram, kam moram jutri iti ali kaj moram opraviti, potem kar na lepem začutim vozle. Tako da se malo držim nazaj zdaj.

Drugače sem tudi jaz prakticirala masaže, si malo iztiskala mleko ali pa večkrat podojila, vroči obkladki... ma veste, kaj je najbolj pomagalo - ko mi je pila več kot pol ure na joški in sem bila zraven sproščena, da je mleko lahko nemoteno teklo. Iz tega sem sklepala, da gre za psihični vpliv.

Aja, zaradi daljšega spanja nisem dobila zamašenih vodov, samo polne dojke, trde, ampak so se po podoju lepo spraznile. Pri zamašenosti pa tudi po podoju niso mehke.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem