Evo mal kombinacij sicer iz ločevalne diete ampak po moje se tud za nas kaj pametnega najde a ne punce vir: http://www.mojplanet.si/
BELJAKOVINE
špinačko z govedino, razne piščančje ali puranje zrezke (lahko s smetanovo in gobobo omako) in zelenjavo. jajca (na oko, mesana, pokisana, omleto),
zelenjavo si sirom (napol kuhano zelenjavo daj v jensko posodo, potresi s sirom in popeci v pecici).
Namesto mesa si lahko privoscis solato s tunino, sirom ali pa jajci.
jogurte in razne skute.
kuhana postrv, pecena postrv s trzasko omako, tuna s paradiznikovo omako, morski sadezi v solati ali pa kot preliv zelenjavi, oslici, skampi na buzaro (dieti prirejen recept), skoljke v solati ali na buzaro, itd
siri, skute, drugi mlecni izdelki, vseh vrst orescki in semena in seveda mesni nadomestki.
Kombiniraj zelenjavo s sirom ali skuto, zelenjavo z mandlji, arasidi ali indijskimi orescki, solato z navedenimi dodatki
2. SOLATA S POPEČENIM LOSOSOM (5)
2 oprana lososova fileja narežite na trakove in jih pustite, da se namakajo v soku ene limone. Medtem pripravite solato (nekaj lososovih trakov pustite v soku za večerjo). Vso zelenjavo(1/2 majhne glavice zel.zelja,pol majhne glavice rdečega zelja, 1 por) drobno narežite, razen 1 male cvetače, ki jo prej nacvetkajte in malo pokuhajte. Sestavine premešajte, solite in poprajte, prelijte z žlico olja in sokom limone. Potresite z rožmarinom in naribano limonino lupino. Lososove trakove na hitro popecite v teflonski ponvi in z njimi okrasite solato. Pojejte s kosom kruha.
3 dl juhe pijte počasi.
Lososa lahko zamenjate s kakšno drugo nemastno ribo ali pustim piščančnim mesom.
Za večerjo polovična porcija brez kruha in juhe.
Lahko jeste za narezano piščančjo klobaso LAHKO POLI ( 20 dag za kosilo in 10 dag za večerjo)
Za naslednji dan namočite 8 suhih fig v 3 dl vode.
3.
Različno zelenjavo (por, korenje, cvetača, brstični ohrovt, brokoli, stročji fižol) opri osuši in nareži na manjše kose. Vse skuhaj nad paro. Medtem m s čopičem, namočenim v olivno olje, premaži nepregorno posodo. Skuhano zelenjavo malce razkosaj in potlači z vilco, stresi v namazano posodo, dodaj različne začimbe (strt česen, timijan, origano, neko grško mešanico kaj-vem-česa, je pa dobra....), dodaš lahko paradižnike v koščkih, potresi z manj mastnim sirom in lepo zapeci v pečici, proti koncu pa še malo pod grilom.
Zraven skleda solate in kos polnozrnatega kruha, za so-jedce, ki pa niso na dieti še pečena piščančja bedra na mehiški način.
4.
Majhen pekač obloži z alu folijo, nanjo položi lovorjevo listje (na vsak kalamar cca 1 lovorjev list), na to pa na tanka koleščka narezano pomarančo in limono. Na vrvse to položi kalamare (kalamari naj bomo manjši ker so bolj mehki, lahko tudi z lovkami) posoli kar po vrhu, pokapaj z olivnim oljem (zelo malo) in potem prekrij z drugo alu folijo in robove stisni. Peči v vroči pečici cca 15.20 min. Naredilo se bo veliko soka, ki ga odliješ ali uporabiš, če želiš, kalamare daj na krožnik (serviraj na pečenih pomarančah). Dobro je tudi hladno.
5.
popraži veliko zelenjave in še kakšno hrenovko... ali poli salamo. Za večerjo porova solato z jajcem
6.
Za zajtrk ali malico:
1. Katera koli konzerva z ribami (v olivnem olju, ki ga moram odcedit), polovico pora in rdečo ali zeleno papriko. Zelenjavo narežem, zmešam z ribami dodam malo vode in kis ter poper po želji.
2. Tuna v olivnem olju,ki ga odcedim, narežem čebulo dodam kuhan rjav fizol malo kisa in malo vode.
Za kosilo:
1. File kakšne ribe popečem na mini olju. Na mini oljuna hitro popečem por in zelenjavo, ki jo imam v hladilniku.
2. Na pari huhan piščanec z cvetačo in malo korenja.
7.
Špinača z jajci
50 dag zmrznjene špinače daj v vodo in počakaj, da zavre ( po potrebi dodaj še malo vode). Kuhaj na zmerni temperatuti. Ko se špinača zgosti, ji dodaj sesekljan česen, mušk.orešček, sol in poper.
K špinači si privošči dva jajčka, ocvrta v teflonski ponvi brez maščobe in kos kruha.
-Jajca lahko zamenjaš s hrenovko, kosom pustega mesa ali s tofujem ( tudi za večerjo). K špinači pa tekne tudi pusta skuta.
Ob koncu popij še 3dl juhe.
Porova enolončnica s pišč.šinkom:
2 pora
25 dag pišč.šinka
1 žlička olja
1 čebula
3 stroki česna
1 žlica parad.mezge ali 1 večji paradižnik
7 dl jušne osnove
20 dag kolerabe
sol,poper, ščepec timijana, peteršilj
Vso zelenjavo očisti, operi in nareži. Šink nareži na kocke. Na segretem olu prepraži čebulo, por in česen, dodaj narezan paradižnik ali mezgo in kolerabo. Vse na hitro prepraži, dolij jušno osnovo in kuhaj približno 10 minut. Temu dodaj narezan šink, sol, poper in timijan. Kuhaj do mehkega in jed okrasi z narezanim peteršiljem.
Zraven si privošči kos kruha.
Popij tudi 3 dl čiste juhe.
-
Lososov file s kumarično prilogo
za 4 osebe:
700 g kumar za dušenje
2 šalotki
3 žlice masla
100 ml čiste zelenjavne juhe
100 g alpske smetane za stepanje
1 žlica zrnate gorčice
200 g smetanovega jogurta
700 g težak lososov file
sol, beli poper, 3-4 žlice olja
5 - 6 vejic svežega pehtrana
Kumare olupimo, po dolgem razpolovimo in jim izdolbemo semena. Polovice kumar narežemo na 2 cm debele rezine. Šalotki olupimo in sesekljamo.
V kozici rezpenimo maslo, dodamo kumare, jih 3 minut pražimo in vzamemo iz posode.
Na maščobo v kozici stresemo šalotke in jih opražimo, da posteklenijo. Prilijemo juho in smetano ter 3 minut kuhamo malo pod vreliščem. Primešamo gorčico in jogurt. Dodamo kumare, pokrijemo in na šibki vročini kuhamo 5 minut.
Lososov file razrežemo na 8 enako velikih kosov. Posolimo jih in popopramo. V ponvi segrejemo olje, dodamo fileje in jih na srednje močni vročini pečemo po 3 minute na vsaki strani.
Pehtran operemo in listke dodamo kumaram. Prilogo po okusu dosolimo in dopopramo.
-
Bučke naribamo
Na olju prepražimo čebulo, dodamo bučke solimo, popramo, timijan...(začimbe po okusu), vse skupaj še malo popražimo in dodamo razžvrkljana jajca in dobro premešamo, vse dokler jajca ne zakrknejo
PA ŠE NEKAJ IDEJ:
Beljakovine
-piščančje prsi + solata + jajčevec
-solata + lahki poli(20dag)
-puranji zrezek + popečen radič
-50 dag mešane zelenjave + 1o dag sira + žlica parmezana
-grška solata (parad.,kumara,čebula,paprika,feta,olive,jogurt)
-mesna solata+juš.zelenj.+čebula+paprika+parad.
-piščančji ražnjiči(3kom)+solata
-porova enolinčnica s piščančjim šinkom
-piščančja bedra z bučko(3 čebule,bučka,paprika)+solata
-govedina(40dag) + zeljna solata
-piščančji paprikaš (3 pišč. Stegna, brez kože)
-bržola + zelena solata
-svinjski kotleti(2) s čebulno omako (2 čebuli, gorčica) + kislo zelje
-špinača z jajci ( 2 kom, ali hrenovka, ali kos mesa, ali pusta skuta)
-piščančji burger z zelenjavo + solata
-jajčna omleta (20dag zelenjave, 2 jajci ) + solata
-puranji zrezek z blitvo + zelena solata
-sataraš (1 čebula, 1 paprika, 2 parad., 2 jajci)
-golaževa juha (4odag mesa,čebula,paprika) + solata
-solata s tuno
-solata z jajci
-morski sadeži (40 dag) + solata
-piščančja obara
-solata (20dag brst.ohr.,20dag cvetača, 20 dag brokoli) + pišč.bedro ali sir
-solata z ribo(tuno) 1mehka,1radič,15dag rukole,pest kalčkov,redkvice
-svinjska rebra (50dag) + solata
-pečena postrv + solata
< Sporočilo je popravil puncica -- 18.6.2007 14:03:14 >
_____________________________
Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.