IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
(razen redkih resnično zapletenih nosečnosti)
Zdaj vidim jasno kje je problem v razumevanju celotne situacije
. Če nekdo pozorno spremlja to temo vidi, da smo na njej večinoma res dekleta z redkimi in zapletenimi nosečnostmi. Velika večina nas je z uradno diagnozo neplodnost (sama sem tudi blagoslovljena s to diagnozo). Nekaj deklet je po IVF v tej ali prejšnji nosečnosti, tu ali tam se najde kakšna srečnica, ki je celo zanosila v doglednem času in naravno ima pa zato za sabo več splavov. NOBENA ni na tem forumu, ker ji je v življenju grozno dolgčas in nima boljšega dela. Tu smo zato da ena z drugo delimo dobre in slabe stvari v procesu zanositve in potem v nosečnosti. Zato se morda statistika na tem forumu zdi izkrivljena. Ker ne, te stvari o katerih se tu pogovarjamo niso normalne v nosečnosti, niti večinoma nimamo čisto tipičnega poteka. Zato tudi ne morejo vse normalno nadaljevati svojega življenja kot pred nosečnostjo.
največ odvisno od tega kako se počutiš v službi in kako rad opravljaš svoje delo.
Mislim, da ima vsaka rada svojo službo, drugače bi jo verjetno menjala. Nimam pa nikakor svoje službe raje od svojega otroka. Če mi v službi ne bi mogli omogočiti dela od doma, bi verjetno tudi sama bila primorana biti na bolniški.
Kot sem že omenila mi je gin. zaradi težav v 1. nos. predlagala bolniško že v 8.tednu. Pa še vedno delam, saj zaenkrat takih težav še ni.
Brez skrbi nihče tukaj ni šel na bolniško, brez da bi imel težave. Verjamem pa, da če bi imela težave, ne bi rekla da zelo rada hodiš v službo in delala naprej, pa pač ignorirala grozečega splava. Nobena ni na bolniški "na zalogo" preden so se pojavile težave. Bolniško dajo, ko težave nastopijo. So pa stanja, ki so sama po sebi bolj tvegana in zato se bolniška predpiše prej, kot se morda laičnemu človeku zdi nujno. To so popuščanja materničnega vratu v prejšnji nosečnosti, zanositev z IVF ...
Če pustimo zdravstvene razloge in pogledamo na stvar z ekonomske plati:
Bolniško nad 1mesec takoalitako odobri strokovna zdravniška komisija, financira pa država. Sredstva za to, pa gredo iz naših plač, kjer vsak mesec pridno plačujemo prispevke. Delodajalec ni na škodi. Veliko ceneje je za državo kak mesec nosečnice na bolniški, kot rojstvo nedonošenčka. Ne samo, da je njegovo zdravljenje v bolnišnici do prihoda domov izredno drago, tak otrok velikokrat potrebuje dodatno zdravljenje tekom celega življenja.
Suma sumarum: Nehajmo enačit delo med nosečnostjo z neko hrabrostjo. Če zdravnik presodi da si dovolj zdrav, super za tebe lahko delaš, če presodi da je bolje da si na bolniški, si na bolniški. Ne razumem, zakaj bi se nosečnica s težavami med nosečnostjo morala zagovarjati, da je na bolniški. Če ti operirajo koleno, boš mesece na bolniški, pa nisi življenjsko ogrožen. V nosečnosti je življenjsko ogrožen še nerojen otrok, ki je v večini težko pričakovan in z muko spočet. Če počitek doma po nasvetu ginekologa nekaterim pomaga, naj jim pomaga še naprej in je to to. Nehajmo nabijat slabo vest dekletom, ker imajo dovolj drugih težav. Že jutri smo lahko na istem!