Še enkrat ponavljam...ni bistvo tele teme v tem, da se nekdo ne briga za otroke ( čeprav je to za moje pojme tisto s čemer bi se morala avtorica bolj ukvarjati kot z menjavo priimka, če želi otroku res najboljše). Bistvo je v tem, da nekdo želi spremeniti otrokov priimek, kljub temu, da do tega nima zakonske , pa tudi - roko na srce- moralne , pravice.
Bistvo je prav v tem, saj sta obe mamici napisali, da ju priimek ne bi nič motil, če bi imel oče normalne stike z otrokom in se zanj brigal/skrbel, itd... Za preživnino sta naredili, kar sta pač lahko - dali na sodišče, kaj več pa mama sama ne more, ne more ona njega prisilit, naj bo oče, pravi, ne samo v narekovajih. Če noče bit, pač noče. NIhče ga ne more prisilit. Vendar potem tudi nima moralne pravice odločat o otroku, za katerega se ne briga. Zakonsko bosta pač to pravico iskali na sodišču in to jima bo prisodilo kompetence, ne midve;).
In ne gre tu za željo otroka. Otrok je še premajhen.
Jaz pa mislim, da gre za otroka - da se mu ne bo treba zezat z menjavo priimka takrat, ko bo to težje. Mislim, da bi bilo moji sošolki veliko lažje, če bi ji spremenili priimek prej, ko še ni hodila v šolo in je zato ne bi vsak spraševal: "kako pa to? A nisi bila prej...?" In je morala vsakemu razlagat, zakaj si je spremenila priimek. Mislim, da bi bilo to zanjo boljše in za vse otroke, za katere se očetje ne brigajo.
Patrino, dobro, pa kaj se ves čas obešaš na to, da je spala z njim? Mogoče ni vedela, da je narkoman, vsekakor verjetno ni vedela, da je tako hudo. Mogoče je v tem času šlo na slabše (pogosto po ločitvi gre, maš precej raziskav na to temo: ali se zrihtajo ali pa gre še bolj dol). Priimek jo je začel motit, ko se oče ni brigal za otroka, kar je meni logično.
Patrino, v primeru kot si ga navedla, bi me menjava priimka daleč najmanj motila. Bi se pa borila za stike in skoraj gotovo bi jih tudi imela, ker do stikov so upravičeni starši, ki so delali svega i svašta, pa še vedno imajo lahko stike, če želijo.
Mogoče se takšen zdi sam sebi tudi avtoričin bivši. Mogoče se trudi pa res ne more plačevati za otroka.
Patrino, kako se lahko sam sebi zdiš, da skrbiš za otroka, če ne prihajaš na stike? In glede plačevanja: zelo enostavno je: denar, ki ga daš za mamila, nakažeš otroku. TO je to.
Mogoče ga je sram priti otroku pred oči, kadar je zadet oz. mu je to prepovedala avtorica.
To prepoveduje tudi CSD;). In je edino prav tako.
Ve se le to, da je otrok njegov in da se piše po njem. In da je to bilo vredu, dokler ni partnerka na novo zaživela z drugim.
To sploh ni nujno res in v primeru Janček sploh ni res, ker ona nima nobenega novega. Pa si želi isto in si jo enako napadla.
Ko takole človek razmišlja, ti pride na pamet, da bi si morali starši svoje otroke zaslužiti. S svojo zdravo ljubeznijo, skrbnostjo, iskrenostjo...Če bi bilo starševstvo odvisno od tega, bi marsikdo ostal brez otroka. Tudi tisti, ki preko njega nagajajo in vračajo milo za drago svojim bivšim partnerjem in partnerkam. To se marsikdaj počne. Škoda se je sprenevedati.
Se strinjam, morali bi si jih zaslužit.
Pri nagajanju je dostikrat res težko odločat. Poznam primer, ko sta se starša sporazumela za deljeno skrbništvo, kasneje pa si je eden od staršev premislil in zahteval/a polno skrbništvo. Otroci so želeli živet pri tem staršu, mnenje stroke (sodni izvedenec, učitelji,...) pa je bilo na strani drugega starša. Sodišče je na koncu odločilo za še naprej deljeno skrbništvo, kar je meni logično. Pa ti povej, kdo tu nagaja?
Zanj je trenutno pomembno to, da je ljubljen, da mu lahko odrasli nudijo vse materialne dobrine, ki jih potrebuje, da je varen...Za to bi se bilo potrebno boriti. Zato bi se morala boriti njegova mati.
Kdo pravi, da mama vsega tega ne dela? Kot da s spremembo priimka pa se odpoveš ljubezni do otroka?
Od tega ne bo otrok nič bolj ljubljen, nič bolj sit in lepše oblečen.
Patrino, zakaj si se poročila? Saj zaradi tistega listka in zaradi tiste žurke nisi bila nič bolj ljubljena in kvečjemu na dolgi rok še manj sita in manj lepo oblečena (ker so poroke drage). Torej: zakaj si se poročila? Zakaj si si spremenila priimek? Saj nima veze... Zakaj torej?
Bo pa verjetno čez leta krepko nesrečen, če bo avtorici borba za priimek uspela.
Poznaš kak primer, kjer se je to zgodilo? Da si je otrok želel pisat po očetu, s katerim ni imel stika? Ker jaz ga ne, ne glede na to, kako se pišejo...