definitivno, da je za otroka, ki niti ne ve kdo je oče, da se piše po mami.
Se strinjam.
Jaz se pa strinjam s patrino.......ime in priimek sta zgolj ime in priimek.....ne naredita človeka...
To je res. Tako kot je poroka samo papir. Pa vseeno nekaterim nekaj pomeni. Lahko tudi otroku (vsaj moji sošolki je).
liliana,
jaz pa sem že imela težave zaradi različnih priimkov otroka in mene
Tudi jaz poznam take primere in prav zato sva potem dala malim oba priimka, da ne bo imel nihče težav. In če se razideva, bojo seveda imeli še naprej oba priimka, preden kakšna gre v luft;). Samo jaz nisem imela take smole s fantom kot punce, ki to pišejo in se tega zavedam.
Odstopiti v katerikoli fazi postopka je še vedno možno in veliko lažje, kot se lotiti zadeve šele takrat, ko je potreba ali želja po spremembi že zelo nujna.
Podpis.
Niju bolj moti oz. ju je sram, ker se otroka pišeta po očetu, kot pa to, da se dedca grdo obnašata, jih ogrožata, zapostavljata otroka...
Po moje ni tako, vendar pa to lahko spremenita, tistega pa ne...
Patrino, vem, da pravijo, da kri ni voda, vendar zame je oče tisti, ki otroka vzgaja. In ne vem, če je za otroka vedno najboljše, če se nekega narkomana ves čas sili in moleduje za stike s hčerko... Mislim, da bi ji bilo dejansko boljše, če bi imela svoj dom z mamo in mogoče nekoč še nekim očetom, ki bi res skrbel zanjo. Je veliko manj boleče, vsaj ko se pogovarjam z odraslimi, ki so bili v podobnih situacijah.
Brezglavo rineš v to, da bi hči pridobila drug priimek, kot da boš s tem odplaknila vse slabo, kar je povezano z njenim očetom.
Ne vsega, en košček.
Patrino, ne vem, kako je z govoricami na vasi, ampak v mestu sem od vseh, ki so se recimo ločevali, to izvedela od njih osebno. Še za nobenega nisem slišala od nekoga drugega. In enako o tem, da je nekdo posvojen, ali kaj podobnega...
Kaj boš storila v primeru, da se ti poročiš, prevzameš možev priimek, po možnosti rodiš in dete dobi isti priimek- tvoja deklica " od prej" bo pa spet imela drugačen priimek kot vi trije?
Verjetno bi v tem primeru pač dodala svojemu priimku še moževega, pa je;).
In kdo pravi, da bo s tem omilila zadevo?
Kar precej punc, ki so imele priimek po očetu, ki ga niso marale (iz različnih razlogov, večinoma jih je zapustil). Ena je bila zelo vesela, ko se je lahko končno pisala po mami, druga je bila zelo vesela, ko jo je posvojil mamin novi partner, ko sta se spoznala. Ena je rekla, da si grozno želi poročit samo zato, da se bo lahko končno znebila priimka, ki jo veže na groznega človeka. Ni vedno tako rožnato, pa rki je kri it...
Saj ne, da bi me zanimalo za vaše osebne razloge, samo razmišljam - zakaj mama sploh da otroku priimek očeta, če nista poročena oziroma če se ona piše drugače? Saj je ona tudi starš, ne le on?
Večinoma zato, ker so moški navajeni, da če so očetje, mora imet njihov priimek. Lubiju je bilo vseeno, vendar se mi je zdelo prav, da imajo tudi njegov priimek, da ne bi imel kdaj problemov pri prestopu meje ali na urgenci (če vejo, da si starš, ti takoj povejo, če ne, pa morajo preverit in tiste minute se na urgenci znajo zelo vlečt...)
Zakaj ne? Smo res tako tradicionalni?
Zgleda da. KO sem kolegu povedala, da je bilo lubiju vseeno tudi če bi se pisali samo po meni, se mu je zdelo to čisto nezaslišano:D. Da to ni noben dedec:D.
če živiš v malem kraju, to itak vsi vedo in sprememba priimka ne bo zradirala njenega biološkega očeta in njegovih dejanj...če pa živiš v velikem kraju, pa je verjetnost, da bodo otroka in očeta povezali po priimikih zanemarljiva....
To je res, vseeno pa tistim, s katerimi sem se pogovarjala, ni bilo vseeno... In to je čisto dovolj.