IZVIRNO SPOROČILO: liliana
To je slika sedanjosti in ne "moje bleščeče prihodnosti"......avstrijski močan socialni sistem se namreč prav tako počasi sesuva.....
Drugače pa odgovor na tvoj ups......v Avstriji marsikaj bolj štima kot pri nas (itak pa naš sistem ti vedno bolj šimfaš in se pritožuješ čez njega kot pa jaz
).....predvsem na gospodarskem področju.....ko omenjam Avstrijo, jo omenjam zato, ker se radi z njo primerjamo.....po otroških dodatkih in plačah......pri povračilu stoškov za malico in odmoru za malico ter potnih stroških ter fleksibilnem trgu delovne sile pa se primerjava ustavi.......fleksibilen trg delovne sile je še vseeno boljši za gospodarstvo, za države, kot pa visoke odpravnine, stečaji in ohranitev službe za nedoločen čas.....
Liliana, jaz ne rečem, da v Aut niso stvari mnogo bolje poštimane kot pri nas, tudi kar se trga dela tiče in teh stvari. Mi smo itak banana republika, kar se tega tiče.
Tudi pri nas bi ljudje pristali na t. i. fleksibilnost, če bi vedeli, da lahko dobijo drugo službo. Ker pa te "varnosti" ni, se pač ljudje oklepajo starega sistema.
Drugo pod drugo, v Aut in Nem in na Švedskem je očitno prav socialni sistem tisti, ki vabi vse te ljudi. Vsi tisti, ki so želeli delati, so si že pred tem migracijskim valom po legalni poti uredili zadeve in šli s trebuhom za kruhom. In proti takim migracijam nimam jaz nič. Vedno so bile in vedno bodo.
Kot sem že prej napisala, večina teh ljudi sili na sever ne za boljšim življenjem, ampak za dobrim življenjem. Oni gredo tja študirat, oni gredo po hišo, bmw. Misliš, da bodo rintali za 800 evrov plače, s katero si ne bodo mogli (več) kupiti novega i-phona. Kajti marsikateri Nemec ali Šved si ga ne more s tamkajšnjo minimalno ali nizko plačo. Enako kot je to pri nas.
Nadalje, zakaj je Aut rekla stop tem množičnim migracijam? Pa Nemčija, Švedska?
Ker enostavno ne moreš take mase ljudi naenkrat ne integrirati ne zaposliti.
Tudi ekonomisti so priznali svojo zmoto.
Da se zaradi migrantov povečuje potreba po policistih, učiteljih soc. delavcih. Se, ja, ampak to je vse javni sektor - točno ta, proti kateremu imaš prav ti največkrat veliko za povedati. Delavci, ki so državni in davkoplačevalski strošek, zajedalci, ki nimajo dodane vrednosti.
Dvig bdp. Kaj to je, resno me zanima. Ker navadni ljudje ga nikjer po svetu ravno ne občutimo (govorim o povprečnemu državljanu).
Zakaj toliko Avstrijcev, Nemcev, Švicarjev kupuje nepremičnine pri nas, na Hrvaškem, na španski obali? Zaradi tega, ker z neko povprečno penzijo v Nemčiji životariš, nekje na jugu, v eni malo bolj levi državi pa živiš.
Nadalje - vsi trendi razvoja gredo v smer, da človeško delo nadomešča delo strojev. Celo trgovke v trgovinah nadomeščajo tik-tak blagajne. Torej je potreba po človeški delovni sili zmanjšuje, ne povečuje.
Edina rešitev je selitev fabrik nazaj z vzhoda, ker tam ljudje pač nočejo več delati za pest riža. Saj niso neumni. Bdp držav raste, folk pa umira na obroke. Niso neumni. In tako pač ne bo šlo več. Se že ustavljajo zadeve.
Ko je kozarec poln, se voda, ki jo točiš vanj, samo še razliva. In sistem, ki ga živimo, je poln, prepoln. Ne gre več. Ne po stari logiki. Nekaj bo pač treba korenito spremeniti v celotnem sistemu, ne bo šlo drugače. Z migracijami ali brez ... če ne gre, pač ne gre.
Tako kot s(m)o se morali številni spopasti z realnostjo, se boste morali tudi vi, ki mislite in še kar trajbate zadeve po nekem prav tako preživetem gospodarsko-ekonomskem vzorcu. Prav ta nas je pahnil v situacijo, v kateri smo. Mi in migranti.
Aja, saj res, za prihodnost gre, si rekla. He he, takih junakov pa danes več ni med nami, da se bomo žrtvovali za prihodnost. Danes vsak živi samo za zdaj. Še kapitani zapuščajo potapljajoče barke, česar zgodovina ne pozna.
Za ideale prihodnosti danes umirajo drugi ljudje. Tudi za prihodnost tvojih in mojih potomcev. Ne vem pa, če je ta prihodnost zelo socialna