IZVIRNO SPOROČILO: liliana
IZVIRNO SPOROČILO: patrino
O ljubi Jezus Če podpiraš tole kar si zgoraj napisala, verjamem, da ne razumeš. Vendar , ker te imam na sumu, da malo kvačkaš ( v bistvu upam, da tvoj otrok ni tega deležen v vrtcu in da je to le izmišljena pravljica o revežu, ki mora v vrtcu za kazen, ker ni dal roke za čez cesto v vrtcu gledati kuharico pri lupljenju krompirja)ne bom razpredala.
Pa daj patrino....ne pretiravaj.....pri nas so vrtcu tudi neubogljive izločali iz skupine in so morali iti stat na hodnik.....in skozi vrata lepo gledali kako so se oni pridni lepo igrali oz. delali vse dobro za svoj psihofizični razvoj......doma tudi starši kaznujemo otroka, če kaj dobro ne stori.....ga fašistično izoliramo v sobi za eno uro, da se ohladi, mu ne pustimo iti k sosedu divjat (pa je gibanje na zraku oh in sploh dobro za zdrav razvoj otroka), mu prepovemo gledanje risank......skratka kaznujemo ga tako, da mu ne dovolimo opravljati tistega, kar ima rad.....
In sedaj eno vprašanje......a strokovne delavke v vrtcu lahko kaznujejo otroke......? In če jih lahko, kake kazni lahko uberejo, da te kazni niso fašistične.....?
Ker pozabljamo na eno stvar.....ko so otroci na cesti morajo upoštevati določena pravila......če jih ne, lahko poleg sebe spravljajo v nevarnost še druge otroke......baje zgledi vlečejo in če en otrok non stop uhaja iz skupine se kaj hitro lahko zgodi, da mu bo kateri sledil in nastane lahko cela štala.....in strokovnih delavk pa ni toliko, da bi lahko vsakega držala za roko, ki si zmisli, da bo pa sedaj malo skakal po pločniku, malo iz pločnika......
Lili, vse se da, če se hoče. Odkrito ti povem, da jaz svojih nikoli nisem izolirala doma, če jih je razganjalo oz. če se niso držali dogovorjenih pravil. To se mi že kot mami upira in mi smrdi, ker s tem nekako položiš orožje in daš otroku vedeti, da si pogorel. Tudi v vrtcu nikoli nisem videla nikogar stati zunaj pred igralnico in nikoli ni noben od staršev potožil ali pa kako drugače povedal, da so nekateri otroci deležni takih sankcij.
Otroku se da fino dopovedat tudi drugače, na bolj vzgojen način in predvsem na način od katerega boš imel tudi sam več koristi, ker bo dete prej razumelo. Za moje pojme takšni ukrepi v otroku vzbujajo le jezo, užaljenost in druge negativne občutke, ki niso neka dobra pot k temu, da bi otrok prenehal z motečim ravnanjem.
Kolegica mi je povedala, da drugače v vrtcu sploh ne rabi biti pretirano huda, ker glavni delež vzgoje opravijo otroci med seboj. Čisto preprosto- s tistim, ki ne posoja igrač, ki je grob, ki je podivjan , ne upošteva pravil, se otroci ne radi družijo, ker jih to moti. In na tak način " prestopnika" fino nehote sunejo v pravo smer. Če je pedagog sposoben to uvideti, izkoristiti, obrniti v prid otroka in celotne skupine, je to to. V večini primerov so to le redki posamezniki, ki zelo štrlijo ven iz povprečja. Vsi ostali otroci so bolj kot ne podvrženi črednemu nagonu, kar se da fino videti na različnih prireditvah, sprehodih ( pošteno povedano še nikoli nisem videla nobenega vrtečka skakati okrog, ko gredo na sprehod skozi naše kar prometno mesto), druženjih. In tiste posameznike večina pedagoških kadrov obvlada brez hudih problemov. Seveda, če imajo interes to počet. Najlažje je reči , da so otroci grozni, neubogljivi in nevodljivi. Tudi kot starš gotovo vsak kdaj pade v take občutke. Vendar mi kot starši si to lahko in smemo vsake kvatre privoščiti, pedagoški delavci pa si naj ne bi.