IZVIRNO SPOROČILO: petea
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
da 6 letnemu otroku tega ni treba, ker je še premajhen in bi moral biti v vrtcu.......
imela si možnost - odložiti vpis
a ker si presodila - na osnovi informacij drugih staršev, šole ... - da je tvoja hči sposobna za šolo, pa bo treba sedaj to tudi izpeljati;
To je bilo pisano bolj za vse starše, ne samo zame, čeprav sem uporabila 1. osebo ednine......torej, naj starši zgolj negodujemo nad tem, da se 6 letni otroci morajo v šoli učiti ali pa, če smo ga dali v šolo s 6 leti, sprejmemo to, da je v šoli in ni vrtcu......
V bistvu se sama sploh nisem omejevela z odloženim vpisom.......in sem vedela, da bo otrok pač šel v šolo.....itak je pa že zdaj za več kot pol glave višja od večine v razredu in ne vem kaj bi bilo, če bi šla eno lepo pozneje v šolo
.....
In meni ni težko to speljati, da jo "silim", da 5 ali 10 minut zdaj v drugem polletju dela za šolo.....in ne delam tega s težkim in bolečim srcem......
ali bo to večinoma delal otrok, ali skupaj s starši, pa je od primera do primera drugače - eni so popolnoma samostojni, drugi rabijo malo spodbude, drugi sodelovanje staršev, enim pa je še vedno pretežko
Tisti, ki je pred šolo že znal brati in računati....tistemu v prvem razredu doma ni treba skoraj nič delati.....tisti, ki pa tega ni znal pa malo pač mora....zdaj, če je otrok tako discipliniran, da pri 6 letih sam sebe priganja, ok.....če pa ne, pa mora pač starš to zahtevati od njega......enim pa je bilo v šoli tudi v naših cajtih pretežko, pa smo šli s 7 leti v šolo....
in zato sem napisala, da morajo znati starši presoditi, kaj zmore njihov otrok; to pa je zelo zelo težka naloga, saj niti ne poznamo sedanjega šolskega sistema, prav tako včasih težko ocenjujemo sposobnosti otroka, trpimo, ko mora vložiti svoj trud v delo, še težje pa priznamo svoje zmote ali nam to, da bi naši otroci odstopali od povprečja navzdol, predstavlja poraz in se odločamo tako, da 'ostanemo v toku', namesto da bi se skušali objektivno odločiti za dobro otroka
Pač, če starš presodi, da otrok še ni za šolo ima možnost odložiti vpis......če pa je otrok v šoli, pa mora pač starš sprejeti, da je v šoli in da ni več v vrtcu......in da je v šoli včasih potrebno tudi doma malo delati......da ne sme kar tako izostati iz šole kot je recimo v vrtcu lahko.....