IZVIRNO SPOROČILO: Lukka
Otroka dam trenirat latinsko-ameriške plese. Na začetku se mi tako ali tako gre, da prvo osvoji gibanje, da mogoče osvoji ritem prehranjevanje, uskladi obveznosti in predvsem pridobi občutek za čas.
Potem jo npr. vozim celo osnovno šolo na treninge, kasneje pa (ker pri nas to ni neki hud šport) vse skupaj zamre in imam doma zblojeno 12 letnico v vhodu v puberteto, pa z ravnokar odvzeto redno tedensko obveznostjo. valjda da se ji strga
Če jo dam pa v zimske športe, pa se pri nas stvari peljejo naprej...
Mene je tole zbodlo. Tega ona ne bo'osvojila' vsaj nekje do 10ih let, kaj šele pri treh. Ona bo šla, kamor jo bosta vidva peljala in ko bosta vidva to rekla; in oblekla, kar ji bosta vidva naštimala. če ne bo oprano, jah, pač ne bo. Pojedla bo tisto, kar ji bosta vidva skuhala in naštimala, ne bo naenkrat začela upoštevat nasvetov trenerjev - če jih bo kdo, jih bosta vidva. smisla za 'usklajevanje' 'obveznosti' pa tako ali tako ne bo dobila do šole, pa še potem vprašanje. da o usklajevanju časa sploh ne govorim (poznam ljudi, ki so jih morali starši še pri 17ih nadzorovat, da so naredili nalogo, ker oni pač ne bi in bi šli na trening).
Kakorkoli, če je ne boš res usmeril v smučarske skoke potem začni s telovadbo oz. neki čemur so pri nas rekli ABC gibanja. Tam se otroci vodeno igrajo, predstavijo se jim prvine športov (od gimnastike, atletike, do iger z žogo, plesa, ...). Point zadeve je, da se otrok giba in pridobi na motoriki. ČE otrok pri kateri prvini močno izstopa, so običajno vaditelji dovolj usposobljeni, da povejo kako in kam naprej ustrezno usmerit tak talent.
Pa še to - medtem ko imaš nekaj zgodb o uspehu (kot omenjaš Mazejevo in kopitarje), kjer se zgodi 'perfect storm' imaš za vsako tako zgodbo nekaj sto nesrečnih. ljudi, ki so delali, se žrtvovali, uspevali, potem je pa prišla poškodba ali pa je zmanjkalo denarja ali pa... ali pa. v moji generaciji je blo kar neki uspešnih športnikov, tako v atletiki kot npr v nogometu in smučanju, pa danes nihče ni... nič. mojo (prirojeno) poškodbo so na srečo odkrili po dobre pol leta brutalnega treniranja (atletika, konec oš), verjamem pa, da če bi začela 10 let prej in bi se mi 'kariera' isto končala bi bla hudičevo bolj besna, kot sem bila sicer (ker bi šlo v nič 10 let dela in ne pol).
noble and children respected their elders.