kok mi da tuje mleko za mislit - tok kot se mi zdi fascinantno da smo pogruntali razne vrtse hrane da nas preživi in polepša dan unim člankom pa kar verjemi (Tippi), vsaj preberi si. boš hitro videla kaj so dejstva (izsledki) in kaj nakladanje brez osnov (slednjega ni veliko, je strokovni članek o tem kaj so ugotovili glede mutiranega gena za toleranco laktoze, ko so stestirali dnk raznih narodov).
vse kar zahteva obdelavo, vse kar si zamislimo da izboljšamo jedilnik (splezat na drevo in ukrast ptičja jajca 40.000BC recimo), da najdemo nove načine da preživimo, da pogruntamo torto, kruh, pizzo, vse to mi je isto fascinantno kot to, da smo pogruntali, da nas lahko mleko in mlečni izdelki (ja, da pogruntaš postopek za sir - genialno ihmo) preživijo.
kar se pa tiče strupenosti - sol in sladkor sta bela smrt, pa ju še vedno povsod malo rabimo da je jed dobra. vse temelji na ravnotežju. se mi pa zdi da ljudje, ki imajo zdravstvene težave, morajo balansirat hrano bolj kot zdravi. pa ne zato ker je tista hrana bed, ampak ker oni sami rabijo posebno ravnotežje v prehrani, ker z njimi ni vse ok. kot recimo alergije. pač ni alergena hrana slaba, samo tvoje telo ni v balansu in pretirano reagira na določeno sestavino.
tko da, dandanašnji se mi zdi da pozabljamo da je vsa ta hrana ki jo tako radi šimfamo, bila vitalnega pomena za preživetje naših prednikov. samo trenutno je pač tako da smo v taki situaciji da se ne gibljemo dovolj in imamo dovolj hrane, da lahko izbiramo in si zmišljujemo - in to vodi do debelosti in do tega da je treba selektirat (jest bolj zdravo).
samo to se lahko dokaj hitro spremeni. ena velika naravna katastrofa npr. pa ne bo več tako aktualno bit vegan, ker bo šlo bolj za to ali hrana - katerakoli - sploh je na voljo. tako da jaz pravim, spošujmo raznolikot hrane, in ne dajajmo v nič nekaj kar nam ne sede. ker pri drugem je lahko ravno obratno. pri enem ni razlike kaj jé. treba se tega zavedat in bit fleksibilen pri klasificiranju. ena karcerogena stvar že je za vse nevarna, en mlek pa - enmu s pravo gensko mutacijo se ne bo nič slabega zgodilo in jo bo lahko prebavil, drugi bo pa dobil krče in drisko.
jao sem naložila - peace!
< Sporočilo je popravil mateyka -- 20.3.2013 13:54:54 >