Pozdravljeni!
S partnerjem imava dva otroka, stara 7 in 3 leta. Otroka nista krščena in v tem je srž problema. Partnerjeva družina je verna. V nedeljo hodijo obvezno k maši in vsak večer za kuhinjsko mizo skupaj molijo. To včasih ni bilo tako, samo k maši so hodili. Mene to sicer ne moti, dokler vere ne vsiljujejo meni in mojima otrokoma. S partnerjem in otrokoma živimo na svojem in se videvamo le ob vikendih, bolje rečeno jih obiskuje partner z otrokoma. Čeprav moj partner ne hodi k maši, pa zadnje čase tudi vedno bolj on sitnari s krstom otrok, ker nanj pritiskajo njegovi. Zaradi tega sem besna. Kaj se imajo oni vtikovat v to, ali bosta moja otroka krščena ali ne. Ko to rečem partnerju, potegne na njihovo stran, češ da je že čas, da ju krstimo. Sama sicer niso apriori proti temu, saj sama proti veri nimam nič. To kar uči krščanski nauk ni nič slabega in če bi se vsi ravnali po božjih zapovedih bi bil svet boljši in lepši. Kar me moti je to, da se s krstom otrok šteje za pripadnika Rimokatoliške cerkve, do katere kot institucije pa ima odklonilen odnos (pedofilija, grabežljivost). Prav tako pa morajo starši in botri menda pred krstom hodim na neke svetovalnice k župniku. Vsaj tako sem slišala in tako tudi piše na oglasni deski nam najbližje cerkve. Ne vem kaj bi mi lahko župnik takega povedal, kar že sama ne vem. Poleg tega se mi upira, da mi bo pri mojih 38 letih in opravljanju poklica, pri katerem sta poštenost in pravična tako rekoč delovna pogoja, župnik govoril o tem, kako moram živeti in vzgajati svoja otroka. Tudi to sem povedala partnerju, pa mi je rekel da potem boljše, da sploh ne grem zraven, ker bo to vse uredil on sam. Si predstavljate, celo pripravljen me je izključiti od tega. Sama sicer imam vse zakramente, vendar pri nas doma nismo tako verni, da bi hodili k maši. Držimo se zapovedanih dveh postov, barvamo pirhe in okrasimo božično drevo. To pa je tudi vse. zakramente imam bolj zaradi tega, ker živimo na vasi in tam je redkokateri otrok krščen zaradi tega, ker so starši tako verni, kot bolj zaradi tega kaj bodo rekli sosedje, če ne bo (vsaj tako je bilo, ko sem bila otrok). Moje prepričanje je, da otrok ne rabi biti krščen, da je božji otrok. Vsak ko sem jaz hodila k verouku, so nas učili, da bog naše molitve sliši kjerkoli. ne vem, zakaj bi zaradi tega morali biti krščeni in hoditi v cerkev. Ne vem pa, kaj naj naredim s partnerjem, saj je ta tema vedno pogosteje razlog za hude prepire med nama. Stvar je v tem, da sama nimam nič proti, da če se bsta otroka sama odločila, da želita biti krščena, ko bosta dovolj stara, da bosta razumela, kaj to pomeni. Sedaj po mojem še nista. Starejši sicer to že omenja oziroma govori o darilu, ki ga bo dobil, ker ga je tašča očitno že poučila, da bo takrat dobil darilo. Moti pa me, da o tem namesto njih odločamo starši namesto njih in jim vsiljujemo nekaj, kar se nam zdi potrebno. Tudi to sem povedala partnerju, vendar tega ne razume ali pa me noče, ker mu je bolj pomembno, da bodo zadovoljni njegovi starši kot pa kaj mislim jaz kot mama, ki imam pravico soodločati o tem. ali je tudi kdo od vas imel enak problem in kako sta ga rešili.