Cerkev spominja vseh verujočih (v katere šteje tudi krščene) v vsakodnevnih obredih in tudi za njih prosi in moli. Tehnično so vsi tisti, ki so krščeni, pa pravijo da ne verujejo, običajni člani Cerkve v obdobju ko je njihova vera šibka. Pri vseh nas so obdobja, ko je vera šibka in ko je vera močna, le s to razliko da je pri "tebi" to obdobje šibke vere daljše. Torej bistvo odgovora je da RKC ne samo uporablja tebe za številko ampak je tudi dolžna - za to je bila ustvarjena - skrbeti za tebe, v prošnjah in molitvi k Bogu.
Moja vera ni šibka, jaz NE verjamem v boga. To ni isto;). Kje je tu svobodna volja, če se ne morem sama odločit?
Če so v cerkvi tako dobri, zakaj potem ne molijo še za vse, ki niso krščeni? Zakaj bi bili tisti manj vredni? Če pa molijo za vse - zakaj je potem problem, če se hočem izpisat?
K tej pogodbi nisem pristopila prostovoljno (nisem za niti zdaj), niso me vpisali starši, ki so bili moji zakoniti skrbniki (niso bili za niti takrat) - kako je lahko to legalno? Za sam krst bi mi bilo vseeno, če me ne bi potem še vedno označevali za člana. Lahko molite zame, če hočete, nimam nič proti, še vedno mi pa ni jasno, zakaj se ne moreš tu na zemlji izpisat. Bogu je verjetno tako ali tako vseeno, če obstaja, ker ima dovolj drugega dela:).
V šolo so me vpisali starši, moji zakoniti zastopniki in šola mi je dala veliko dobrega. Krst pa nič, niti me nista onadva krstila (to bi veliko lažje prenesla, če bi se pač njima zdelo to prav; mi gre pa na živce, da je bil šušmuš že od začetka - pa kak je to bog, ki daje svoje zakramente tako?)
Sploh nimam nič proti verujočim, vem, da dostim vera pomaga, sem bila že v situacijah, ko sem si zelo želela verjet, da lahko nekdo pomaga (meni ali komu, ki mi je blizu), vendar ne verjamem. Verjamem v nekaj čisto tretjega, vendar to ni bog, ni vsemogočno in je za moje pojme naravno, samo vseh stvari nam pač še ni uspelo razložit, ker še ne znamo dovolj.
No, zato pa je postavljena Cerkev da ohranja SP in širi Evangelij, ker drugače bi se vsak za sebe spomnil kateri del SP mu paše in kateri ne. V nekaj letih bi imela na tisoče variant SP in nikakor sploh ne bi mogla vedeti, kateri del je sploh pravi, kateri izpuščen in katerega si je kdo na novo izmisli.
Zdaj so pa samo 4je in imajo tudi nekaj razlik... Je pa not marsikaj, kar danes ne velja več, recimo mnogoženstvo...
Pa saj Bog ga ne rabi. Namestnika na zemlji rabi človek. Pa saj se Bog ni utelesil ker bi se on rabil.
Mogoče pa ne rabijo vsi ljudje namestnika. MOgoče pa eni enostavno verujejo, eni pa pač še to ne, pa vseeno živimo zelo podobno;).
Se pa strinjam s pelin glede pedofilije, res se je 80% dogaja doma, v ožji družini. Problem pri župnikih, ki zlorabljajo ta položaj, se mi zdi v tem, da jih cerkev ščiti. Enako jezna sem na mame, ki se delajo, da ne vidijo, da ne bo pomote. Nobeno ni prav! In oboje je za moje pojme precej hujše od nekaterih grehov - kršenj zapovedi: zame je pedofilija daleč nad blasfemijo, recimo. In mislim, da bi vsak dobrosrčen bog mislil enako: kaj je hujše? Uničit enemu otroku otroštvo ali grdo govorit o vsemogočnem... Tudi to me moti, da pedofilije in posilstva sploh ni med zapovedmi. Je pa to grdo govorjenje in laganje... ki se mi zdita neprimerno manj huda in včasih tudi popolnoma sprejemljiva. Moj vrednostni sistem je pač drugačen...