IZVIRNO SPOROČILO: PeggyBundy
Liliana, ko te berem, si mi načeloma zelo blizu po razmišljanju, do tega trenutka, ko pričakuješ, da bodo vzgojiteljice naučile tvojega otroka kolesariti, tapkati žogo, rolati.
Jaz sem vseeno mnenja, da je to delo starša, ki nima 18 otrok pred sabo in je tako to bistveno lažje.
Takega mišljenja sem tudi na podlagi opazovanj razlike v motoriki med otroci. Velikokrat sem opazila, da so motorično veliko slabše razviti otroci, katerih starši so po cele dneve zaposleni in so z otroci večinoma v stanovanju in ne gredo z njimi skoraj nikamor, kjer bi otrok lahko razvijal motorične sposobnosti. Žal velikokrat pri takih opažam, da niti prav tekati ne znajo, kar je v bistvo ne obsojanja vredno ampak žalostno.
Ne, tega jaz ne pričakujem od vzgojiteljice....narobe si me razumela.......pričakujem pa od vzgojiteljice, ki se nekaj mesecev zgraža, da večina otrok v njeni skupini ne zna tapkat žoge otrok pa ne nauči tapkat žoge......
In ob tem se mi porodi vprašanje, kaj je potem delo vzgojiteljice......? Zgolj preverjanje otrokove motorične in intelektualne sposobnosti?
In enkrat sem od enega učitelja telovadbe slišala, da se je zgražal, da otrok v prvem razredu ni znal sonožno doskočiti, kako ga starši niso tega naučili.....?
A prosim lepo....zdaj pa naj starši otroke doma učimo sonožnega doskoka, tapkanje žoge, pravilnega lovljenja žoge.....? Pri starosti 4 let moramo malodane že starši otroke učiti abecede, pisanja in branja......?
Otroci pa so od enega leta naprej 8 ur na dan v vrtcu, preden gredo spat pa so s starši cca 4 ure na dan.....In se mi potem poraja vprašanje, kdo naj potem uči otrok abecede, tapkanja žoge, pravilnega odskoka in doskoka, če ne visokošolsko izobražen in strokovni kader......? In kaj potem dela ta visokošolski strokovni kader, ki ima v vrtcu otroka 5 let, 8 ur na dan, da otrok pri 6 letih ne obvlada tapkanja žoge in sonožnega doskoka? To so moji pomisleki.....ker potem lahko dete brez problema čuva tudi babica, stara 70 let.....še posebno če je v soseščini v domačem varstvu še nekaj otrok, ki se medsebojno družijo......