jogurte in mleko brez maščobe
Pa saj to za zdrave otroke vsi pediatri odsvetujejo! Vedno pravijo, da morajo bit z otroke polnomastni mlečni izdelki! Midva še zdaj kupujeva dve vrsti mleka - posneto za naju in polnomastno zanju. Jaz jima dostikrat dam v juho dodatno žlico kisle smetane ali kaj podobnega - sta pač suhici in se mi zdi, da je to čisto ok, če dobita malo več kalorij, saj očitno porabita... In seveda jesta domače sladkarije - v njih ni raznih konzervansov in barvil, so pa lahko čisto kalorične (recimo kaki čokoladni ježki, kremšnite, da naštejem sladki jedilnik tega tedna
). Vem, da če sama izpustim sladkarije iz svojega jedilnika, tudi shujšam. In punci bi tudi - samo pri njiju bi bilo to slabo, ker sta že zdaj pod normalo.
Kar se suhosti in majhnosti tiče: meni je p. razložila, ko sem jo spraševala okoli tega (ker Ronja tudi ni med 3 in 4 letom skoraj nič zrasla, zdaj pa v 2 mesecih 2x več kot prej v celem letu), da suhost niti ni tak problem, ker so pač eni otroci suhi, samo pogledat je treba, če ni kak drug razlog za to (slabokrvnost na primer), majhnost pa je večji problem in da če se ne popravi, je treba hormonska terapija, da otrok ne ostane premajhen. Zato to pozorno spremljajo. Sicer 12 kil ni ravno alarmantno, če gledaš tiste grafe - je nad 95 percentilom, tako da samo zaradi kil ti verjetno ne bojo težili - sploh če se jim 10 kil ne zdi tako hudo. Se mi zdi, da otroci radi začnejo štrajkat, če zaradi česa bolj kompliciramo - pa naj bo to hrana, wc, karkoli... Čim bolj sproščeno je vse skup, bolj na izi tudi oni vzamejo. Zato pa predlagam, ad si vsaj za kosilo vzamete 1 uro.
Mora bit sproščen obrok, da se ne mudi, da lahko počasi poje, itd... Vsaj kosilo naj bo tako. V vrtcu je njihov režim, valjda ga ne bojo čakali tako dolgo, ampak doma pa to ni tako nujno, če veš, da je pač hrana pri njem problem, se mu malo prilagodiš.
Zjutraj je zajtrk itak v vrtcu in ni treba, da je eno uro prej nek hud zajtrk. kaj za sproti pa tudi ne bo eno uro žulil.
Sicer pa mu
naredi hrano zabavno: okrasi jedi, povabi prijateljčke, naredi mu šotor v dnevni in naj kdaj je tam not, pogrni deko na sredo sobe in naredita piknik,... naredi malico za ven in jejta v parku,... naredi obroke drugačne, nerutinske, zanimive: menjaj prostor (ne vedno v kuhinji, ne vedno doma - to ni samo moja pogruntavščina, mojidve itak jesta ko kobilici - ampak tudi vzg. pravijo, da poleti, kadar so jedli tamali popoldansko malico zunaj, so veliko več pojedli, je manj hrane ostalo). Pa fingerfood je res zakon, to vsi radi jejo - je res malo več dela s tako vrsto hrane, ampak otrokom je všeč, ker je "njihove velikosti".
Naši dve sta različni: Lejla se recimo že s kockami igra, Ronja pa počasi žuli svojo mandarino in ima še pol rogljička. Ja, pa naj si vzame čas, saj ni treba, da se nam skoz nekam mudi...