IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2
... Jaz sem zaenkrat še odločena, da moram tokrat iti do konca in ne popusti. ....
Se vidi, da nimaš pojma kako moški doživljamo molk.
Ne da lahko zdržimo dalj časa, narejeni smo tako. Ta molk tebe boli vsaj 10x bolj kot njega. Zato molk prav gotovo ni prava pot, saj si ti stalno na slabšem. Medtem, ko ti misliš "naj le razmišlja o tem kako me je prizadel" in "aha čisto tiho je in razmišlja kaj je narobe naredil", pa se moški z molkom umakne v svojo votlino, v njej pa premišljuje o vsem drugem - lepo v miru in čaka da neurje mine.
1. Včasih je dobro narediti premor z molkom, venda le zato, da se lahko umirimo, ker od razburjenja in prizadetosti nismo sposobni izraziti svoje občutke, kaj šele slišati drugega. Ta molk sme trajati samo toliko časa da se umirimo, da ne pride do še večje prizadetosti /jeze ali rekacije katero bi kasneje obžalovali. Večja kot je prizadetost, daljši je ta čas. Enkrat samkrat je pri meni trajala ta prizadetost 2 dni. Običajno pa naj ne bi trajalo več kot nekaj ur.
2. Probleme se ne rešuje z molkom, ker z molkom nismo nikomur nič povedali (kdor molči desetim odgovori tu ne velja). Probleme se rešuje s pogovorom. Problem pa je v tem, da se NE ZNAMO pogovarjati. Znamo govoriti, znamo povedati ne znamo pa poslušati in slišati. Če pa že poslušamo, poslušamo samo zato, da lahko potem končno že POVEMO SVOJE. Zakaj, ker nas tematika tako prizadene da komaj čakamo da povemo, da bi le bilo tako, da nas ne bi prizadelo.
3. Pogovor pa se ne izvaja na način, da se drugega obvešča ali prepričuje o svojem stališču ampak O SVOJEM ČUTENJU. Le tak pogovor lahko rodi sadove. Vedi, vedno kjer je kreg ima ta kreg vzrok v PRIZADETOSTI. Torej potrebno je prvo dobro razčistiti s sabo, kaj te je prizadelo in ZAKAJ. Največkrat nas prizadenejo stvari, ki so za drugega ki tu ni ranljiv čisto običajne. Torej zakaj sem jaz ranljiv v tem. Šele nato se pove svoje občutke kaj te je prizadelo in zakaj te je prizadelo. S tem partnerju odpreš ranljivost ki v medsebojnem odnosu povzroči odpiranje tudi drugega partnerja, saj sedaj lahko razume zakaj je tvoja reakcija tako velika, pa čeprav je niti ni želel sprožiti. Nato partner pove kaj je s tem sploh mislil in nato, kaj pa je njega prizadelo.
4. Je pa potrebno biti ZELO PAZLJIV saj sta oba ranljiva in pogovor lahko hitro preide v prepir s tem pa se zlorabi odprtost in ranljivost, še posebej ker takšnega načina pogovora nismo vajeni, zato je v naslednjem poskusu pogovora še težje doseči odprtost in ranljivost. Zato v težjih primerih skozi takšne pogovore vodi terapevt, ki ima prvič izkušnje s hojo po tej poti in ker čustveni ni obremenjen, tudi lahko skrbi za varnost v tej ranljivi odprtosti partnerjev.
Druge poti ni, saj se vse druge poti vračajo vedno nazaj v krogu na isto. Le ta pot POGOVORA ponuja možnost izstopa iz začaranega kroga.