IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
tile blogi so res zanimivi, samo so primerni za "malo starejše" otroke...
Kot po navadi, amen k vsemu, kar je ronja napisala
Hm, si si ogledala link iz začetka teme? Tot school? To je za otroke od 12 do nekje 47 mesecev.
Poglej, ti pošljem bolj direktna linka. Tu so dejavnosti razvrščene po starosti
http://www.1plus1plus1equals1.com/TotSchoolIdeas.html Tu pa imaš v kvadratku s sivo zapisane bloge staršev, nekateri imajo tudi navedeno starost otrok v oklepaju.
http://www.1plus1plus1equals1.com/TotSchool.html Naš je v tej starosti rad natikal obročke na palico. Saj poznaš te igračke, ne. No, pri nas se je najbolj obneslo to, da sem vzela velik staklen kozarec za vlaganje, v plastični pokrovček za čez sem naredila luknjo in zgoznjo dala kuhalnico (tistiun del za mešanje je bil v kozarcu, palica pa je gledala ven). Nato sem po hiši poiskala vse sorte reči z luknjicami in potem ... Potem sem vsa osupla opazovala, kako je te predmete natikal na palico in jih dajal spet dol več kot eno uro skupaj. NE pretiravam. ko se je odločil, da ima dovolj in je vstal, pa v jok. Noge so mu namreč zaspale in je imel mravljince v njih.
Pa duplo kocke je ravno tako zavzeto sestavljal (stolp). Pa prišparala sem si tulec od tepiha ( lahko bi tudi kakšno drugo malo večjo cev) Je bilo zanimivo noter metati žogice.
Knjigic pri tej starosti še nista ravno šmirglala, sem pa dobila knjigo
Biba buba baja, bom sprobala zdaj pri tamali, verjetno ji bo kmalu zanimivo. Notri je veliko pesmic oz. prstnih iger, pri vseh je napisano tudi kako se animira otroka zraven. Tastarejšadva neizmerno uživata zraven. Enih reči nikoli ne prerasteš:)
Pa če se katera plišasta živalica pogovarja z njima. Tudi ta ljubezen se vleče tam nekje od enega leta dalje. Kaj pa packa tvoja rada? Moj taprvi je pri tem užival, tardrugemu pa je šlo tako na živce, če je bil umazan ... Če tega sama ne bi videla, ne bi verjela. Smo ga uspešno odvadili
V glavnem, če rada packa, ji daj na voljo materiale, ki niso strupeni, tudi če te prehiti in jih malo poje (testo, riž, moka, vse to lahko tudi obarvaš z jedilnimi barvami, če želiš), pa naj z njimi ustvarja, dela luknjice v testo.
Pa
valjanje pozakonski postelji ali pa tleh sem in tja ( to je baje celo zelo koristno za razvoj),
pa
praznjenje predalov in omar. Če ji dodeliš eno omarico ali predal, ki ga lahko sama po mili volji odpira, zapira in vlači ven in noter vsebino (kašne svilene rute so super, pa kašne ropotuljice, pa lesene igračke -> menjaj kar pogosto) bo to super.
Če imaš še enega odraslega človeka zraven, dajta odejo na tla, ona se naj gor uleže, vidva jo pa primita (deko) in dvignita za kakšnih 10 cm in narahlo zagungajta. Če si sama, naj na en konec deke sede, ti pa jo lahko počasi in previdno vlečeš po tleh sem in tja. Če ji bo všeč, lahko njo na deki zamenja kakšna igračka, ona pa ti jo pomaga guncati, metati v zrak ... Tu je pri nas veliko smeha.
Pa
pomaga naj ti, kjer se le da. To je pa njihova najljubša igra, se mi zdi. Da so že veliki
Nagonsko imajo radi vse, s čemer lahko razvijajo koordinacijo oči-roke.
Pa
plesali so naši. Najraje na narodno zabavno. Jao, jaz je pa ne prenašam ravno. Sta počepala v ritmu, tastarejšega je babica naučila, kako se naj z roko tolče po kolenu ali pa maha z rokami... Joooooj mi je bilo tudi kdaj malo nerodno
Učila sta se sonožnega poskoka. Uživala sta na kolesu, rada sta lovila milnate mehurčke. V sede smo si podajali žogo. Balone sem jima napolnila z različnimi zadevami (riž, moka, plastelin, sladkor)pa sta jih gnetla in raziskovala. Podiranje stolpov iz kock. Metanje listja v zrak, skakanje po kupu lista (je bil naš, tako da nismo nikogar s tem jezili). Napihnjen balon, dokler ne poči, je zagotovljen vir zabave( če daš malo vode noter preden ga napihneš, se obnaša drugače). Pa prihranila sem si pol metra cevi za električne kable (oranžna, rabrasta zadeva) in se igramo telefon, pihamo drug drugemu v ušesa ... Stari dalinci in telefoni so tudi super za raziskovanje. toliko majhnih gumbkov!
Upam, da je katera ideja uporabna. Če še ni, pa še bo:)
< Sporočilo je popravil chezAnA -- 12.10.2011 21:56:29 >