moja fanta sta v vrtcu izredno napredovala, pa je bil mlajši v vrtec vključen z 11 meseci.
Ronja pa je šla v vrtec šele z 2,5 leti in je tudi med 1 letom in 2,5 leta izredno napredovala
.
Ronja, tisti članek v ONI sem takrat preletela (ni bilo časa za podrobno branje), a se res ne spomnim, da bi bilo tako kategorično zapisano, da otroci do 3. leta ne potrebujejo družbe vrstnikov. Se ti bolj točno spomniš tega? Ker če je ta trditev res tako kategorična, bom šla po to knjigo (ob prvi priložnosti), drugače mi je pa kar škoda časa - ker se spomnim, da mi ta ženska že takrat sploh ni "potegnila".
Vprašali so jo, kaj je za malega otroka najboljše. Odgovor: da je pri mami ali očetu, ki ga imata rada.
Vprašanje: ali bi svojega otroka dali pri 1 letu v vrtec? Odgovor: samo v primeru, da bi bila narkomanka, pijanka ali hudo psihično bolna. V vseh ostalih primerih, ko je starš kolikortoliko normalen, pa je za otroka boljše, da je na varnem doma
Vprašanje: kaj pa socializacija? Odgovor: študije, ki jih navajam, potrujujejo, da otrok .... v tem odgovoru boš našla točno konkretno napisano. To zdaj iz glave pišem, tako da ne bom nič citirala, je pa to sigurno za prebrat, ker ona JE znana in priznana psihologinja in pravi, da ni edina s tem mnenjem in da vsi, ki se ukvarjajo z razvojem otroških možgan, so praktično res vsi prišli do istih zaključkov.
To sem si ful zapomnila, ker sama nisem imela izoblikovanega mnenja o tem in me je res zanimalo, kaj pa kako in ker mi je iblo težko dat malidve v vrtec, saj je bilo to zame prvič (obe sta šli, ko sem pač mela konec p. za Lejlo). Obe sta vrtec lepo sprejeli, tudi po besedah vzg. ni bilo baje nobenih problemov z uvajanjem in sta baje med najbolj samostojnimi v svojih skupinah, čeprav sta obe najmlajši - tako da zdaj že lahko zavrnem kakršnekoli morebitne očitke o tem, kako sem ju navlekla nase, da revici brez mene nič ne moreta
.
da pa je zanj vsekakor boljše, če ima tudi družbo vrstnikov.
Družba vrstnikov je gotovo fajn, vendar to, da je otrok doma z mamo, ne pomeni, da je izoliran od vrstnikov. Prvič ima lahko brata ali sestro in drugič valjda gre mama z otrokom ven, na igrišče,.. in se otrok igra.
Predvsem je pa važno, kaj imaš na drugi strani tehtnice. Ali imaš malo manj stikov z nesorojenci in ves čas mamo na razpolago ali pa imaš ogromno vrstnikov, pa malo mame. Jah, še vedno mislim, da je boljše malo več mame, ap malo manj družbe za prva leta življenja. Potem se to vedno bolj obrača in na koncu smo jim že odveč
Sama nisem opazila nobenega manjka kar se socializacije tiče, pa sem bila zelo pozorna, ker sem se bala, kako bo; tudi vzgojiteljice ga niso opazile pri Ronji, čeprav je bila z mano doma kot rečeno 2 leti in pol. En čas je imela eno sramežljivo fazo, ampak se je začela kasneje, ko je že bila nekaj časa v vrtcu, pa bolj do neznanih odraslih. Edino, kar ji je res manjkalo na začetku, je bilo to, da se ni znala postavit zase, če jo je kdo porinil ali ji vzel igračo. Sva se pogovorili in je trajalo mogoče kak teden. Še zdaj ni agresiven karakter in ne udari nazaj, ampak nimam občutka, da bi bila žrtev, tudi vzg. nista kaj takega navajali na sestanku. Baje je vse super, mi je bilo kar malo čudno. Edino, akr sta prosili, da ji ne oblačimo enega plašča, ker je štorast.