IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Midve očitno nisva na isti valovni dolžini...Vse kar sem hotela povedat že od začetka je to, da ne moreva ne jaz ne ti trdit, da nekdo je zasvojen ali da ima nekdo samo hobi. Torej nočem nobenemu podtikat zasvojenosti, vse kar sem hotela je izpodbijat tvojo trditev. Oz. poskušala sem povedat, da ravno tako kot jaz ne morem trdit, da nekdo je zasvojen, tako tut ti ne moreš trdit, da nekdo ni zasvojen. In to samo na podlagi zaupanja.
Zaupanje je huda rec. Zdravniku zaupas, da ve kaj govori ko presodi, da nekdo je zasvojen ali nekdo ni zasvojen. Skoraj vsaka trditev o zdravstvenem stanju je trditev na podlagi zaupanja. Trditev, da je mojemu otroku slabo je zaupanje v lastne zmoznosti presoje in zaupanje v lastno zmoznost razumevanja otrokovega obnasanja. In ja, upam si trditi, da je mojemu otroku slabo ali trditi, da mu ni slabo, da dela dramo.
Ce bi Pia bila psihiatrinja in bi rekla, da je njeno stokovno mnenje, da njen moz ni zasvojen bi se s to trditvijo dosti lazje sprijaznili, mar ne? Kolikor vem psihiatrinja ni, zaupam in verjemem, da je zadosti pametna, da sprejemam njenje presoje kot resnico in se na podlagi njih upam trditi.
Hocem ti povedati, da nihce nima pravice posegati v moje zaupanje in izpeljevanje trditev. lahko dvomi v mojo presojo ali trditev, lahko poda argumente zakaj moja trditev ne zdrzi - ne more mi pa predpisovati komu lahko zaupam, verjem in cigave presoje jemljem kot resnico.
ne nazadnje. Kdo lahko trdi, da je nekdo zasvojen? Zdravniki? ko tvoj otrok se ni govoril, kdo je bolje vedel kaj mu je.. ti ali tvoj zdravnik? Mislis, da zasvojenci, posebej taki, ki nimajo fizicnih kazalnikov zasvojenosti ne znajo igrati??? Kockarji so tudi zasvojeni, pa bi ga prepoznala ce bi ga srevcala na ulici? Jaz ne. Bi pa verjetno pogruntala ko bi bankrotiral. Zdravnik bi dosti tezje pogruntal, da je zasvojen z igrami na sreco kot lastna zena.
Zasvojenost oz. nezasvojenost se po mojem mnenju ''določa'' drugače, ne pa tako, da nekomu verjamemo/ne verjamemo na besedo.
Se vedno drzi moje vprasanje. Zakaj bi preverjali ali je kdo zasvojen, ce nihce iz okolice ne pomnuislja, da je nekdo zasvojen? Ker se tebi zdi? Ker ne verjames presoji njegove zene.. ??
Me razumeš, kaj želim povedat?
Definicija zasvojenosti obstoja. Tudi definicija odvisnosti. Igranje igric ni nujno zasvojenost ceravno se kot taka izkazuje. Lahko je fizicni, zunanji pokazatelj neke motnje, preko katere se oseba izogiba realnem zunanjem svetu in se zapira v nek svoj njej prijaznejsi svet. Lahko je odraz mnogih stanj. Lahko je zgolj izhiod v nezadovoljstvu, ko oseba nima moci prekiniti nek nacin zivljenja, ki je zanjo frustrirajoc... in iznere igrice in oddaljevanje in zapiranje vase, ceprav jo tudi igrice motijo in nervirajo. Kot bi nekateri rekli : ce ne sme od doma, bo pa doma in istocasno ne bo doma...
Pravzaprav se ne moremo omejiti zgolj na zasvojenost...
Ker če me ne razumeš (in očitno me ne, ker mi skos poskušaš dopovedat nekaj drugega kot jaz tebi), jaz ti drugače ne znam več razložit in zato odstopam od debate, ker je brezpredmetna.
Tako zastavljena in s tvojimi pricakovanji bi se strinjala, da je brezpredmetna.
Čeprav jo doživljam kot brejnstorming, kar je fajn in izziv, ampak vseeno se mi ne da več dopovedovat nekaj že petič, istočasno pa se branit pred nekimi očitki o degradaciji ipd.
Saj ni tako hudo
Je pa res, da je tezko pogovarjati se na nacelni ravni, ce uporabljas povsem konkretne primere.