IZVIRNO SPOROČILO: pupa_b
... Zakaj pa vsi pravijo, da risanke škodijo in TV na splošno sploH!!??
Otrok do 3 let oblikuje čustva. Jeza. Strah. Veselje.... Po treh letih se okno zapre in kar je notri je notri. Zato je dobro, da otrok oblikuje čustva na podlagi realnosti, ne virtualnosti. Npr. realen strah pred tem da pade ali se udari namesto virtualnega straha pred neko "čarovnico" ali "škratom".
Otrok do 7 leta vzpostavi vrednote. Takrat se zapre tudi to okno. Vrednoste vzpostavi iz tega kar vidi doma, mamo, očeta, okolje. Vrednote na TV pa so IMETI (reklame).
Ko se okna zaprejo, vse kar je do takrat prišlo deluje na človeka iz podzavesti.
In kaj je to "okno". Okno je "filter". Otrok vsrkava kot goba, brez presoje. Ko je določene podatke zmožen presojati je to potem njegov filter in vse gre skozi ta filter (zaprto okno). Torej če je otrok vspostavil presojo na podlagi vsebin s TV, potem se ne čuditi da se bo obnašal v skladu z vsebinami, ki jih je prejel. Ker je njegov filter sposoben filtrirati vse, razen tistega iz katerega je filter nastal.
Verjame pa da je fino imeti mir ko gleda TV. In ena ura ni nič. Dve, tri ure. In na koncu ti otroka vzgoji TV. PAZI! Otrok ima prirojeno sposobnost posnemanja. Posnema tebe, očka, vse kar mu je blizu. Tako bo posnemal vse s TV. Zato pravim, da TV vzgoji otroka.
Tu gre za enega od petih zgrešenih principov avtoritarne vzgoje in to je ZLORABA UČENJA S POSNEMANJEM.
Danes posnema Nodija. Jutri (ali ko bo 16let) pa lahko "škrata".
Torej, do tretjega leta TV minimalno, kolikor se le da. Do sedmega izbrane vsebine. No, jaz sem to zvedel sedaj, po nekaj letih. Na srečo je žena bila pametna in čutila pravilno, da otroku max 30 min risank. Razen v nedeljo.
Sploh pa mi Nodi ni bil nikoli preveč všeč. Najboljše risanke so tipa Piki, Katka, Traktor Tom, Lučka, Tinko. Že Fifi ni za najmlajše ker ima negativne junake.