IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i
mene pa zanima, kolko vas je otrok kadilcev (predvsem mam, ki so kadile)?!
kolko je meni znano, je 1/2 moje generacije (mogoce se vec) take, ki je se v maternici vdihovala cigaretni dim-tudi jaz, priznam sem. ce je mati kadila aktivno ali pasivno-cik je bil v 70-80ih prejsnjega stoletja skoraj dejstvo!
pa smo sami fajni ljudje
Jaz sem otrok enega strastnega kadilca, katerega smo morali vsi prenašati. Kadil je povsod, tudi v zaprtem avtu čik za čikom. Vedno sem bruhala. MOja mami je hči strastnega kadilca. Obe sva imeli oz jaz še imam, mami je pa umrla, kronične bronhitise in astmo. Ko je mami imela infarkt so zdravniki rekli, da je gotovo zelo izrazito k temu pripomoglo 45letno pasivno kajenje kar naprej - ja, že pri 45. ga je imela. Tako da ne bi jaz o neškodljivosti, res ne. Vprašanje je tudi, koliko je pasivno kajenje vplivalo na mojo totalno ubogo sluznico na očeh in grlu in avtoimuno bolezen, ki jo imam. Skratka,
ne verjamem, da pasivno kajenje nobenega otroka ni poškodovalo. Mene je zihr in mojo mamo tudi. Da o tem, da kajenje dejansko škoduje tudi kadilcem, sploh ne govorimo. Dokler ti kdo od bližnjih ne umre, ali sam ne zboliš, se ne zavedaš resnosti problema. Pri nas je stari oče umrl zaradi raka na grlu, moja tašča pa je sicer prebolela raka na pljučih, kjer je možnost za ozdravitev skoraj enaka niči in je samo splet ne vem kakšne srečne loterije omogočil, da živi z rakom že dlje kot dve leti, ampak tak primer je tako redek, da večina kadilcev nanj ne more računati. Aja, še to. Da imaš posledice od pasivnega kajenja navadno ne pogruntaš pri 20. letih, navadno pride za tabo, ko si malo starejši, tako da eni sploh še vedet ne morete, ali imate posledice ali ne, ker ste premladi.
Pa nisem noben antikadilec, daleč od tega. Me niti ne moti cigaretni dim, niti kadilci, niti mi na kraj pameti ne bi prišlo težit fotru ali frendici, da naj ne kadi v moji prisotnosti ali prisotnosti otrok, ampak to pač ni vsak dan vsako uro dneva večkrat, ampak samo občasno, saj ne živimo skupaj. Da bi pa doma otroke zastrupljala v dnevnem prostoru mi pa nikdar ne bi prišlo na pamet. In ne, toliko jih pa imam rada, da si tega ne zaslužijo, kot si tudi ne zaslužijo ostalih oblik zastrupljanj, kot so šropljena hrana in preveč neprimerne kemije v izdelkih - zato teh reči ne počnem oz. jih ne izpostavljam več, kot je neobhodno za normalen lajf, brez nekih hudih odrekanj. Upam pa, da ne bodo kadili, res upam. Bad mi je to v vsakem primeru, ker je prevelik riziko za zdravje, plus tako zelo težko je nehat, da ni vredno niti probat.