IZVIRNO SPOROČILO: Greenie
Pripravi te pa kdo? Pater? Ma ful izkušen s svojo ženo verjetn
Pripravo na zakon sem opravljal pred 9 leti , še v času, ko so bili moji komentarji "sočnejši" od zgoraj navedenega. V času, ko sem imel veliko proti cerkvi pa tudi proti katoliški veri.
A vendar. Ko so se predavanja končala sem bil resnično presenečen nad njimi jim izrekel vso pohvalo. Predavanja so bila namreč vse drugo kakor sem pričakoval. Seveda so bila moja pričakovanja drugačna samo zaradi moje nevednosti in nepoznavanja cerkve in katoliške vere.
Najbolj me je presenetila strokovnost predavateljev. Prepričan sem, da nobena "civilna" organizacija ni sposobna pripraviti takšnih predavanj - priprav na zakon. Predavanja so razdeljena na več tematik. Dotikajo pa se čisto vsakdanjih odnosov v družini. Predavali so strokovnjaki Sociologije, Psihologije, Medicine, Vzgoje, Etike,... in zakonski par z več otroki. Skratka, kot fakultetno izobražen udeleženec se nisem mogel načuditi tolikšni koncentraciji strokovnosti. Za nekoga iz družbenih ved morda ne, za tehničnega človeka pa prav gotovo.
Tema zadnjega predavanja je bila vera, nadgradnja verouka iz osnovne šole. Takrat sem blazno "trpel" oz. se mi je zdelo vse tako skrajno neumno, da nisem niti poslušal. Danes mi je žal. Mogoče pa bova šla z ženo na ta predavanja še enkrat.
Cena. Prostovoljni prispevek.
Odločitev za zakon je trajna odločitev (razen za tiste, ki se že vnaprej mislijo ločiti, "če ne bo šlo") zato se udeležba SPLAČA vsem. Tudi skrajno nevernim.
Kar pa se tiče zgornjega komentarja samo v razmislek: kdo ve več o odnosih med možem in ženo, o željah in potrebah žene, željah in potrebah moža. Tisti, ki se je o tem pogovarjal z eno (svojo ženo) oz. petimi, deset_imi ženskami ali tisti, ki se o tem v spovednici ali izven nje pogovarja vsak dan in ima za sabo nekaj TISOČ pogovorov na leto.