IZVIRNO SPOROČILO: dalia8184
... se ne morem tolk sprostit, da bi se res prav veselila, da bi skakala od sreče, ker se mi je izpolnila največja želja.
Dalia, jaz pa mislim, da je nekaj narobe s tvojo predstavo o spremembah. Vsaka sprememba je stres za cloveka, ker je naravno, da tezimo k eni stabilnosti v lajfu. Ti pa gres vanje z eno iluzorno predstavo, da ker si tega zelis, bo pa potem vse super, da bo s skakala do neba, ker se ti je izpolnila najvecja zelja.... Ampak to ni nikoli tako, da ti vsaka sprememba zivljenje spremeni v pravljico. No mogoce prvi dan al pa tako, ampak slej ko prej se mora tvoje notranje ravnotezje odzvati na novo okolje in takrat pride do takih tezav. Ce bi se ti ze vnaprej zavedala, da ti bo tezko - da bos brez prijateljev, da ne bos vedela, kaj poceti, ker se se ne bos znasla v novem okolju, da ti bo vse tuje, da bos pogresala domace... bi bila na to pripravljena in to ne bi bil tak sok. Gre za to, da se tega zavedas, da se na te spremembe vnaprej racionalno pripravis. Ko pride do tega, si potem enostavno notranje dovolj stabilen (ker ves, kaj se ti dogaja), da te ne vrze iz tira. Tebe je pa vnaprej spremembe samo strah, pripravis se pa nanjo ne oz. ta strah potlacis s slikanjem pravljice, da moras samo storiti ta korak, potem bo pa itak vse super in lepo.
Midva sva recimo zivela nekaj let skupaj, potem sem se zaradi sluzbe preselila v tujino. Po enem letu, obcasnih obiskov, predvsem pa stikov prek racunalnika, je moj partner prisel za mano. Prva stvar, ki sva jo razcistila, je bila, da bo prvih nekaj tednov (mogoce tudi mesecev), tezkih za oba in da morava biti pripravljena na to. Ker bo to za oba sprememba - jaz se bom spet morala navaditi z nekom ziveti, sprejemati kompromise, on pa je bil se pod vecjim pritiskom - brez prijateljev, sluzbe, znanja jezika, v neznanem okolju... Ampak sva se racionalno pripravila na to vnaprej in se tudi zmenila, da si bova povedala, ce bo koga kaj tezilo (oziroma sva bila en pri drugem bolj pozorna na te znake). Hkrati pa sva bila bolj pozorna tudi sama nase in sva lahko primerno odreagirala. In je bilo obema lazje.
Ti si pa sokirana, ker ni vse tako oh in sploh, kot si si predstavljala in bi zdaj najraje stekla nazaj v varen domac objem. Ampak se strinjam, da pocakaj se malo in bodi pripravljena na to, da bo minilo se nekaj tednov (ali mesecev) preden se bos vsidrala v to novo okolje. Ampak o tem ne premisljuj s strahom, ampak se enostavno zavedaj, da tako pac je in da se moras v kaksno stvar tudi prisiliti (predvsem v to, kako si bos ustvarila normalno zivljenje izven doma). Prej ko se bos s tem 'spopadla', prej ti bo lepo. Je vredno.