IZVIRNO SPOROČILO: barni
Jaz pa iz teh odgovorov še vedno nisem razbrala kaj narediti v takem primeru. Saj ne da bi bilo tako hudo, samo zanima pa me vseeno.
Vse je jasno, da mora imeti otrok meje, da ne smeš pustiti tega in onega, da moraš vztrajati in biti dosleden...samo še vedno nisem razbrala, kako reagirati v konkretni situaciji, ki se ti dan za dnem ponavlja v n-različnih variantah.
Morda pa samo ne znam dobro prebrati
Zadnjič sem dobila en mejl, kjer piše nekaj na temo vzgoje, žal imam v pdf obliki (od Zalokar Divjakove). Sem ugotovila, da pri kar nekaj točkah ostanem brez pojasnila zakaj jih ne izvajam. Očitno bi morala iti v šolo za kompetentne starše.
Ne vem, kaj deluje pri drugih, pri naši je bilo v napadih te histerije zaradi trme najbolje, da sem jo pustila odtrmarit do konca, da se je pomirila, ker me je šele potem slišala. Prej je bila tako v afektu, da ni zaznala okolice. Včasih je sicer pomagalo 5 minut time-outa, a redko.
VENDAR! sem bila po takem izpadu zmeraj zelo huda. To pomeni, da sem počepnila, jo prijela za nadlahti, pogledala v oči in hladno mirno in zelo odločno povedala nekaj v tem smislu: "Takega obnašanja ne maram. Vpitje, dretje in cepetanje je zelo zelo grdo in nesprejemljivo obnašanje in ga ne maram in ne prenašam. Če si jezna, žalostna, razburjena, misliš, da te ne poslušamo, kaj si želiš, to povej lepo, brez dretja. Povej: jezna sem, ker... Žalostna sem, ker.... Ko boš svoje želje izrazila lepo, rekla prosim, hvala, potem jih bomo tudi upoštevali, če bo šlo. Če se boš drla, tvojih želja NE bomo upoštevali. "
Vedno je po takem dretju sledila kazen, ostala je brez tistega, zaradi česar je trmarila, torej risanke, obleke, igrišča,... In obratno: če je normalno izrazila svoje zahteve, smo jih mogoče celo uresničili (če so bile sprejemljive, seveda). Torej doslednost in poudarjanje, kaj je nesprejemljivo vedenje ter tudi kaj je sprejemljivo ter kako naj se izrazi. Ko so bili izpadi najhujši, jih je bilo 1-2 na dan, to je bilo obdobje enega meseca, potem pa je bilo z vsakim dnem bolje, zdaj pri 4. letih pade ven mogoče 1x na dva meseca. Se je tudi lepo naučila izražat svoja čustva in se sedaj tudi zelo hitro umiri in začne normalno komunicirat. Lih zadnjič je bila huda na očka, ker jo je prekinil, ko se je pogovarjala z mano. Da je to nevljudno, da je ona govorila najprej in naj počaka na vrsto
.
Druga stvar, ki se mi zdi pomembna, pa je, da pri sebi ugotoviš, kaj ti je dejansko pomembno in kaj ne. Pri katerih stvareh ni debate in pri katerih stvareh otrok soodloča (pri nas si lahko npr. komot sama izbere, kaj bo jedla za malico, s tem, da ne kupujem junk hrane, kaj bo oblekla, katero knjigo bo prebrala,... Seveda je pri tem treba upoštevat tudi, da je treba zjutraj vstat malo prej, da se otrok sam obleče ter ne bo oblečen po modnih zapovedih, bo pa dobil veliko samozavesti, ker je nekaj naredil sam
.
Tretja stvar: veliko, veliko pohvale, ko svoje frustracije izraža na sprejemljiv način.
Pri nas funkcionira, pri drugih pa ne vem, če bi. Ideja za nobelovo nagrado: univerzalni recept za vzgojo otrok
< Sporočilo je popravil Ankica. -- 10.5.2010 18:34:22 >