IZVIRNO SPOROČILO: Volga
IZVIRNO SPOROČILO: živka
Drugače se jaz ne sekiram kaj dosti, če pride do čečkanja knjig, stene, trganja. Meni pa je všeč, da tako strastno bere, da se kar trga, knjige so pri nas vedno in vsem dostopne in to je ena od redkih igrač, kjer se zna sama zamotit tudi za pol ure.
meni je pa to kar nekaj. Otrok mora vedet, kako se ravna s knjigami. Od malega naprej. Ni šans, da bi kdo pri meni trgal knjige in čečkal po njih. No way. Knjiga ni potrošni material zame.
Evo, Volga, jaz se ti iskreno zahvaljujem, ker si napisala namesto mene
.
Sicer pa pri nas ne more priti do tega, da bi porisala knjigo, ker se pač riše samo točno za določeno mizo in na tej mizi ni knjig. Drugo: knjigo težko strga, ker ji pač pri dveh letih ne damo za listati knjig, ki niso kartonke, razen seveda, če knjigo beremo skupaj. Če strga kartonko, jo vzamemo in za nekaj časa pospravimo ter jasno to tudi povemo. Če želi trgati, dobi na razpolago papir, ki ga lahko po mili volji trga na koščke, ali pa npr. zeleno solato in jo tako pomaga pripraviti za kosilo. Mi zganjamo takšne kompromise
.
Še en tak kompromis je skakanje. To po kavču ni dovoljeno, lahko pa skače po najini postelji - za ta namen še vedno nisva kupila posteljnega okvirja, prav tako pa ni nočnih omaric, ob katere bi lahko priletela ob morebitnem padcu s postelje. Če začne skakati po kavču, ji pač povem, da se po kavču ne sme, po postelji pa lahko. In tudi gre na posteljo. Enako je z metanjem. Meče se lahko žoge, ne pa tudi druge stvari. Če nekaj vrže, vzamemo in ji ponudimo žogo za metanje.
Meni se zdi, da takšen način deluje. Itak pa to ne pomeni, da ne bo čez nekaj časa spet malo preizkusila, če meje še držijo
. Ampak to delamo tudi odrasli... mislim, preizkušamo meje drug drugega.
Kar se pa tiče dretja na otroka... se čisto strinjam, da prav nič ne zaleže. Ampak, včasih pač ne zmorem drugače in se zaderem, tudi živalsko. To pa tudi še ne pomeni, da sem slaba mama, in ja, sem čisto pri tapravi... kar koli naj bi že to pomenilo
Aja, pa še to: mi otroku, ko se dere, vrešči, ali pa celo meče po tleh nič ne gledamo v oči in govorimo, saj itak nič ne vidi in ne sliši. Če se le da ignoriramo in globoko dihamo
. V trgovini jo pa zagrabim in odnesem ven. Ji že prej povem, da jo bo to doletelo, če bo izsiljevala. Taktika gledanja v oči in razlaganja je pri nas učinkovita, ko oz. če je hčerka mirna.