Recepti:
za vse ki si boste same pekle kruh, sm dobila en recept in je SUPER in ENOSTAVEN
Pirina moka - polnozrnata 500g
Sol
Pecilni prašek
Sezam
Mak
Sončnično seme
Ovseni kosmiči
Bučno seme
Mineralna voda 500ml
V posodi zmešamo pirino moko, sol, pecilni prašek, sezam, mak, sončnično seme, ovsene kosmiče in bučno seme.
Prilijemo mineralno vodo in mešamo toliko časa, da nastane lepo testo.
Maso damo v namaščen pekač in pečemo 1 uro na 200° C.
fantastičen recept za polnozrnate omlete:
Za 1 omlet:
1 jajc
5g PZ pirine moke
10g ovsnenih kosmičev zmeltih
malo soli
25g vode
zraven pa lahko daš skuto ali marmelado BS
Še en recept za polnozrnat kruh
350 ml vode
300 g polnozrnate pšenične moke
200 g druge polnozrnate moke (ržena, pirina,...)
1/2 jog. lončka lanenih semen (predhodno namočenih v vodi cca. 1 h)
1/2 jog. lončka bučnih semen
1/2 jog. lončka sončničnih semen
1 zvrhana čajna žlička soli
1/2 čajne žličke sladkorja (rjavega ali fruktoze ali nekaj kapljic javorjevega sirupa)
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
Vse sestavine v naslednjem zaporedju dodamo v posodo za peko v kruhomatu: najprej vodo, nato obe (ali več) vrsti moke, semena, sol, sladkor in nazadnje potresemo kvas.
Uporaba kruhomata Bomann: izberemo 2. program Schnell (1:58) in barvo zapečenosti Dunkel. Če želimo peči z zakasnitvijo, tega programa ni mogoče izbrati, zato izberemo program Vollkorn.
Postopek brez avtomata
V majhni posodi segrejemo 1 dl mleka. V mleko zmešamo 1 žličko sladkorja, dve žlički moke in nadrobljen kvas. Pustimo, da malo vzhaja.
V večjo posodo stresemo 1 kg moke in 3 ščepe soli. Ko kvas vzhaja, ga stresemo v moko in fino gnetemo. Med gnetenjem si pomagamo še z mlekom zmešanim s toplo vodo (če je testo trdo) in z moko (če je testo premehko). Zgnetemo bolj rahlo. Spet pustimo vzhajati 35 - 45 minut.
Potem ponovno pregnetemo testo, ga oblikujemo v hlebček in ga damo na pomaščen pekač (nizek pekač iz pečice). Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 20 - 30 minut.
Pečemo 45 - 60 minut na 180 stopinjah
Odlična različica tega recepta je zeliščni kruhek, kjer so vse sestavine enake, le od semen se uporabijo samo lanena semena. Nato dodaj 1/2 jogurtovega lončka želene začimbe. Odličen je npr. rženi polnozrnati kruhek z zmleto kumino, pa tudi tak z origanom, pa baziliko... Odličen je tudi s prepraženim nasekljanim česnom (1 jog. lonček) ali čebulo.
Ta recept sem zapisala po nekaj ne preveč uspešnih poskusih, nato pa mi je le uspelo najti pravo razmerje vseh sestavin, saj so uporabljene izključno težke, polnozrnate moke. Kruhek je mehak in odličnega okusa. Po istem receptu ga lahko pripraviš tudi ročno, brez kruhomata.
ČOKOLADNA TORTA
SESTAVINE:
310g na koščke nalomljene temne čokolade ( 70% kakavnih delcev ),
dodatno 185g za preliv
10 velikih jajc, ki jih ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov
POTEK
Okrogel tortni model premera 20cm obložimo s papirjem za peko. Papir, s katerim je obložen obod modla, naj sega nekaj cm čez model. Pečico segrejemo na 250'C.
Veliko suho posodo postavimo nad kozico z rahlo vrelo vodo tako, da se dno ne dotika vode. V posodo damo 310g čokolade in jo med zmernim mešanjem stopimo ( 15-20 min).
Jajčne beljake stepemo v trd sneg, tako da se delajo vršički.
Skledo s topljeno čokolado odstavimo na delovno površino, Stepemo rumenjake in jih narahlo zmešamo v čokolado. Dodamo dve žlici snega in zmešamo. Nato na hitro vmešamo še preostali sneg, da nastane rahla penasta zmes. Ne smemo mešati predolgo, saj se nam lahko zmes sesede.
Čokoladno mešanico nalijemo v model in pečemo natanko 8 minut.
Model vzamemo iz pečice in 30 minut hladimo, nato postavimo za 12ur ali za čez noč še v hladilnik.
Preden torto ponudimo jo zvrnemo na veliki pladenj ali na prozorno folijo. Preostalo čokolado stopimo in jo na tanko prelijemo po torti. Postavimo za 5min v hladilnik da se čokolada strdi in nato razrežemo z nožem, ki ga pomakamo v vročo vodo.
Pečene ribe z zelenjavo in krompirjem
Za 2 odrasla in 1 otroka:
- dve srednje veliki ribi (po želji)
- 2 krompirja
- zelenjava (zmrznjena ali sveža: brokoli, ohrovt, cvetača, paradižnik jajčevec, paprika,...)
- česen
- peteršilj
- sol, poper
Pa še recept za sojin kruh
-500 g pirine moke
-100 g sojine moke
-žlička soli
-0,5 l mineralne vode
Vse skupaj zmesimo in pustimo počivati 40 minut, nato pečemo 40-50 min na 200°C
RECEPTI za jedi z nizkim GI
Polnozrnati kruh
1000g pšenične moke iz polnega zrnja
300g ržene moke
200g ječmenove moke
45g kvasa
30g soli
800ml vode
5g sladkorja
Kvas vzhajamo v 400ml vode, ki smo ji dodali sladkor. Moke presejemo in stresemo v večjo posodo, kjer bomo zamesili testo. Moko solimo, sol dobro vmešamo med moko, kajti ne dobro če sol pride v stik s vzhajanim kvasom. Dodamo vzhajani kavs in iz vseh sestavin zamesimo testo, ki ga dobro pregnetemo Testo pustimo počivati vsaj pol ure. Ponovno pregnetemo, ker imamo večjo količino teste lahko oblikujemo3 ali 4 manjše hlebčke in jih pustimo vzhajati na toplem 40minut do ene ure. Pečemo pri temperaturi 2200C 35 minut. Čas peke je odvisen od velikosti hlebčka.
Ker je peka kruha v vsakdanjem hitrem tempu življenja skoraj nemogoča in nam vzame veliko časa le namig tistim, ki bi se želeli kljub vsemu pocrkljati s sveže pečenim domačim kruhom. Lahko si omislite » avtomat za peko kruha«. Na slovenskem tržišču jih je moč dobiti kar nekaj. Avtomat opravi vse namesto vas, le sestavine mu je potrebno odmeriti v posodo in nastaviti željen program. Sam nato meša, gnete, pusti testo počivati, vzhaja in na konci še speče. Za vse, ki vas zanima kako speči ovsen ali pirin kruh boste našli recept v nadaljevanju besedila.
Kruh iz pirine moke ( recept za pripravo kruha v avtomatu)
400ml vode
2 čajni žlički soli
600g pirine moke
2 čajni žlički sladkorja
1 ½ čajni žlički suhega kvasa
Sestavine po zgoraj opisanem vrstnem redu stresemo v posodo avtomata za peko kruha. Nastavimo osnovni program, ki traja časovno 3 ure in zapremo pokrov. Ko je kruh pečen nas zvočni signal opozori, da kruh vzamemo iz avtomata, ga zavijemo v prtič in počakamo, da se ohladi. Tako imamo v treh urah brez pretiranega napora sveže pečen kruh, brez dodatkov ki gre v slast prav vsem, po kuhinji pa lepo diši po sveže pečenem kruhu kot nekoč iz kuhinj naših babic.
Ravioli z rženo ali ajdovo moko in mesnim nadevom
nadev:
150g špinače
50g puste šunke
180g mlete govedine
sesekljan peteršilj
1 jajce, sol
Vse sestavine drobno narežemo, zmešamo v maso s katero nadevamo testo in oblikujemo raviole.
testo:
500ml ržene ali ajdove moke
500ml pšenične moke
2jajci, sol
150ml do 250ml vode
1 žlička mleka
V veliki skledi zmešamo moko in sol. posebej zmešamo jajca, olje, mleko in 150ml vode, dobro premešamo. Postopoma dodajamo jajca z dodatki v moko. Po žlicah dodajamo preostalih 75ml vode in oblikujemo čvrsto a volno testo. testo naj počiva v plastični foliji v hladilniku vsaj pol ure. Nato ga razdelite na štiri enake dele. Prvi del stresite na nekoliko pomokano delavno površino, sploščite in
tanko razvaljajte na 2 mm debelo. Razvaljano testo narežite na 10cm dolge trakove. Nanj naložite nadev v razdalji po 1 cm.z rumenjakom namažite stične robove, prepognite testo na polovico po vsej dolžini in razrežite da razrežite v raviole. Raviole kuhamo v slanem kropu 3 do 5 minut.
omaka iz jajčevcev in paradižnika:
50g oljčnega olja
600g svežih na koščke narezanih, olupljenih paradižnikov
250g paradižnikove omake iz pločevinke
100g jajčevcev narezanih na trakove
sol, pimet, bazilika, rožmarin,poper
V veliki posodi na zmernem ognju segrejemo olje in na njem prepražimo jajčevce in strok česna, dodamo na kocke narezan olupljen paradižnik, paradižnikovo omako in začimbe. Omako na zmernem ognju dušimo 30 minut, nato posodo odkrijemo in kuhamo še nadaljnjih 30 minut, da se omaka zgosti, občasno omako premešamo.
Ajdova kaša z jurčki
300g kuhane ajdove kaše
150g čebule
30g suhih jurčkov
100ml nemastne smetane z kuhanje (10% maščobe)
peteršilj, česen, sol, olivno olje
Na olivnem olju prepražimo drobno narezano čebulo, dodamo strok sesekljanega česna. Praženi čebuli pridenemo predhodno v vodi namočene jurčke, solimo. Tako pripravljenim jurčkom dodamo kuhano ajdovo kašo in smetano premešamo in ponudimo, kot samostojno jed s skledo zelene ali sestavljene solate.
Praženi polnovredni kosmiči
sestavine za 1 osebo
5žlic mešanih kosmičev ( rženi, ovseni, pšenični in ječmenovi)
1 žlička margarine
1 žlička medu
250ml posnetega mleka
Toplo ali hladno mleko vlijemo v skodelico. V ponvi segrejemo margarino in na njej opražimo kosmiče, na koncu dodamo med (med naj karamelizira). Tako pripravljene kosmiče stresemo v mleko. Tako pripravljeni kosmiči so bolj hrustljavi. Mleko lahko zamenjamo tudi z jogurtom, tudi sadje lahko narežemo kar med kosmiče.
Testenine s čičerkino omako sestavine za 4 osebe
300g polnovrednih testenin (špageti ali makaroni)
30ml/2 žlici oljčnega olja
200g tanko narezana čebula
300g narezana rdeča paprika
250g svežega olupljenega nadrobno narezanega paradižnika
300g kuhane čičerke
30ml/2 žlici kaper
5ml/1 žlička origana
sol,poper,bazilika
Testenine skuhamo po navodilu al′dente. V posodi segrejemo oljčno olje, prepražimo čebulo in papriko toliko časa de se zmehča, dodamo paradižnik in kuhano čičeko,skupaj z tekočino, ki je ostala pri njenem kuhanju. Po okusu solimo, dodamo začimbe in kuhamo še15 minut. Omako primešamo testenine, pogrejemo in jed ponudimo vročo s parmezanom in svežim origanom
piščančji žur naredim tako, da belo piščačje meso najprej malo popečem v ponvi (naredim zrezke), nato jih nadevam v pekač (jaz kar v tistega steklenega), potrosim z malo naribane posebne ( v original receptu dodajo pršut), no danes sem dodala še na koleščka narezano hrenovko, na vrh pa potrosim nariban sir. To dam v pečico na 200 stopinj in pečem približno pol ure. V Original receptu uporabijo še smetano, jaz jo sedaj izpuščam in je enako fino.
Na podoben način si lahko narediš tudi pico brez testa. večji puranji zrezek razrežeš lepo na tanko, da dobiš velik tanek zrezek, na katerega naložiš šunko, sir in gobice. In spečeš v pečici.
ŠE NEKAJ RECEPTOV: (pobrala po drugih forumih, ne zamerit avtorice in avtorji)
PIŠČANČJE PRSI
piščančja prsa
- paprika (rdeča, zelena, rumena)
- čebula
- bučke
- paradižnik
- nariban sir
- olivno olje
- začimbe po okusu (jaz dodam timijan, baziliko, poper, sol, jušno osnovo v prahu)
Piščančje meso narežemo na koščke in ga na hitro opečemo na teflonu. Narežemo vso zelenjavo na večje kose in podušimo, da je še čvrsta.
Kose mesa in zelenjavo damo v pekač (malo ga naoljimo) in vse skupaj pečemo v pečici na 200°C.
Ko je jed že skoraj gotova, jo vzamemo iz pečice, dodamo nariban sir in vrnemo v pečico le toliko, da se sir stopi.
Kroglice iz mesa in jajca
za 4 kroglice potrebujemo:
- cca 500 g mletega mesa
- 4 jajca
- začimbe
- malo prepražene čebule
Najprej jajca trdo skuhamo v vodi in jih olupimo. Mleto meso damo v posodo, dodamo sol, poper in prepraženo čebulo (po okusu še ostale začimbe), ter vse skupaj dobro premešamo. Meso razdelimo na 4 enake dele. Jajca ovijemo z mletim mesom in oblikujemo kroglice.
Pekač malo namažemo z oljem in vanj polagamo kroglice. Pečemo približno 30 min na 220° C in vmes po potrebi zalivamo (lahko z juho)
Namesto samega mesa lahko dodamo še malo namočenih sojinih kosmičev.
Kroglice so precej suhe, zato jaz zraven večinoma uporabim omako iz smetane in sira.
SOČNI PURANJI ZREZEK
Tanek puranji zrezek posoliš in popopraš.
Opečeš na par kapljicah olivnega olja.
Ko je zrezek popolnoma pečen, ga preliješ z omako (posnet jogurt + 2 žličke gorčice, sol, poper).
Pustiš 2 - 3 min, da se omaka segreje poleg zrezka.
na koncu posuješ svež peteršilj.
Serviraš s hrustljavo zeleno solato z bučnim oljem ? in limono, posuto s par koščki orehov.
piščanjčji paprikaš
1 majhen piščanec ali 1 kg piščančjih stegen
3 srednje velike zelene ali rumene paprike
1 večja čebula
1 paradižnik
1 srednje velik krompir
juha za zalivanje
mleta sladka paprika
mleta, pekoča paprika ali mleti, sušeni feferoni
olje, sol, poper, začimbe za perutnino
a tak lahko naredim, sam da je brez krompirja?
čveka, kamot ga skuhaš.
jaz ga ponavad naredim takole:
- prepražim čebulo, papriko in meso, potem pa zalijem kar s paradižnikovo mezgo (pelati), začinim in pokuham. nič ne gostim z moko, ker pride omaka dovolj gosta
500 g brokolija
1 majhna cvetača
2 dl kisle smetane
sol
muškatni orešček
2 jajci
5 dag parmezana
5 dag masla
za MM brez masla
Brokoli operemo in očistimo. Cvetačo operemo in oboje razdelimo na cvetke. Na hitro pokuhamo v vreli slani vodi.
Model za torto namažemo z maslom. Vanj naložimo brokoli in cvetačo. Prelijemo z mešanico iz kisle smetane, jajc, ki smo jim dodali muškatni orešček in sol. Potresemo še s kosmi masla in naribanim parmezanom. Pečemo v pečici 30 minut pri 180 stopinjah.
Pica testo
225g polnozrnate moke
1/2 kocke kvasa
125ml mlačne vode
1 čajna žlička soli
Zamesim testo in pustim, da vzhaja. Vzhajano "raztegnem" čez pekač za pice, pomažem s paradižnikom (mezga + voda + origano). Potem obložim s tem, kar pač imam pri roki.
Pico nato pečem pri 250stopinj kakih 10 min (v navadni pečici)
En dober recept imam za vas, če kera mar losos.
za 4 osebe:
40og lososa
4 pore
2,5 dcl lahke kisle smetane
100g grojerja
4 jajca
2 čebuli
sol ,poper in muškat orešček
por narežemo na kolobarje in 20 min dušimo na pari, tudi losos skuhamo na pari 20 min . Vzamemo posodo za v pečico in malo namažemo s olivnim oljem, čebule narežemo na lističe in na oljčku malo popražimo, oložimo v posodo, gor losos, čes pa por. Jajca, kislo smetano in nariban grijer zmešamo skupaj, slolimo, popramo in naribamo muškat orešček. Vseskupaj prelijemo čez losos in por, ter porinemo v pečico za 25-30 min pri 200 stopinj.
ena je spraševala za kašn recept muffine
enega sm našla
25 dag moke (lahko PZ)
8 dag drobnih ovsenih kosmičev
1 žlička pecilnega praška
pol žličke cimeta
7 dag rozin
2 jajci
2 dl navadnega jogurta
10 dag masla
5 dag rjavega sladkorja
5 žlic medu
Maslo vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
Moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek, cimet in rozine zmešamo.
Jajci razžvrkljamo in zmešamo s stopljenim maslom, sladkorjem, jogurtom in medom. Nato suho in mokro mešanico hitro zmešamo in nadevamo v modelčke za mafine (dve tretjini). Modelčke predhodno namažemo z maslom in postavimo v hladilnik.
Polnozrnati kruh
Moj recept je bolj na oko oz. roko ampak vseeno:
Cca 0,5 kg PZ pšenične moke (pirine, Pz pirine) dam v široko posodo, v sredino naredim jamico in dam vanjo 1 sveži kvas, žličko sladkorja in cca 2 dl tople vode. Počakam, da kvas začne naraščat, potem dodam še dve žlički soli (pazi je ne daš v kvas) in še cca 2 dl vode v jamico. Mešam s kuhalnico/žlico, da približno dobim vse skupaj. Potem okrog "lepljivega" testa potrosim z PZ moko in zmesim še na roke - toliko da dobim vse skupaj.
Dvakrat do trikrat hajam, na koncu dodam še semena (bučno, lan, sezam), in dam shajat v model. Ko shaja dovolj, ga nekajkrat prerežem in pečem na 180C 40 minut.
Pommebno je, da je testo rahlo, da dodaš, preden začneš s kuhalnico mešat, dovolj vode. Do sedaj sem sama dala vedno premalo vode in je prišel tak zbit ven (saj je bil dober ampak...). Današnji pa je rahel, visok, s hrustljavo skorjico.
Hitri" zelenjavni narastek s skuto (4 osebe):
1 kg zamrznejene zelenjave (brokoli, cvetača)
500 g manj mastne skute
2 jajci
1 žlica jogurtove smetane ali smetane z MM
sol
začimbe
Zelenjavo podušimo na soparniku toliko, da je še trda. Iz 2 beljakov naredimo sneg. Rumenjake, skuto in jogurtovo smetano zmešamo skupaj, solimo, dodamo začimbe po okusu. V pekač stresemo zelenjavo, prelijemo s skutno zmesjo in na koncu dodamo stepen beljak. S kuhalnico vse skupaj rahlo premešaj in daj v ogreto pečico na 180-200 stopinj za cca 30 minut. Zraven postrezi poljubbno solato.