Ena je spraševala kolko ma puding GI 45
Pa še nekaj receptov da vam nebo dolgcajt
RECEPTI za jedi z nizkim GI
Polnozrnati kruh
1000g pšenične moke iz polnega zrnja
300g ržene moke
200g ječmenove moke
45g kvasa
30g soli
800ml vode
5g sladkorja
Kvas vzhajamo v 400ml vode, ki smo ji dodali sladkor. Moke presejemo in stresemo v večjo posodo, kjer bomo zamesili testo. Moko solimo, sol dobro vmešamo med moko, kajti ne dobro če sol pride v stik s vzhajanim kvasom. Dodamo vzhajani kavs in iz vseh sestavin zamesimo testo, ki ga dobro pregnetemo Testo pustimo počivati vsaj pol ure. Ponovno pregnetemo, ker imamo večjo količino teste lahko oblikujemo3 ali 4 manjše hlebčke in jih pustimo vzhajati na toplem 40minut do ene ure. Pečemo pri temperaturi 2200C 35 minut. Čas peke je odvisen od velikosti hlebčka.
Ker je peka kruha v vsakdanjem hitrem tempu življenja skoraj nemogoča in nam vzame veliko časa le namig tistim, ki bi se želeli kljub vsemu pocrkljati s sveže pečenim domačim kruhom. Lahko si omislite » avtomat za peko kruha«. Na slovenskem tržišču jih je moč dobiti kar nekaj. Avtomat opravi vse namesto vas, le sestavine mu je potrebno odmeriti v posodo in nastaviti željen program. Sam nato meša, gnete, pusti testo počivati, vzhaja in na konci še speče. Za vse, ki vas zanima kako speči ovsen ali pirin kruh boste našli recept v nadaljevanju besedila.
Kruh iz pirine moke ( recept za pripravo kruha v avtomatu)
400ml vode
2 čajni žlički soli
600g pirine moke
2 čajni žlički sladkorja
1 ½ čajni žlički suhega kvasa
Sestavine po zgoraj opisanem vrstnem redu stresemo v posodo avtomata za peko kruha. Nastavimo osnovni program, ki traja časovno 3 ure in zapremo pokrov. Ko je kruh pečen nas zvočni signal opozori, da kruh vzamemo iz avtomata, ga zavijemo v prtič in počakamo, da se ohladi. Tako imamo v treh urah brez pretiranega napora sveže pečen kruh, brez dodatkov ki gre v slast prav vsem, po kuhinji pa lepo diši po sveže pečenem kruhu kot nekoč iz kuhinj naših babic.
Ravioli z rženo ali ajdovo moko in mesnim nadevom
nadev:
150g špinače
50g puste šunke
180g mlete govedine
sesekljan peteršilj
1 jajce, sol
Vse sestavine drobno narežemo, zmešamo v maso s katero nadevamo testo in oblikujemo raviole.
testo:
500ml ržene ali ajdove moke
500ml pšenične moke
2jajci, sol
150ml do 250ml vode
1 žlička mleka
V veliki skledi zmešamo moko in sol. posebej zmešamo jajca, olje, mleko in 150ml vode, dobro premešamo. Postopoma dodajamo jajca z dodatki v moko. Po žlicah dodajamo preostalih 75ml vode in oblikujemo čvrsto a volno testo. testo naj počiva v plastični foliji v hladilniku vsaj pol ure. Nato ga razdelite na štiri enake dele. Prvi del stresite na nekoliko pomokano delavno površino, sploščite in
tanko razvaljajte na 2 mm debelo. Razvaljano testo narežite na 10cm dolge trakove. Nanj naložite nadev v razdalji po 1 cm.z rumenjakom namažite stične robove, prepognite testo na polovico po vsej dolžini in razrežite da razrežite v raviole. Raviole kuhamo v slanem kropu 3 do 5 minut.
omaka iz jajčevcev in paradižnika:
50g oljčnega olja
600g svežih na koščke narezanih, olupljenih paradižnikov
250g paradižnikove omake iz pločevinke
100g jajčevcev narezanih na trakove
sol, pimet, bazilika, rožmarin,poper
V veliki posodi na zmernem ognju segrejemo olje in na njem prepražimo jajčevce in strok česna, dodamo na kocke narezan olupljen paradižnik, paradižnikovo omako in začimbe. Omako na zmernem ognju dušimo 30 minut, nato posodo odkrijemo in kuhamo še nadaljnjih 30 minut, da se omaka zgosti, občasno omako premešamo.
Ajdova kaša z jurčki
300g kuhane ajdove kaše
150g čebule
30g suhih jurčkov
100ml nemastne smetane z kuhanje (10% maščobe)
peteršilj, česen, sol, olivno olje
Na olivnem olju prepražimo drobno narezano čebulo, dodamo strok sesekljanega česna. Praženi čebuli pridenemo predhodno v vodi namočene jurčke, solimo. Tako pripravljenim jurčkom dodamo kuhano ajdovo kašo in smetano premešamo in ponudimo, kot samostojno jed s skledo zelene ali sestavljene solate.
Praženi polnovredni kosmiči
sestavine za 1 osebo
5žlic mešanih kosmičev ( rženi, ovseni, pšenični in ječmenovi)
1 žlička margarine
1 žlička medu
250ml posnetega mleka
Toplo ali hladno mleko vlijemo v skodelico. V ponvi segrejemo margarino in na njej opražimo kosmiče, na koncu dodamo med (med naj karamelizira). Tako pripravljene kosmiče stresemo v mleko. Tako pripravljeni kosmiči so bolj hrustljavi. Mleko lahko zamenjamo tudi z jogurtom, tudi sadje lahko narežemo kar med kosmiče.
Testenine s čičerkino omako sestavine za 4 osebe
300g polnovrednih testenin (špageti ali makaroni)
30ml/2 žlici oljčnega olja
200g tanko narezana čebula
300g narezana rdeča paprika
250g svežega olupljenega nadrobno narezanega paradižnika
300g kuhane čičerke
30ml/2 žlici kaper
5ml/1 žlička origana
sol,poper,bazilika
Testenine skuhamo po navodilu al′dente. V posodi segrejemo oljčno olje, prepražimo čebulo in papriko toliko časa de se zmehča, dodamo paradižnik in kuhano čičeko,skupaj z tekočino, ki je ostala pri njenem kuhanju. Po okusu solimo, dodamo začimbe in kuhamo še15 minut. Omako primešamo testenine, pogrejemo in jed ponudimo vročo s parmezanom in svežim origanom