Mam samo eno vprašanje.
Na raznih forumih se najde veliko mamic, ki povdarjate, da doma nimate Tv-ja, kar spoštujem.
me pa zanima razlog za to- a je to kakšno osebno prepričanje, finance,....?
Zaradi pozitivnih izkušenj iz svojega otroštva, kvalitete življenja, če hočete tako imenovat
. Najine finance sicer niso bajne, vendar en star tv bi si lahko privoščila, saj ga dostikrat dobiš zastonj, če ga le hočeš
, elektrike pa tudi ne požre toliko, da ne bi mogla plačat, čeprav je relativno velik porabnik.
Zato, ker se mi zdi, da ko je človek utrujen, se hitro poči pred tv in obleži, ko bi lahko kaj bolj pametnega počel.
Zato, ker sem v otroštvu počela svega i svačega in me je to zelo veselilo, se mi zdi, da mi je dalo veliko (znanja, širine gledanja in veselja in predvsem radovednosti), prijateljice pa se niso mogle načudit, kako preživim brez tvja. "Ja, kaj pa delaš zvečer?" ("berem, rišem, se igrava z bratom...") "Ja, kaj pa delate skup?" (ta mi je najhujša - veliko sošolk si dejansko ni predstavljalo preživljat časa doma s starši brez tvja... moj odg. je bil, da se pogovarjamo in beremo. Njihovo začudenje: "Ja, o čem se pa pogovarjate? pa kar vsak dan, ali kaj?" - no, to je vsekakor razlog
. Bi rada, da mojim otrokom ni čudno, da se VSAK
dan pogovarjamo
.)
Zato, ker je valjanje s tamalimi po tleh po moje vseeno boljše kot valjanje pred tvjem. Saj včasih čisto paše dat živčke na pašo, ampak se mi zdi, da se hitro navadiš in če nekaj skupaj gledate kljub vsemu niste z mislimi en pri drugem, ampak pri filmu - pa kakorkoli obračate - tja je obrnjena pozornost, ne pa en v drugega!
Zato, ker se mi zdi, da je tako kvaliteta življenja večja, ja. Se spraviš delat kaj, česar se sicer ne bi.
Vsekakor sem prepričana, da zato prebereva več knjig, tudi tamali jih več prebereva in imava več hobijev. Gotovo se več pogovarjamo, če zvečer ni ene zvočne kulise s sliko.Meni je to vedno prav prišlo: da sem vedela stvari, ki jih drugi niso, da sem prebrala več, da sem poizkusila več različnih stvari, da sem imela čas za marsikaj. Saj sem vseeno vedela, kaj so to smrkci
, še posteljnino sem imela tako
In nikoli me ni nihče izločil iz družbe zato, ker nimamo tvja. Samo čudili so se in spraševali zakaj ne. Kot da moraš imet razlog, da nečesa nimaš - po moje moraš imet razlog, da nekaj imaš! Kot če bi vas vprašala, zakaj zaboga nimate sladoledarja (aparata za delat sladoled), ko je pa to vendar popolnoma esencialna zadeva!
Zame ja, za vas pa verjetno ne
. Torej, nimamo ga zato, ker ga ne rabimo.
Imajo pa računalnik user posted image
Res je, imamo. Ampak je razlika. Tv samo prižgeš - en knof, pa je. In se znebiš otroka za pol urce. Na računalniku (vsaj na najinem) je to malo daljši proces in vsaj jaz si 3x premislim, predno se mi da vse skup iskat - kje mamo risanke, pa itak hoče, da jih gledamo skup, pa potem naštimat laptop tako, da se vidi, pa da se ne da dotaknit, sicer bo vsaj ena od njiju takoj izklopla zadevo, ker pač skoraj vsak gumb nekaj naredi, itd, itd... Skratka ni tako lahko, vsekakor nisi v sekundi fertig. Poleg tega nimamo kavča in je treba na tla našitmat nekaj, da bomo ležali, itd... Tako da se je z računalnikom ne morem rešit
. In tudi če rabiš mir za 10 minut, se ti račkota ne splača rihtat zato - maš že narejeno prej, predno vse naštimaš. vsaj pri nas je tako.
isto velja za naju. Še vedno gledava recimo Razočarane gospodinje vsak teden, takoj ko pride nova epizoda gor, ja. Ampak pogledava tisto - 40 minut in to je to. Potem se pa pogovarjava ali pa crkljava ali pospravljava ali on načrtuje svoj vrt, jaz pa šivam, recimo. Če bi gledala po tvju, bi gledala občutno dlje - prvič zato, ker so vmes reklame in traja zadeva vsaj 1 uro, drugič ker se nama ziher zmatranima zvečer ne bi dalo dvignit riti tisto sekundo, ko je konec - in bi gledala naslednjo stvar, pa tudi če nama ne bi bila tako všeč.
Se mi zdi, da večina ljudi tako funkcionira - če imate vi železno disciplino, čestitam, večina je pa vsekakor nima, vsaj kolikor vidim po domovih s tvjem. Tako pa teh pasti ni - ko pogledaš tisti film, ki si si ga izbral, se zadeva konča - in ni prav težko pospravit račkota in it počet kaj drugega. kaj pa naj? Gledaš tisti črni ekran ali pa še enkrat od začetka isto stvar?
Pač greš počet nekaj drugega- na tvju je pa vedno nekaj za tem... In večina obsedi in gleda. In potem me sprašujejo, kje mam čas za to pa to naredit